Fire milliarder i "heroin"-bot
Falsk markedsføring førte til at mangfoldige personer ble avhengig av "fattigmannsheroin".
Det amerikanske legemiddelselskapet Purdue Pharmaceuticals ble nylig dømt til å betale en erstatning på 635 millioner dollar, eller 3,9 milliarder kroner, for falsk markedsføring av det sterke smertestillende legemiddelet OxyContin.
Selskapet og tre toppsjefer sa seg skyldige i falsk markedsføring, skriver Washington Post.
Ved å nedtone de avhengighetsdannede virkningene til produktet i markedsføringen har de gjort mangfoldige folk avhengige, heter det fra statsadvokaten.
- Selv etter advarsler fra medisinsk personale, media og egne selgere, fortsatte Purdue sin falskaktige markedsføringskampanje, sier statsadvokat John L. Brownlee.
"Fattigmannsheroin"
OxyContin er et opiumsderivat som ble utviklet for å skape en mindre farlig smerstiller enn morfin for pasienter med kreft og kroniske smerter.
Den viste seg imidlertid å være svært farlig. Flere hundre dødsfall i form av overdose og enda flere skader relateres til det reseptbelagte legemiddelet.
Det har også skapt hodepinne for amerikanske politimyndigheter i form av innbrudd i hjem og apoteker.
Legemiddelet fikk tilnavnet "fattigmannsheroin".
Ga blaffen i advarlser
Ifølge rettspapirene visste legemidelprodusenten allerede i 1995 at helsepersonell var sterkt bekymret for de avhengighetsdannende virkningene, men valgte å se en annen vei.
I stedet fortsatte Purdue å hevde at "mirakelmedisinen" var tryggere - mindre avhengighetskapende og mindre utsatt for misbruk - enn rivalene. Dette på tross av at flere studier viste at pasienter som brukte OxyContin hadde sterke problemer med å venne seg av med det.
Nå må de betale 635 millioner dollar (3,85 milliarder kroner) i et forlik med amerikanske myndigheter.
De tre sjefene må selv betale 35 millioner dollar i erstatning, men slipper fengselstraff.