Siv Jensen vil forenkle: Erstatter årsavgiften

Finansministeren vil spare staten for store summer ved å gjøre om årsavgiften til en forsikringsavgift. Men for de fleste bilister blir prisen den samme.

3,5 millioner til 0: Siv Jensen foreslår å fjerne årsavgiften mot å innføre en forsikringsavgift. På den måten skal staten slippe å sende ut 3,5 millioner regninger hvert år. Arkivbilde.

Terje Bendiksby
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Finansminister Siv Jensen foreslår nå å fjerne årsavgiften på bil, i bytte mot en forsikringsavgift.

På den måten mener Jensen at staten kan spare mye tid og penger ved å slippe å sende ut 3,5 millioner krav hvert eneste år.

Siv Jensen ønsker nemlig at forsikringsselskapene skal hente inn pengene gjennom ansvarsforsikringen. Dermed får bilistene bare én regning å forholde seg til.

Men det eneste bilistene sparer er litt tid, for det er ikke snakk om å kutte noe i avgiften.

- Målet er forenklinger for folk flest og en mer fleksibel innkreving av årsavgiften. Samtidig vil dette redusere sløsing med skattebetalernes penger, sier finansminister Siv Jensen, i en pressemelding.

Den nye avgiften, som offisielt kalles Trafikkforsikringsavgiften, vil også gjøre hverdagen litt lettere for de som skal selge bil eller gjøre andre endringer.

Ettersom avgiften hentes inn via forsikringen, slipper man å betale avgiften hvis bilen ikke brukes eller skal skifte eier.

Bruker man bare bilen i sommerhalvåret, og dermed ikke forsikrer den, vil man også slippe avgiften i de periodene. Skal man selge bilen slipper man også problemstillingen med å fordele årsavgiften mellom ny og gammel eier.

Samme nivå som før

Det er lovpålagt å ha ansvarsforsikring på alle biler som skal kjøres i Norge, og forsikringsselskapene vil hente inn avgiften gjennom forsikringspremien alle bilister må ut med.

- Den nye avgiften vil ha samme struktur og nivå som dagens årsavgift, slik at den økonomiske belastningen for bileiere som har bilen forsikret hele året skal bli den samme, skriver Finansdepartementet.

Forslaget skal sendes ut på høring til høsten. Regjeringen har ikke bestemt seg for når de vil at endringen skal innføres, men de har satt 1. januar 2017 som siste frist.

Les også:

Dette er Årets feteste bilBilsalget i EUs kriseland øker kraftigNå vil Tesla dele teknologien sin

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Siv vil erstatte årsavgiften på bil

  2. Jensens nye årsavgift kan bli dyrere for deg

  3. Beskyldes for løftebrudd: – Flår folk på bensinprisen

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil legge ned den kommunale kemneren

  6. Reagerer på ny bensinpris-rekord: – Det er lureri