James (32) kastet harddisk full av bitcoin: Norsk historie startet privat milliardkaos

James Howells hevder han kastet en harddisk med 7.500 bitcoin i 2013 - i dag verdt over 1,25 milliarder kroner. Til E24 forteller waliseren om hvordan en norsk historie fikk tankene hans tilbake på bitcoin.

UHELDIG: Historien om James Howells har gått verden rundt. Til E24 forklarer waliseren at historien om en nordmann gjorde at han fikk tankene på kryptovalutaen igjen.
Publisert:

Bitcoin er kalt «en vits», «null verdt» og «pyramidespill».

Men for walisiske James Howells (32), som i kryptovalutaens spede begynnelse jobbet med å produsere bitcoin, er den digitale valutaen langt fra noen lek.

Howells startet å produsere bitcoin, såkalt «mining» (les mer i faktaboks lenger ned i saken), hjemme i valutaens spede begynnelse tilbake i 2009. Lenge før IT-eksperter og techfolk fikk øynene opp for valutaen.

Etter kort tid sluttet han. Årsaken var at kjæresten mente laptopen bråket for mye når hun skulle sove.

E24 har vært i kontakt med den mye omtalte mannen, som har enorme verdier liggende begravet en eller annen plass i en søppeldynge i Newport, Wales' tredje største by.

Søppel fra byens 149.000 innbyggere befinner seg på avfallsplassen.

Saken fortsetter under artikkelen, men i videoen under kan du se en kjapp gjennomgang av historien til bitcoin.

Verdt 1,25 milliarder

Etter at Howells hadde sluttet med å produsere bitcoin, brukte han maskinen som før. Men i 2010 raserte et glass limonade maskinen.

Han delte opp delene, kastet noen og la den nå svært berømte harddisken i en skuff. Det skulle ta flere år før Howells igjen tenkte på bitcoin og mining.

James Howells tror han kan finne igjen bitcoinene han kastet på dynga.

Etter den voldsomme veksten den siste tiden passerte bitcoin for første gang 20.000 dollar søndag ettermiddag.

Dermed er de 7.500 bitcoinene Howells hevder han eier verdt 1,257 milliarder kroner.

Under en større opprydning hjemme, fire år etter at han sluttet med bitcoin, kastet han harddisken, uten å tenke på bitcoin-kodene som lå lagret på disken.

– Du vet når du har kastet noe i søppelet, også tenker du at «dette er en dårlig idé»? Jeg hadde det faktisk slik, har Howells tidligere sagt til Telegraph.

Glemte bitcoin

Til E24 forklarer Howells at det var to historier som ledet til at han forsto at kodene var borte. Den ene omhandlet nettstedet «Silk Road» som ble stengt dette året. Den andre var en norsk historie som gikk viralt.

Les mer om Silk Road-historien i faktaboksen til høyre.

I 2013 intervjuet NRK Kristoffer Koch som kjøpte seg leilighet på Tøyen i Oslo etter han solgte 1.000 bitcoin. Koch hadde kjøpt bitcoin for 24 dollar samtidig som han skrev masteroppgave om kryptering i 2009, noe som den gang ga han 5.000 bitcoin.

Som Howells glemte også Koch at han hadde brukt penger på dette helt frem til valutaen fikk sitt første skikkelige gjennombrudd i 2013, da kursen steg voldsomt.

Store nettsteder som CNN, BBC og nyhetsbyrået AFP var blant dem som skrev om saken, som waliseren igjen leste.

Det var også da bitcoin igjen kom opp i tankene på Howells, men det var for sent.

Les også

Doblet seg på 19 dager: Nå er bitcoin verdt over 20.000 dollar

– Hva kunne jeg gjøre?

Han lette, men konkluderte raskt med at harddisken hadde havnet på fyllingen under ryddesjauen.

– Selvsagt, med en gang jeg forsto at harddisken var forsvunnet og hva prisen på en bitcoin var da, var jeg ikke veldig fornøyd. Men hva kunne jeg gjøre? spør Howells og svarer seg selv.

– Uhell skjer. Det er ikke noe poeng å gråte over det. Målet nå er å finne harddisken og finne frem kodene så jeg kan få tilgang til bitcoinene igjen, forteller han.

Og det er nettopp det han vil gjøre. Helt fra BBC skrev om Howells første gang i slutten av november 2013, har han vært klar på at han vil gjøre alt han kan for å finne disken, men det har stått en del utfordringer i veien for han. Blant annet da verdien på bitcoin i 2014 sank etter handelsplattformen MT gox kollapset.

Les også

Beslagla så mye bitcoin at de kan betale en femtedel av sin statsgjeld

– Da var det ikke lenger lønnsomt å hente ut bitcoinene, men det har det blitt nå, sier Howells.

Han har også hatt utfordringer med lokale myndigheter med å få godkjenning til å grave i søppeldynga. Allerede da saken først kom til overflaten i november 2013, advarte myndighetene om at lykkejegere ikke var velkomne på avfallsplassen.

Vil finne harddisken

Men selv om myndighetene har vært en utfordring opp gjennom tidene, så begynner han nå se lys i tunnelen.

– Verdiøkningen i bitcoin har gjort summen jeg vil betale til myndighetene så stor at jeg håper jeg snart vil få tillatelse, forteller Howells.

Selv om tillatelsen vil komme, er det uklart hvor lang tid det vil ta å finne harddisken, som ligger på en avfallsplass på størrelse med en fotballbane. Likevel har Howells planen klar.

– Så fort jeg har tillatelse vil jeg estimere hvor dypt harddisken ligger, dette kan gjøres ved å søke på dagen disken ble kastet i fyllingens systemer, forklarer Howells.

Les også

Johan vil løse bitcoins aller største problem

Etter dette er gjort vil han fjerne de topplagene han kan før han nærmer seg nivået han bør være på.

– Når vi har kommet til nivået vi tenker den kan være på, kan vi begynne filtreringen. Vi har designet en maskin som filtrerer ut alt søppel som er større enn en vanlig computerharddisk. Vi vil sette den i sving og la den jobbe til den finner den. Hvor lang tid det vil ta er ikke sikkert, men jeg er sikker på at den finnes der et sted.

– Det er bare et spørsmål om tid før vi finner den, såfremt jeg får tillatelsen til å lete, mener Howells.

Ellevill bitcoin-ferd

Mange kunne nok tenkt seg å være sur og bitter etter en slik opplevelse, men det er ikke Howells. Han er blitt en del av kryptovaluta-miljøet, selv om handel av valutaene ikke er det som står høyest på prioriteringslisten.

– Jeg kjøper og selger ikke bitcoin daglig for å leve av det. Jeg er mer en dataingeniør som er interessert i teknologien som holder bitcoin og blokkjede-prosjekter gående, og ikke bare dollarprisen, forteller han.

Les også

«Kryptokatter» skaper trøbbel for bitcoin-utfordrer

Han har likevel handlet litt de siste årene, men han har helt sluttet å mine, nå har han kun noen kontrakter gående på onlineplattformer hvor han leier datakapasitet som miner for han.

Bitcoin har fått sitt virkelige gjennombrudd dette året. Kryptovalutaen gikk inn i 2016 med en pris på 974,50 dollar, deretter har den aldri sett seg tilbake. Fra mars startet en ellevill ferd som fremdeles ikke synes å være over. Tross tidvis kraftige korreksjoner steg kursen søndag til over 20.000 dollar.

Dersom du skulle lure på om James fortsatt er sammen med kjæresten som fikk han til å pakke sammen harddisken:

– Nei, vi er ikke sammen lenger, vi er ikke venner heller, sier Howells.

Les også

Hevder 258 millioner i kryptovaluta er stjålet

Les også

Bitcoin kan bli den nye krisevalutaen

Les også

Spår fortsatt kniving mellom bitcoin og «lillebror»

Publisert:

Her kan du lese mer om