Telekom

Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

En ny løsning er under oppseiling i det norske telemarkedet: Trådløst bredbånd. Telenor og Telia er allerede i gang, men nå kommer konkurrentene. En gjeng tidligere Telenor-folk vil nå utfordre sin gamle arbeidsgiver.

Subhan Malik (t.v.) og Mats Skogholt Amland i JetNett
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oppdatert: Finansieringskampanjen til JetNett ble fulltegnet 15. oktober, dagen etter at kampanjen ble lansert. Selskapet har dermed fått inn de 6,3 millionene de søkte som startkapital.

– Du får ikke bedre timing. Kobbernettet skal saneres, Telenor har blitt regulert i Marked 3b av Nkom og 5G er under utrulling. Tiden for trådløst bredbånd er her, sier Subhan Malik.

Malik, som selv har bakgrunn fra Telenor, har nå startet opp selskapet JetNett sammen med blant andre Mats Skogholt Amland, Suleman Sheikh og Petter
Omdal.

Det nye selskapet satser på trådløst bredbånd og de skal gå rett i strupen på Maliks gamle arbeidsgiver Telenor, samt Telia og andre aktører i markedet.

Fixed wireless, eller trådløst bredbånd, har sammen med 5G blitt det nye og store som inntar det norske telemarkedet om dagen.

Ikke lenger avhengig av kabelen i veggen

Trådløst bredbånd ligner en god del på mobilt bredbånd som mange kjenner fra før, men det skiller seg på to viktige punkter: Man har i realiteten fri bruk (ingen datakvote), men man kan kun bruke tjenesten på adressen abonnementet er registrert på.

Det skal altså fungere som et vanlig bredbånd, men du slipper kabelen fra veien og inn i boligen din.

E24 har tidligere omtalt bransjekampen som nå utspiller seg. Stadig raskere og bedre mobilnett, inntoget av 5G og kobbersaneringen til Telenor har utløst utviklingen som nå skjer.

Telenor begynte nemlig å tilby trådløst bredbånd i det små i fjor sommer. Telegiganten skal legge det ned det gamle kobbernettet sitt (fasttelefon og DSL-bredbånd) og tyr til fiber og trådløst bredbånd som alternativer.

Dette fører til at hundretusener av norske hjem må over på nye løsninger.

Det tok ikke lang tid før Telia kastet seg på og lanserte tjenesten, i håp om å kapre gamle «kobberkunder» fra Telenor og andre. I senere tid har også NextGenTel annonsert at de lanserer tjenesten, via Telias nett.

– Vi mener det skjer en disruptiv endring i markedet, der kabelen man har i veggen ikke lenger vil bestemme hvor man skal være kunde, sier Malik.

– Mange mister bredbåndet sitt, en del hytter/fritidsboliger har ikke tilgang til
bredbånd og mange er lei av å bli tvunget til å velge bredbånd fra den aktøren som
borettslaget har tegnet en avtale med. Trådløst bredbånd løser opp de lokale monopolene
og åpner opp for konkurranse, sier Malik, videre.

Les også

Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

Gjennom en kampanje på crowdlending-plattformen FolkeInvest vil selskapet nå hente 6,3 millioner kroner.

– Er det summen dere trenger for å få dette i gang? 

– Foreløpig er det summen vi trenger de neste tre til fem årene, ifølge forretningsplanen vår. Men så er det jo alltid sånn at virkeligheten aldri blir helt slik man planlegger for og vi har også andre finansieringsalternativer vi kan benytte som banklån, sier Malik.

Han legger til at responsen allerede har vært «enorm» på plattformen og at minstebeløpet for lengst er sikret.

Les også

Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes

Tror markedet passerer en halv million kunder

Telenor, som er størst i dette markedet, hadde per utgangen av andre kvartal 52.000 kunder på sin tjeneste – og etter Telenors rolige lansering i fjor sommer har kundeveksten økt kraftig i år.

Markedet er imidlertid ventet å vokse langt utover det i månedene og årene fremover.

Telia-sjef Stein-Erik Vellan gjorde i sommer klart hva målet i Telia er:

– Målet er å passere 100.000 kunder i Norge på denne løsningen innen kort tid. Dette er et produkt som egner seg veldig godt i Norge med den geografien og topografien vi har, sa Vellan.

Planen til JetNett er å sikre seg fem prosent av markedet på fem år. 

– Vi tror dette markedet vil nå 300.000 kunder i 2023 og rundt 500.000 til 600.000 i 2025. Utrullingen av 5G vil bare gjøre dette enda mer attraktivt, sier Malik.

Han og kollegaene sikter dermed mot en kundebase på rundt 25.000 til 30.000 de neste årene.

– Trådløst bredbånd handler jo primært om pris og hvilken fart man kan få. Hva skal dere konkurrere på? 

– Vi skal ikke være en typisk prisutfordrer. Vi kjenner dette markedet godt og basert på egne markedsundersøkelser ser vi at markedet preges av lite innovasjon på forretningsmodeller sier Malik og fortsetter:

– I dag selges bredbånd som en fast pakke, gjerne med TV, uten at kunden har noe fleksibilitet.

Les på E24+

Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

Må velge nettleverandør

Det er ennå ikke avgjort om JetNett vil leie tilgang i Telenor eller Telias nett: 

– Vi er i dialog med begge to og ønsker å lande en avtale snart, sier Malik.

Han sier at Telenor har kommet lengst i arbeidet med å tilrettelegge det tekniske for trådløst bredbånd, blant annet gjennom hvor stort område man dekker av landet, oppføring av adresser opp mot lokale basestasjoner og andre tekniske forhold.

– Abonnementet er jo låst mot de tre til fem nærmeste basestasjonene til adressen man bruker, sier Malik.

Selv om utrullingen av 5G vil øke kapasiteten i mobilnettet betraktelig, vil de fleste norske brukerne av trådløst bredbånd i starten være koblet på via 4G-nettet.

Selv om farten er god er ikke kapasiteten uendelig, når man skal sørge for at både mobil- og bredbåndsbrukere i et område opplever god kapasitet i nettet.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har allerede gjort det klart at Telenor er pliktig til å la konkurrenter tilby trådløst bredbånd, slik Telenor også må la konkurrenter slippe til i deres nett for å selge mobiltjenester.

– Vil dere få tilgang til å selge denne løsningen hvor dere vil i Norge, eller er dere begrenset til områdene der for eksempel Telenor har åpnet for sin egen tjeneste?

– Her er det uenigheter. Slik vi kan se, er det per nå tilgjengelig for oss alle steder der Telenor selv ikke tilbyr kablet infrastruktur (fiber eller kabel-tv, journ.anm.). Det mener Nkom bryter med nøytralitetsprinsippet, og de jobber nå med ytterlig regulering oss bekjent, sier Malik.

– Vi får opplyst at kundegrunnlaget Telenor åpner opp for er i overkant én million nordmenn, fortsetter han

– Både Telia og Telenor har begynt å rulle ut denne teknologien med 4G-modemer. Vil dere også gjøre det eller komme med modemer som støtter 5G fra start?

– Vi er nå i dialog med flere utstyrsleverandører. 4G-teknologien er kommet lengst, men vi ser jo at 5G kommer. Så vi jobber for det, sier Malik.

Les også

Telenors massive teknologiskift skyter fart: Inntektene vokser raskere enn «kobber-fallet»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Bredbånd
 3. Mobilnett
 4. Telia
 5. 5G
 6. Mobil
 7. Teknologi

Flere artikler

 1. Bredbåndsgründerne i JetNett skal leie nett hos Telenor

 2. Telia fortsetter 5G-kampen: Men mister snart store inntekter fra Ice

 3. Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

 4. Telenor har fått 90.000 kunder på trådløst bredbånd: – Norge går som en kule

 5. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G