Kommentar: Tre digitale kriger som vil definere 2018
De enorme kreftene i internettøkonomien som kombinasjonen av datakraft, markedsdominans og kundebesettelse har sluppet løs de siste årene, blir stadig sterkere.
- Salvador BailleDaglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og forretningsutvikling.
1. En ny økosystemkrig er i full utvikling. Etter Android mot iOS dreier den nye krigen seg om stemmestyrte digitale assistenter. Amazon var internettgiganten som først forsto poenget med dialogen med en digital assistent. For et par år siden lanserte derfor e-handelsgiganten Echo en liten sylinder som både hører hva du sier og kan snakke til deg. Echo kan stå i stua og har Alexa, den digitale assistenten utviklet av Amazon basert på kunstig intelligens, i kjernen. Dialogen med Alexa er stemmebasert og søkeresultatene presenteres derfor ikke på en skjerm. Dermed leverer Alexa bare ett prioritert resultat når man spør, og resultatet blir styrt av Amazon selv, som gjerne anbefaler sine egne produkter overfor andres.
Dermed betyr stemmestyrt søk en alvorlig disrupsjon for Google sin forretningsmodell, som er basert på å vise så mange resultater som mulig basert på nøyaktig relevans. Man utfordrer dog ikke Google uten videre, og giganten fra Mountain View har lansert sin egen produktserie – Google Home – med Google Assistant som grunnlag. Kampen om stuen blir blodig.
Facebook-fall på 19 milliarder dollar etter Zuckerberg-oppdatering
2. Innholdskrigen blir stadig mer intens. Disney-konsernet kjøpte opp 21 Century Fox for 52 milliarder dollar i desember. Dermed blir konsentrasjonen i medielandskapet stadig større. Det blir også stadig tydeligere at innhold har utviklet seg til en hovedmaktfaktor i internettøkonomien. Amazon, Google, Apple, Facebook og andre mindre aktører som Netflix, Twitter og Snapchat investerer stadig høyere summer i å sikre seg rettigheter til godt innhold. På den andre siden blir antallet innholdsleverandørene stadig færre. Tre globale plateselskaper – Universal, Sony og Warner- står for over sytti prosent av all musikkpublisering i verden. Dette betyr at de som ikke eier relevant innhold selv eller har en overlegen markedsandel eller forretningsmodell nådeløst blir skviset som en ubetydelig del i verdikjeden. Disse selskapene må tåle store tap – som Spotify og Tidal gjør.
3. En stille krig på maskinvarefronten har bare begynt. Det foregår en stille, men brutal kamp på maskinvarefronten også. Brikker som er spesielt designet for å takle den enorme regnekraften som trengs for å kjøre spillgrafikk på PC og spillkonsoller kalles Graphic Processor Unit (GPU). Da Google startet sitt berømte prosjekt for utvikling av kunstig intelligens, Google Brain, trengte søkegiganten prosessorer med overlegen regnekraft. De trengte dermed en pålitelig leverandør av GPU-brikker og de valgte Nvidia som partner. Dette ga Nvidia en formidabel innsikt i hvordan utvikle de optimale GPU-kretsene for kunstig intelligens, en teknologi som har funnet stadig flere applikasjonsområder over tid. Fra film-anbefalinger på Netflix til selvkjørende biler, tørsten etter kunstig intelligens og regnekraft har økt dramatisk i de fleste industriene. Nvidia har fulgt trenden og nyter i dag en markedsandel på over 70 prosent. Aksjekursen har eksplodert.
Tech-trendene som vil prege 2018
Konkurrentene AMD og Intel har selvfølgelig ikke tenkt seg å sitte stille å se på. Disse selskapene har alltid vært erkefiender. Likevel er frykten for Nvidia så stor at de har inngått en samarbeidsavtale hvor de skal utvikle en ny og konkurransedyktig GPU. I mellomtiden har Google tydeligvis sett seg lei av sin avhengighet av Nvidia og har utviklet en ny type brikke for maskinlæring – Tensorflow Processing Unit – for sine datasentre. Andre giganter som Facebook eller Amazon kan fort gjøre det samme.
For forbrukerne betyr disse tre krigene lettere tilgang til mer relevant innhold og flere tjenester som vil gjøre våre liv enklere. For investorene betyr disse krigene at fokuset må rettes mot spesifikke nøkkeltall. I økosystemkrigen blir veksten og forholdet av markedsandelene mellom Echo og Google Home avgjørende. Vokser Echo fortere og etter hvert blir dominerende i markedet kan Amazon bli til verdens mest verdifulle selskap foran Apple. Investeringene som internettaktører gjør for å sikre relevant innhold er nok et nøkkeltall som må følges nøye med. De som ikke kan konkurrere i kampen om innholdet kan fort se sin markedsverdi tilintetgjort.
Endelig bør fremveksten av nye teknologier som konkurrerer mot GPU, som TPU, monitoreres jevnlig. Hvis GPU-teknologien blir utdatert på vesentlige områder som maskinlæring og selvkjørende biler kan vi fort vitne hvordan en ny generasjon brikke produsenter overtar tronen etter Nvidia og kanskje Intel også.