Hevder Uber er et tapssluk

Den omstridte taxitjenesten skal ha hatt milliardunderskudd i fjorårets første halvår alene, melder nettsted.

TAPER STORE PENGER? Uber er foreløpig ikke noen gullgruve, melder amerikansk nettsted.
Publisert: Publisert:

Uber, som er ventet å kunne stå bak en av de neste virkelig store Silicon Valley-børsnoteringene i New York, har de siste årene drevet med massive tap.

Dette hevder nettstedet Gawker, som skal ha fått tilgang på interne regnskapsdokumenter for de foregående årene.

Røde bunnlinjer hos unge teknologiselskaper er knapt noe nytt, men både utviklingen i selskapets inntekter og størrelsen på underskuddene kan få potensielle investorer til å heve øyenbrynene.

Bilder av det som tilsynelatende er resultatoppstillinger for 2013 og de to første kvartalene i fjor, viser netto tap på henholdsvis 56,530 millioner dollar, 52,285 millioner og 108,827 millioner.

Et samlet underskudd på 162,112 millioner dollar i første halvår 2014 tilsvarer drøyt 1,3 milliarder norske kroner på dagens kurs.

I fjor gikk konsernsjef Travis Kalanick svært offensivt ut og hevdet at selskapet minst doblet omsetningen hver sjette måned, i et intervju med Wall Street Journal. Ifølge Gawkers dokument økte imidlertid netto driftsinntekter – angivelig de totale inntektene minus sjåførenes andel – med 24,9 prosent fra første til andre kvartal i fjor.

Mot notering?

For kort tid siden ble det kjent at Uber hentet nær én milliard dollar, i en prosess som verdsatte selskapet til nesten 51 milliarder dollar, igjen ifølge Wall Street Journal.

Blant investorene var Microsoft og det indiske mediekonsernet Bennett, Coleman and Company, ifølge kilder nær prosessen.

En slik prising innebærer at selskapet vil bli blant de aller mest verdifulle komponentene på eksempelvis Nasdaq, med en markedsverdi nær tilsvarende som Netflix. Strømmetjenesten er i dag verdsatt til rundt 52,2 milliarder dollar på børsen i New York.

En rekke velkjente og veletablerte selskaper har lavere markedsverdi, deriblant Yahoo (35,1 milliarder dollar), eBay (34,9 milliarder) og Tesla (33,7 milliarder).

Uber har foreløpig ikke kommentert noteringsryktene, men amerikanske medier hevder at en fremtidig børsintroduksjon har vært inkludert i utstedelsen av selskapets konvertible obligasjoner, og at selskapets bankfasiliteter også er rigget med tanke på notering.

Les også

– Microsoft investerer i Uber

Les også

WSJ: – Uber verdsatt til over 400 milliarder kroner

Les også

Uber tredoblet prisen mens «tuben» streiket

Publisert: