– Apple satser på å vinne markedet med lavest pris

Kilder sier at Apple snart vil legge Beats sin strømmetjeneste inn i iTunes, og at IT-giganten satser på danke ut konkurrenter med lave priser. Det er Musikernes fellesorganisasjon skeptisk til.

MUSIKK: Bildet er fra Apple-lanseringen i september i fjor da Tim Cook fortalte at alle iTunes-brukere fikk det nye U2-albumet gratis.

Marcio Jose Sanchez
  • Sigrid Moe
Publisert:

Strømmetjenester for musikk har nesten tatt livet av markedet for ulovlige nedlastinger i Norge, og samtidig det fysiske platesalget.

Dette har blant annet ført til reduserte inntekter for artister, og verdensstjerner som Rihanna og Taylor Swift tidligere har valgt og trekke hele eller deler av sine utgivelser fra den største tjenesten, svenske Spotify.

Da Apple i fjor kjøpte Beats Electronics, spurte mange om det var på grunn av deres strømmetjeneste Beats Music. I høst bekreftet IT-giganten at Beats Music skulle relanseres, men har ellers vært tause om de nye planene.

Billig-tjeneste

Men det har kommet lekkasjer. I oktober i fjor sa en kilde at Apple hadde lyst til å relansere tjenesten, og at den kun skulle koste fem dollar i måneden. Nå sier en kilde at den planlagte prisen ligger på 7,99 dollar i måneden, noe som er billigere enn de største konkurrentene.

Les også

Aerosmith tjente mer på «Guitar Hero» enn på platesalg

SKEPTISK: Hans Ole Rian i Musikernes fellesorganisasjon.

Terje Pedersen

I dag koster Beats Music i USA 9,99 dollar, akkurat som Spotify. Tidal, som er Wimps internasjonale bror, koster 19,99 dollar i USA.

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) er svært skeptiske til strømmetjenester som koster mindre enn det som allerede fins på markedet.

– Det å ha tilgang til all verdens musikk digitalt for under hundrelappen er jo i utgangspunktet veldig billig. Dersom strømmemodellen skal bli bærekraftig for norske musikere må det både flere betalende abonnenter og høyere priser til, i tillegg til at norskandelen må opp, sier forbundsleder Hals Ole Rian til E24.

Lite til artisten

Han sier at om man ser bort fra bredbåndsleverandørene, så er det foreløpig bare de store plateselskapene og noen få artister som tjener gode penger på strømming.

En studie gjort i Frankrike viser at av pengene Spotify og lignende tjenester betaler for musikken, havner 73 prosent hos plateselskapet, og de resterende prosentene blir delt mellom låtskrivere og artister, ifølge MusicbusinessWorldwide.

– Fordelingsmodellen slik den er i dag, gagner bare de som produserer store hits. For å bevare sjangerbredden i norsk musikk må vi på andre måter å fordele pengene fra strømming på, sier Rian.

Les også

Analytiker: Slik tjener Apple milliarder på lite lagringsplass

– Målet må uansett være en modell som er bærekraftig for norsk musikk generelt, ikke bare for dem som produserer store hits, legger han til.

Pusser opp

Apple forhandler nå med musikere, ifølge Business Insider. En kilde forteller at Beats Music ikke bare skal relanseres, men at det er iTunes som blir pusset opp og klargjort for strømmesatsningen.

I februar ansatte Apple BBC-DJ Zane Lowe, som kilder forteller at skal jobbe spesielt med tjenesten. Apples forhandlinger med artister nå skal gjelde om artistene er interessert i å styre sine egne musikkstrømmer, nesten som radiostasjoner.

Apple har også nylig utlyst en stilling for en musikkjournalist, som skal skrive for iTunes, ifølge Musically.

Les også

Apple dømt til å betale 3,9 milliarder i erstatning

Samtidig som ryktene om Apples nye strømmetjeneste florerer, har Jay-Z lagt inn bud på Aspiro, som driver strømmetjenestene Wimp og Tidal.

Budet ble forhåndsgodkjent av de store aksjonærene Schibsted, Platekompaniet og Verdane Capital, som representerer 75,9 prosent av aksjene. Budet har et vilkår om at kjøperen skal oppnå 90 prosent av aksjene, og de øvrige aksjonærene har en svarfrist til 11. mars.

Les også

Aerosmith tjente mer på «Guitar Hero» enn på platesalg

Les også

Strømmetjenester har nesten «drept» piratmarkedet i Norge

Les også

Musikk-salget på iTunes faller

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple

Flere artikler

  1. – Forbrukerne har talt, og det er dette de vil ha

  2. – Forbrukerne kan bli taperne

  3. Jay Z: Store selskap bruker millioner på en svertekampanje mot Tidal

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik er Jay Zs plan for å endevende musikkbransjen

  6. Tidal faller hardt på app-listen i USA