E24 brenner dekk på lekebil

Den niende utgaven av kultbilen Mitsubishi Lancer Evolution, EVO blant venner, har akkurat blitt pensjonist. Vi hyller den lille raketten.

Publisert:

...og håper den helt nye klarer å holde arven ved like når den kommer hit neste høst.

Bzzzzz, EVO-en nærmer seg en sving i relativt høy hastighet. Den turbomatete toliteren summer som besatt. Jan Øyvind har tatt over rattet, han syntes helt tydelig at jeg ikke helt fikk fram bilens potensial.

Det har han helt sikkert rett i, og i de smale og krappe svingene på en vei han kjenner veldig godt og jeg aldri har kjørt før, blir det nesten litt bilspill. Evoen sitter så det holder, ikke krenger den av betydning heller, at det er noe sånt som 15 år med rallyerfaring i denne niende versjonen av Mitsubishis Lancer Evolution merkes.

La det svinge

Det hele startet i 1992 og bilen ble laget for å konkurrere i WRC, siden den gang har det altså kommet ni versjoner, og den tiende er akkurat lansert i hjemlandet Japan og er ventet til Europa om et års tid. Det er en helt ny bil, som i følge ryktene skal være noe mer temmet en den EVO IX vi sitter i.

Dette er en superspesialisert bil, som egentlig ser temmelig døll og ordinær ut, om man ser bort i fra en ikke ubeskjedne vingen på hekken. Den er stappa med racingteknologi, og Jan Øyvinds har rally-chassis og er dermed nær umulig å få norske skilter på.

Men den finnes og i versjoner som er ment for gatebruk, samtidig så er bilen vi prøver øyensynlig uten rally effekter, utvendig som innvendig. Det eneste som hinter om at dette er noe mer enn en familiebil er et par Sparco-seter, som gir veldig mening på disse svingete veiene.

Legende

EVOen har en sterk kultus og fansen er bekymret for at den helt nye versjonen har mistet litt av magien til forgjengerne. For dette er en hard-core bil, mange eksperter mener at dette er den raskeste gatebilen som finnes.

Og da mener de av absolutt alle biler. På en rett strekning vil naturligvis en supersportsbil være raskere, men finn fram noen litt krevende svinger og få, om noen, har en sjanse.

Til å være såpass liten og lett virker den vanvittig stabil, styringen går rett i asfalten, med millimeter presisjon, firehjulstrekket gir feste og rimelig bra med punch uansett, den har diverse fikse anordninger som gir bilen mest grep og krefter der det trengs. Bilen er rett og slett skummelt morsom på veier der en stor sportsbil ville ha slitt.

Ny versjon kommer

Den veier cirka 1500 kilo, og har rundt 300 hestekrefter. Det siste er et anslag, for bilen finnes i så mange versjoner til de forskjellige markedene verden rundt, pluss at det er en rekke små ting som kan variere fra bil til bil etter hvilke ønsker kjøperen har hatt. EVO IXen vi prøvde var hentet fra Japan og skulle ha minst 300, i benk har tallet vist seg høyere, men det er uansett rikelig.

Null til hundre på fire og et halvt sekund, og et veigrep som undertegnete aldri ville tørre å nærme seg grensen av. Den norske Mitsubishi importøren har tatt inn EVO siden 2004, og på disse årene har de totalt solgt 39 stykker, med en topp i fjor på 18. EVO IX er nå tatt ut av produksjon, neste versjon som ble lagt ut for salg i Japan 1. oktober, er ventet til Norge neste høst.

Leketøy

Bilen er et leketøy, for dem som har spilt litt av de tidligere versjonene av Gran Turismo på PlayStation, husker man at dette er den ultimate kjerra. Virkeligheten gir den samme følelsen, den freser til så man får et fjollete flir, med sin relativt beskjedne størrelse og ordinære utseende (igjen om man ser bort fra bakvingen), er det lite som forteller det utrente øye at man har en bil som klarer det umulige på krevende veier.

Med bakseter og bra med bagasjeplass kan den lett forveksles med en familiebil, men det er det nok ingen kjøpere som bruker den til. Det er en bil for folk som ønsker et leketøy, Playstation i 3D, som igjen gjør at man får håpe at eierne har tilgang på arenaer der det er mulig å kjøre bilen i kontrollerte former.

Børn baby, børn

Under børne sekvensen på filmen og bildene her er vi på en lukket plass hvor alt er klarert med grunneier, det er et viktig poeng. Bilen går som vettskremt antilope, og det finnes ikke offentlige veier her til lands hvor man kan nå potensialet til bilen. Det er nesten litt skummelt, for EVOen er lettkjørt til tusen, det er et usedvanlig lavt brukergrensesnitt. Det er plug-and-play.

Nå som EVO IX er historie er det bare å håpe at neste versjon, basert på en helt ny Lancer, klarer å videreføre auraen til originalen. Dette er en bil som har en utrolig sterk posisjon hos mange bilentusiaster, et bevis på at det ytre ikke alltid teller.

Publisert:

Her kan du lese mer om