Apple vurderte Norge, valgte å bruke milliarder på datasenter i Danmark

Apple blar opp 14,6 milliarder kroner for å bygge datasentre i Danmark og Irland. Hadde Norge vært mer på ballen, kunne et senter blitt lagt hit til lands, mener IT-bransjens talerør.

DEILIG Å VÆRE AMERIKANSK I DANMARK: Apple drysser nå milliarder over Danmark og Irland for å bygge opp gigantiske datasentre. Her er Apples europeiske hovedkontorer i Cork, Irland avbildet.
Publisert:

– Jeg er overrasket, og det er et lite slag i ansiktet, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i bransjeforeningen IKT Norge, til E24.

Han forteller at norsk IT-næring har jobbet mot Apple for å få de til å legge et av sine datasenter hit i mange år.

Den kaliforniske IT-giganten ekspanderer nå sitt nettverk av store datasentre, og det er altså Danmark og Irland som er valgt ut.

Til sammen skal Apple bruke 1,7 milliarder euro (14,6 milliarder kroner) på to datasentre i Athenry i Irland og Viborg i Danmark.

Digi.no melder at danskene tok innersvingen på Norge ved hjelp av norsk vannkraft.

Apple krever nemlig tilgang til fornybar energi når det gjelder drift av sine datasentre. Og i Viborg skal man få det ved å importere norsk vannkraft, skriver Digi, som siterer det danske nettstedet Ingeniøren.

Fortsatt håp for Norge

Apple-sjef Tim Cook valgte Danmark over Norge når et nytt datasenter til mange milliarder skulle plasseres.

Per Morten Hoff og IKT-Norge forteller at alt håp likevel ikke er ute for Norge, selv om Apple, Google og Facebook i tur og orden nå har valgt å ignorere oss – og i stedet etablere sine nye datasentre i henholdsvis Danmark, Finland og Sverige.

– Vi er dialog med to internasjonale aktører, sier Hoff.

– Én ønsker et anlegg med 150 megawatt kapasitet, pluss opsjoner, og den andre 100 megawatt. Med opsjonene er det større enn smelteanlegget i Årdal brukte på det meste. Så håpet er ikke ute, men elavgiften er helt avgjørende, sier han.

Krever avgiftskutt i Norge

Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge

For det er nemlig den norske elavgiften det koker ned til, mener IKT-Norge.

Bransjen var sammen med industrien og strømleverandørene i fjor høst ute og foreslo at Norge bør kutte elavgiften for storbrukere i næringslivet (over fem megawatt per år).

– I Danmark satte man nylig ned avgiften for all industri til 0,5 øre, sier Hoff.

– Den ligger på 0,6 øre i Finland, 29 og 19 øre i henholdsvis Sør- og Nord-Sverige.

I Norge er den 12,39 øre, sier Hoff og legger til at systemet for nettleie er noe annerledes i Danmark.

Tidligere har Facebook og Google valgt seg ut henholdsvis Luleå i Nord-Sverige og Finland, som steder for datasentre.

Alle de nordiske landene har forhold som IT-kjempene ønsker seg: Kalde klima (datasentrene genererer masse varme og må kjøles), stabile politiske forhold og gode bredbåndsforbindelser.

Apples største

Danmarks handels- og utviklingsminister, Morgen Jensen, forteller hva vi gikk glipp av:

– Dette må være årets beste næringslivsnyhet for Danmark, og ikke minst Midt- og Vest-Jylland, sier ministeren ifølge Berlingske Business, og legger til:

– Investeringen vil vi en kjempedytt til økonomien, og skape mange hundre arbeidsplasser i hele lokalområdet, både i anleggsfasen og driftsfasen. Det er en kjempegave at Apple velger Danmark blant mange beilere.

Konsernsjef Tim Cook i Apple uttaler i en pressemelding at investeringen er Apples største prosjekt i Europa så langt.

– Vi er glade for å kunne utvide driften, skape hundrevis av nye lokale arbeidsplasser og presentere noen av våre mest avanserte, miljøvennlige byggeprosjekter noensinne, sier Cook.

Datasentrene skal brukes for å levere nettjenester til Apple-kunder i Europa, blant annet film- og musikkbutikken iTunes, App Store, meldingstjenesten iMessage, karttjenester og mobilassistenten Siri.

Datasentrene som Apple nå skal bygge vil ha en størrelse på 166.000 kvadratmeter hver og skal være ferdige i 2017.

Ekspansjonen til Europa skjer etter at Apple har bygget opp tre datasentre i USA, i henholdsvis Maiden, North Carolina, Prineville, Oregon og Reno, Nevada.

Gir varme til naboene

Begge anleggene til Apple skal utelukkende drives på fornybar energi og vil bli Apples mest miljøvennlige anlegg hittil, lover selskapet.

Datasenteret i Viborg skal blant annet bruke overskuddsvarmen fra serverne til å varme opp boliger i nabolaget.

Under Tim Cooks ledelse har selskapet vært tydeligere på sin satsing på klima og miljø. Apple-sjefen sikret seg også Lisa Jackson, som ledet USAs klima- og miljøtilsyn fra 2009 til 2013, til jobben som direktør for miljøtiltak i Apple.

– Vi er glade for å kunne stimulere til vekst i den grønne industrien i Irland og Danmark, og utvikle systemer for fornybar energi som utnytter de gode vindressursene de har, sier Jackson i meldingen.

Arvesølvet

Per Morten Hoff i IKT-Norge bekrefter også at strømmen vil komme fra Norge:

– Det blir litt som å selge arvesølvet. Her eksporterer vi ren, norsk strøm til våre lave priser til Danmark, men de slipper både grønne sertifikater og elavgiften.

Han mener det ikke er noe argument om at staten vil tape på å kutte elavgiften:

– Når vi eksporterer strømmen blir det ingen elavgift til staten uansett, så det er et stort paradoks at politikerne sitter på gjerdet og snakker om en ny grønn industri, mens strømmen vår i mellomtiden går til eksport, sier Hoff.

Les også

Bygger datasenter for600 millioner på Rjukan

Les også

Kjøper 50 prosent av Hinna Park

Les også

KrF vil fjerne elavgiften for å lokke datasentre til Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om