Kan bli vanskelig for Altinn-offer å få erstatning

I 17 minutter lå Kenneths personopplysninger åpent tilgjengelig på Altinn.no. Men det er ikke sikkert han får erstatning.

UTE AV KONTROLL: Altinn var ute av kontroll tirsdag kveld, da personinformasjon til en uheldig person ble synlig for 2000. Dette førte til at tjenesten ble stengt.
Publisert: Publisert:

I løpet av disse minuttene rakk 2.000 uvedkommende å havne på Kenneths profil på grunn av sikkerhetsfeilen i Altinn-systemet. Dette bekrefter informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn overfor E24.

På siden kunne vilt fremmede se Kenneths fulle navn og fødselsnummer, navn på selskaper han har roller i, og noen av dem han rapporterer for.

LES OGSÅ: Dette var Altinn-feilen

Hyret advokat

Kenneth misliker utleveringen, og har kontaktet en advokat etter Altinn-fadesen, skriver dagbladet.no.

- Jeg er i kontakt med advokaten i selskapet jeg jobber i, ettersom det også lå informasjon som har tilknytning til selskapet i profilen, sier han til Dagbladet.

Hvis dette er med tanke på å kreve erstatning, kan dette bli vanskelig ifølge Bjarte Askeland, professor i erstatningsrett ved Universitetet i Bergen.

- Generelt er krenkelse av personvern ansett å være erstatningsbetingende etter Erstatningsloven § 3.2. Imidlertid er det grenser for offentlige organers erstatningsansvar. Når det gjelder søksmål knyttet til denne type tjenester, er rettstilstanden uklar, ettersom det ikke finnes noe særlig veiledende høyesterettspraksis som kan peke ut i hvilken retning en eventuell erstatningssak vil gå, sier han til E24.

- Skal ikke skje igjen

Ikke bare var Kenneth bottlagt på Altinn. I et felt på siden var det også mulig å finne navn og fødselsnummer som tilhører Kenneths kone, men Jørgen Ferkingstad sier de er nokså sikre på at et langt lavere antall personer fikk tilgang til hennes opplysninger.

Dette baserer han på det leverandøren har oppgitt, samt på innholdet i de feilmeldingene som Altinn fikk tirsdag kveld.

Etter at feilen i systemet er funnet, og den komponenten som forårsaket sikkerhetsbruddet er satt ut av funksjon, var Altinn fredag oppe og går igjen.

- Vi er veldig trygge på at dette ikke kommer til å skje igjen, sier Ferkingstad.

Han har full forståelse for alle, inkludert næringsminister Trond Giske (Ap), som har karakterisert sikkerhetsbruddet som uholdbart.

- Det synes vi også, sier Ferkingstad.

Les også:

Publisert: