BMW 530D XDRIVE TOURING: Den perfekte familiebilen

BMW 530d xDrive i stasjonsvognutgave er den perfekte familiebilen, som det er få forunt å kunne kjøpe.

FAMILIESTJERNE: BMW 530d xDrive Touring er en perfekte familiebilen. Med en ikke ubetydelig hake.
Publisert:
FORELØPIG ENESTE: Ønsker man 5-serie med firehjulstrekk, finnes det kun i kombinasjon med motoren som sitter i 530d.
BESTSELGER: 5-serien er den nest mest solgte BMWen i Norge i år, med 654 biler til og mai, rett bak X1.
NIVÅ: Innvendig finner man utforming og materialer fra et kostbart nivå. Det er et sted man kan være lenge, det eneste er lille minuset er et veldig tjukt ratt.
DIMENSJON: BMW 5-serie Touring er 490 centimeter lang. Lastevolumet er fra 560 til 1670 liter. Det er betydelig mindre enn Mercedes-Benz E-klasse, som rommer mellom 695 og 1950. Dette til tross for at bilene er nesten identiske i lengde.
GROM: Motoren i 530d er en treliters rekkesekser. Man kan få den i to andre versjoner og, i 525d hvor den yter 204 hestekrefter og 535d med dobbelturbo der ytelsen er 300 hester. 530d med firehjulstrekk har 258, noe som er 13 mer enn tohjulstrekk versjonen.
M-PAKKE: Bilen her har en rekke elemeter fra BMWs M-sport avdeling, som disse felgene. I tillegg har den en så kalt «aerodynamikkpakke» med en litt annen utforming av fronten.
PRISER: Den billigste 5-serie stasjonsvognen starter på 520.000. Det er en 520d med 163 hester. Dyrest er 535i med 306, den koster 978.000.

Siden BMW lanserte dagens 5-serie i fjor vinter, har vi kjørt en rekke forskjellige varianter av den. Både stasjonsvogn og sedan, med et bredt spekter av motorer, bensin som diesel.

Tradisjonelt sett skal en 5-serie ha en bensin rekkesekser, og i Norge skal det jo helst være en stasjonsvogn. Det finner man i 523i med 204 hestekrefters motor.

Samtidig mangler den noe som nordmenn liker, nemlig firehjulstrekk.

Ess i ermet

Man skal heller ikke glemme at BMW i mange år har vært langt foran på diesel. De aller fleste 5-serie som selges i Norge er av typen 520d, den minste dieselen på 163 hester. Litt for lite om man skal utnytte 5-seriens meget gode kjøreegenskaper.

Flere biltester

Selvsagt har de større dieselmotorer. De tre største per i dag er basert på den samme treliteren, hvor den midterste er har et ekstra ess i ermet. 530d er nemlig den eneste 5-serie Touring som kan leveres med firehjulstrekk.

Tar man så med i betraktningen at motoren yter 258 hestekrefter, har en nær bensinmotor dynamikk, med fin lyd og det hele fra rekkesekseren, så snakker vi den komplette 5-serie.

BMW er markedsledende på å balansere sport og komfort, den vanskelige øvelsen som skiller de virkelige langturstogene, fra dem som skulle ønske de var det.

Stram komfort

530den er stram uten at det går utover komforten. Man kan justere oppsettet etter ønsket kjørestil, men bilen blir aldri for myk eller for stiv.

Mer bilstoff på E24BIL

Dog lurer jeg på om den nye 5-serien er litt softere enn den forrige. Det kjennes som den har gått noe nærmere komfort og Mercedes enn forrige. Ikke at det egentlig forringer kjøreopplevelsen nevneverdig. Kan og tenkes at jeg blir litt lurt av at bilen er mer åpen og luftig inni. I den forrige 5-serien satt man veldig dypt i bilen, spesielt i baksetet.

Den virket litt mørkere og førerfokusert enn dagens modell. Særlig baksetepassasjerer av den litt mindre sorten trives langt bedre i den nye.

SPORTSFRONT: Bilen her har M-avdelingens front. Det vil si litt mer markerte luftinntak.

Familiefilter

Bilen her er mildt sagt velutstyrt og har de understellstriksene som finnes for modellen. Den kan stilles i forskjellige modi, fra komfort til det mest sportslige. I tillegg styrer de forskjellige nivåene hvordan gassrespons og styringen er konfigurert.

Den føles hissig i sportsligste programmeringene, uten at det går nevneverdig utover komforten. På morsomme veier kan bilen kjøres hardt og morsomt. Fortsatt er bilen bakhjulsfokusert, og på tørt føre har det naturligvis ikke så mye å si at det er trekk på alle fire.

Med 258 hestekrefter og 560 newtonmeter i dreiemoment gjør den null til hundre på 6,3 sekunder, og draget i mellomregisteret er massivt.

LAVT FORBRUK: Fabrikkens forbrukstall er nok ikke så enkle å oppnå i virkeligheten, men bilen har uansett et lavt forbruk, motor og vekt tatt i betraktning.

Samtidig føles bilen litt reservert. Det er akkurat som man ikke får tynt den helt på grensen. Verken girkasse eller drivverk ser ut til å ville slippe til det aller råeste. Man kan vel kalle det et familiefilter.

Et dyrt problem

For som persontransport av familier på ferietur er det vanskelig å tenke seg til en bil som kan gjøre jobben bedre. Bilen har kjøreegenskaper som sjåføren kan kose seg med, krefter til alt som skal gjøres og mer til. God plass foran og bak, en kvalitetsfølelse som er ekte premium og lasteplass i massevis til normale familier.

Det er bare en ting som skurrer. Som skurrer såpass at nær sagt ingen i Norge kommer til å kjøpe den. Prisen. Den starter på voksne 850.000, og med en bil som dette laster de fleste på med utstyr så den lett runder millionen.

Det er en familedrømmebil, med andre ord.

Les også

Følg E24 biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om