Mobilselskapet Nortel har så vidt fylt ett år: Nå vil de på børs
Mobilselskapet Nortel kaster seg på bølgen av nye selskaper som slår inn over Børsen. Selskapet vil hente 75 millioner i frisk kapital for å satse videre i bedriftsmarkedet, lansere trådløst bredbånd og for å ha nok penger til de klarer å gå i pluss.
– Uten tvil. Hadde det ikke vært for Merkur-markedsplassen hadde vi aldri vurdert dette, sier styreleder Arild Hustad i Nortel.
Sammen med gründer og daglig leder Christian Pritchard og resten av Nortel-teamet skal de nå få selskapet på børs – helst i løpet av november.
Hustad snakker om Merkur Market, markedsplassen for mindre og nyere selskaper på Oslo Børs. Merkur skal snart bytte navn til Euronext Growth og har hittil i år sopt opp nesten alle de nye børsnoterte selskapene.
Nortel lanserte mobiltjenestene sine i bedriftsmarkedet for ett år siden. Der konkurrerer de mot alt fra Telenor, Telia, Ice, Phonero, Unifon, Atea og mange andre.
Onsdag går selskapet formelt ut og starter tegningsperioden for en emisjon der selskapet vil hente inn 75 friske millioner i kapital. Tegningsperioden løper til torsdag.
– Når skal dere gå på børs?
– Målet er november, og så lenge det ikke er fredag den 13. november er jeg fornøyd, humrer Hustad.
Nortels børslansering kommer etter en hendelsesrik periode i telekom. Finansteknologiselskapet Vipps annonserte nylig at de lanserer mobiltjenester i privatmarkedet, og Telenor og Telia har begge kommet med oppdateringer om 5G-utrullingen sin.
Bakgrunn: Mobilgründer i Ålesund starter nytt selskap: Vil bli først med «fri data» til bedrifter
Verdsetter seg til 150 mill. før emisjonen
– Vi feiret jo ettårsdag i Nortel for bare en måned siden. I år ender vi på rundt 40 millioner kroner i omsetning og ifølge de siste Nkom-tallene vokser vi jo raskere enn Ice, Atea og Union til sammen i bedriftsmarkedet, sier Pritchard fornøyd, med referanse til statistikken fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
Nortel har hyret inn Sparebank 1 Markets, advokatfirmaet Kvale og First House for å bidra i børsnoteringen og emisjonen.
Selskapet verdsettes til 150 millioner kroner før emisjonen på 75 millioner, og prisen på de 4,8 millioner nye aksjene vil fastsette den nye markedsverdien.
I tillegg til at aksjonærene nå får muligheten til å handle aksjen på Børs, bidrar også børsnoteringen med en ny dynamikk og kapital til gründerbedriften, påpeker Hustad.
Daglig leder og gründer Christian Pritchard vil ikke si noe konkret om investorene som har sagt seg villig til å delta i emisjonen foreløpig.
– Men vi har fått veldig gode signaler. I tillegg utgjør de eksisterende eierne en betydelig del av emisjonen.
I tillegg til at emisjonen skal bidra med friske penger i kassen har den også en annen funksjon:
– Vi går ut med dette for å sikre at vi har et stort nok antall aksjonærer og en god nok spredning i aksjen til å innfri kravene om notering på Merkur Market, sier Pritchard.
Christian Pritchard forteller at selskapet fortsetter å vokse. På spørsmål om hvilke segment de henter flest kunder peker han på nedre del av SMB-markedet, altså hos de minste bedriftene.
Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul
– Er 75 millioner det dere trenger frem til dere er selvfinansiert?
– Ja, og med det beløpet har vi en sterk finansiering og vel så det. Da har vi både styrken til å vokse og vurdere oppkjøpsmuligheter, sier Pritchard.
– Hva slags oppkjøp vurderer dere?
– Det vil jeg ikke si så mye konkret om nå, men vi har flere kandidater i kikkerten. Det kan både handle om tjenester som vi kan legge på våre abonnement, men også ulike kundebaser som kan være av interesse, sier Pritchard.
– Vi synes det er spesielt interessant å kunne drive konsolidering i vårt segment, sier Hustad.
– Teknologi har fått en ny vår
Hustad gjør med denne transaksjonen et børs-comeback. Frem til 2018 var han konsernsjef i Link Mobility. Hustad sluttet etter at selskapet ble kjøpt opp og tatt av børs.
Ironisk nok gjør selskapet han tidligere ledet også et comeback på børs samtidig med Nortel. At et mobilselskapet kommer på børs er sjelden kost i Norge, påpeker Hustad.
Før han ble sjef i Link Mobility var han sjef i Tele2 Norge, som ble kjøpt opp av Telia.
– Jeg gleder meg. Det er å gøy å bygge opp selskaper, og Christian og teamet er veldig flinke til å drive selskapet. De har lyktes utrolig bra det første året, sier Hustad.
– Det er jo litt gøy at vi i Nortel nå blir det tredje rene telekomselskapet på Oslo Børs etter Telenor og Ice, sier Hustad videre.
Telia, Norges nest største mobiloperatør, er notert i Stockholm og Helsinki.
Atea er også børsnotert i Oslo og selger mobilabonnement i bedriftsmarkedet, men Atea er ikke et rendyrket telekomselskap men en stor teknologileverandør.
– Jeg synes teknologi har fått en ny vår. Da jeg var sjef i Link Mobility var nesten all interessen i markedet knyttet til oppdrett og alt innen olje og gass. Bare i år har en rekke teknologiselskaper blitt børsnotert, fortsetter han.
Telia fortsetter 5G-kampen: Men mister snart store inntekter fra Ice
Vil kaste seg på trådløst bredbånd
I tillegg til mobilabonnement og løsninger for bedrifter tilknyttet dette, skal Nortel etter hvert tilby trådløst 5G-bredbånd.
Trådløst bredbånd, eller «fixed wireless» på bransjespråket ble lansert i det stille av Telenor i fjor våres.
I ettertid har Telenor trappet opp utrullingstakten og aktører som Telia, NextGenTel og nykommeren JetNett har kastet seg på i kampen om kundene.
Foreløpig tilbys tjenesten over 4G, men med utbyggingen av 5G vil kapasiteten til å levere bredbånd via mobilnettet øke drastisk.
– Vi vil gjøre det parallelt med utrullingen av 5G og det vil bli et fokusområde for oss. Systemene våre er rigget for det, men vår utrulling begynner nok i andre halvår 2021, sier Pritchard.
Han legger til at inntektene fra trådløst internett kan utgjøre 20 prosent av omsetningen innen relativt kort tid fra lansering.
Nortel opplyser at de per i dag har kapret 3.600 bedrifter med totalt 14.000 kunder (SIM-kort). Halvparten av kundene har kommet til i 2020. Målet er å ha 17.000 ved årsslutt.
Pritchard har tidligere uttalt til E24 at han regner med å trenge 15.000 til 20.000 kunder (brukere) for å bli lønnsom.
– Hvor mange kunder må dere ha før dere går i pluss?
– Vi må opp i 35.000 SIM-kort for å gå i pluss på EBITDA (brutto driftsresultat, journ.anm.), sier Pritchard.
Selskapet har et mål om å nå 39.000 kunder (sim-kort) innen utgangen av 2021, noe som altså betyr at de regner med at driften går i pluss en gang neste år.
I 2025 er målet å ha 142.000 kunder og 25.000 brukere på trådløst bredbånd.