Krever medienøytralt redaktøransvar
Ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen i VG Nett har redaksjonell frihet. Men etter loven har han ikke redaktøransvar.
- Det er naturlig at vi nå får en plattformnøytral, fremtidsrettet og enhetlig medielovgivning. Slike begreper om papir og trykte medier gir liten mening nå, sier Hansen.
Medienes redaksjonelle frihet ble lovfestet 1. januar i fjor, og denne loven inkluderer også nettaviser.
Les også: Sosiale medier skaper ansvarstrøbbel
Men når det gjelder redaktøransvaret, bestemmelsen om at redaktøren havner i ansvar for alt innhold, gjelder i utgangspunktet ikke for digitale medier.
- Straffelovens redaktøransvar er mediespesifikk og gjelder derfor kun trykt skrift og kringkastingssendinger. Konsekvensen av at det særlige redaktøransvar ikke gjelder for nettaviser, er at vi i norsk rett ikke har et logisk samsvar mellom reglene som gir redaksjonell frihet og reglene som gir redaktørene ansvar, sier advokat Ina Lindahl i Norsk Journalistlag.
Hun mener det er på høy tid at redaktøransvaret blir medienøytralt.
Helge Olav Bergan, sier Medieansvarsutvalget nå diskuterer hvordan redaktøransvaret skal utformes på nett.
- I den digitale verden har ikke redaktøren den samme oversikten over det som kommer på trykk. Bransjen er også opptatt av det med brukergenerert innhold, sier Bergan.
Ulike prinsipper
Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening går inn for at redaktøransvaret på nett må gjelde for det redigerte innholdet.
- Det brukergenererte innholdet kan ikke ha noe umiddelbart eller automatisk redaktøransvar. Dette er noe vi har arbeidet for i syv-åtte år, og vi mener det er viktig at publikum skal ha lett for å finne frem til hvem som er ansvarlig for innhold, sier Nils E. Øy.
Espen Egil Hansen i VG Nett mener redaktøransvaret ikke kan gjelde når en nettavis fungerer som tjenesteleverandør, ved for eksempel å tilby et diskusjonsforum.
- Der må andre prinsipper ligge til grunn for ansvaret. Men når det gjelder redaksjonelt innhold, må det underlegges redaktøransvaret på vanlig måte, sier Hansen.
- Hvis en privatperson kommer med en krenkende Twitter-melding, og VG Nett formidler den til over en million lesere, hvem har ansvaret?
- Hvis innholdet siteres i redaksjonelle artikler, gjelder redaktøransvaret. Dersom meldingen er en del av en uredigert tjeneste, for eksempel et forum hvor påskebilister kan utveksle meldinger om trafikkø, begrenser vårt ansvar seg til å fjerne eventuelt lovstridig innhold, sier Espen Egil Hansen.
Utfordringen fremover er ikke mediene som har en ansvarlig redaktør, men de mange utenlandske serverne hvor hvem som helst kan laste opp innhold, ifølge VG Nett-redaktøren.
- I et samfunn hvor alle kan ytre seg i det offentlige rom, må vi i større grad ansvarliggjøre de som ytrer seg. Prinsippet om redaktøransvar vil omhandle relativt få publikasjoner. Realiteten på Facebook er at en stor del av befolkningen ytrer seg, men det er ingen å ansvarliggjøre, sier Espen Egil Hansen.
Les også:
Sosiale medier skaper ansvarstrøbbel
Hvem blir ansvarlig når du gjør noe ulovlig på Facebook og Twitter? Det skal advokat Helge Olav Bergan fundere på i ett år.
Les saken her.