1,2 millioner Skoda-biler omfattet av utslippsjuks

Skoda sier 1,2 millioner av bilene deres er utstyrt med programvaren som eierselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester.

IKKE UNNTATT: Det virker som mange av datterselskapene til Volkswagen trolig er rammet av utslippsjukset til morselskapet. Siste meldingen kommer fra tjekkiske Skoda.
Publisert:

Forrige uke opplyste Volkswagen at 10,7 millioner biler verden over er rammet av programvaren som får utslippene av miljøgasser til å se lavere ut enn de i virkeligheten er.

Oppdatering fra Volkswagen mandag kveld, de rammede bilene fordeler seg slik:

  • Fem millioner Volkswagen personbiler
  • 2,1 millioner Audi
  • 1,2 millioner Skoda
Les også

Winterkorn etterforskes

Vet lite

Møllergruppen som har retten på salg av Volkswagen-biler i Norge opplyser at heller ikke de har fått vite noe mer enn mediene om saken.

– Vi vet ikke mer enn det du nevner nå, og vi må bare avvente til å si mer til vi vet mer, sier Anita Svanes til E24, informasjonssjef i Volkswagen.

– Hvor mange norske biler er omfattet av Skodas utslippsjuks?

– Det vet vi ikke, vi venter på den informasjonen, avslutter Svanes.

Les også

Volkswagen fikk kraftig kritikk av Oljefondet

Tung start

I likhet med både Audi, Porsche og Volkswagen har også Skoda fått en ny toppsjef de siste dagene. Fredag ble det klart at Berhard Maier er den nye lederen for Skoda, mens nåværende Skoda-sjef Winfried Vahland skal ta over som sjef for Volkswagens regionsjef i Nord-Amerika.

– Å forlate Skoda var en vanskelig avgjørelse. Skoda er et flott og spesielt selskap innad i Volkswagen, sa Vahland i en pressemelding forrige uke.

Maier fikk dermed etter dagens innrømmelser en tøff start på tiden som sjef for bilprodusenten, som har vært en del av Volkswagen-konsernet siden 1991.

Pressemeldingen nevnte da ingenting om problemene i morselskapet, og nevnte heller ikke tyske myndigheters etterforskning av tidligere Volkswagen-sjef Martin Winterkorn.

Les også

Slik mener ekspertene Volkswagen kan gjenreise navnet:

Winterkorn sa opp sin stilling kort tid etter det ble kjent at selskapet hadde jukset med utslippstestene i USA. Både han og styret i konsernet har bedyret at Winterkorn ikke var klar over juksingen som foregikk i selskapet han drev i mange år.

Etterforsker

Volkswagen-aksjen avsluttet børsdagen ned 7,46 prosent, og startet dermed nok en uke med kraftige fall på børsen i Frankfurt.

Selskapet står allerede over for erstatningskrav på flere millioner dollar i USA, og i flere andre land er det satt i gang etterforskninger for å finne ut om selskapets biler er i strid med nasjonal lov.

Les også

Minst 27 delstater med i Volkswagen-gransking

Volkswagen har foreløpig ikke uttalt seg om de nye tallene fra Skoda, men før helgen gjordet selskapets nye toppsjef, Matthias Müller det klart at han ønsker å få all informasjon ut i lyset.

– Min jobb blir å gjenopprette forbrukernes tillit til selskapet, og sikre åpenhet i våre planer fremover, sa Müller under pressekonferansen i forrige uke.

Les også

Nytt kjempefall for Volkswagen - 281 milliarder forduftet på én uke

Les også

Winterkorn etterforskes

Les også

Volkswagen fikk kraftig kritikk av Oljefondet

Publisert:

Her kan du lese mer om