Slik blir «nye Nokia»
Sitter tilsynelatende igjen med godbitene etter Microsoft-avtalen.
- Nokia er nå mer en ren nettverksprodusent og en direkte konkurrent til Ericsson. Det blir selskapets fundament framover, sier aksjeanalytiker Morten Imsgard i Sydbank til E24.
Natt til tirsdag ble det kjent at Microsoft vil overta Nokias mobiltelefonvirksomhet for 5,44 milliarder euro, tilsvarende 44 milliarder norske kroner.
Les også: - Dette kommer Microsoft til å klare
Dersom alt går som planlagt vil Nokia sitte igjen med sin nettverks- og kartvirksomhet, samt patenter og en pen seddelbunke.
Dette inkluderer det nå heleide Nokia Solutions and Networks (NSN), som har spesialisert seg på høyhastighets mobilt bredbånd. Nokias Here, som leverer karttjenester til blant annet bilindustrien, vil også videreføres i selskapet. Nokias patentportefølje omfatter 8500 patenter.
- Det gjenværende Nokia er i ganske god forfatning, sier Imsgard.
Blir mer lønnsomme
Som en følge av svake resultater i mobiltelefonivirksomheten har pengene rent ut av Nokia-kassen.
Det finske selskapet har i tillegg slitt med fallende inntekter siden den foreløpig siste toppen i tredje kvartal i 2010. Omsetningen er redusert fra 7,2 milliarder euro til kun 2,7 milliarder euro i årets andre kvartal.
De gjenværende virksomhetene er imidlertid allerede lønnsomme.
- Dette løser de kortsiktige utfordringene med penger som fosser ut av kassen som en følge av at omstillingene i smarttelefondivisjonen tok lengre tid enn ventet, sier Imsgard.
Les også: - Vurderer ny runde med Nokia-kutt
Som en del av avtalen mottar Nokia 1,5 milliarder euro i umiddelbar finansiering. Imsgard forteller at det «nye» selskapet nå er godt kapitalisert, og mener at de nå kan konsentrere seg om å styrke de gjenværende forretningsområdene gjennom oppkjøp.
- Nettverksdivisjonen har allerede god inntjening, og når de får penger inn gir det strategiske muligheter for å konsolidere markedet for nettverksutstyr, sier han.
- Bra betalt
Den danske analytikeren mener at Nokia er «vinneren» i avtalen.
- Microsoft vil fortsatt stå overfor kjempeutfordringer med å få utbredt sin telefon-programvare. De får nå bedre kontroll over hele produksjonskjeden, men det vil man først se resultater fra tidligst om åtte-ni måneder. På kort sikt står de i dag der de sto i går, med store utfordringer knyttet til at forbrukerne ikke kjøper programvaren deres i så stor grad som de ønsker, sier han.
Nokias aksjonærer kan derimot se seg godt fornøyde, mener han. De kan nå få betalt for et usikkert forretningsområde, og sitter igjen med lavere risiko.
- Det har vist seg veldig vanskelig for Microsoft og Nokia i felleskap å overbevise forbrukerne om at Windows-operativsystemet for smarttelefoner er konkurransedyktig med Apples og Androids. Dette prosjektet må Microsoft nå drive videre alene. Etter min vurdering har Nokia fått ganske fin betaling for mobiltelefondivisjonen gitt de vanskelige markedsforholdene.
En finsk analytiker E24 har snakket med, mener at avtalen er en vinn-vinn-situasjon.
- Nokias drift blir mer stabil, de bedrer sin kapital og kan gjøre investeringer. For Microsoft er det avgjørende å kapre større markedsandeler innen smarttelefon- og nettbrettmarkedet, sier analytikeren.
- Oppsigelser er en nøkkelrisiko
I forbindelse med avtalen ble det også kjent at Microsoft overtar 32.000 Nokia-ansatte, inkludert 4.700 stillinger i Finland.
Det er samtidig knyttet usikkerhet rundt om hele Nokias mobilvirksomhet er interessant for det amerikanske selskapet. Nokia har en bred portefølje, som også inneholder en «billigdel» rettet mot verdens utviklingsmarkeder.
Den finske analytikeren beskriver mulige oppsigelser som en «nøkkelrisiko» på lengre sikt, mens Imsgard ikke er veldig bekymret.
- Man kan ikke fullstendig utelukke at det skjer, sett i lys av blant annet Sonys oppkjøp av Ericsson. Dette fører til at noe kunnskap føres ut av Skandinavia og til andre steder i verden, og det kan skape usikkerhet rundt arbeidsplassene. Men det er ikke grunn til å tro at Microsoft vil rive opp selskapets røtter. Det kommer fortsatt til å være Microsoft/Nokia-arbeidsplasser i Skandinavia, mener han.