Laveste bilsalg i Europa siden 1993

Man må hele 20 år tilbake i tid for å finne en måned med et så dårlig bilsalg i Europa.

TRÅTT SALG: Alfa Romeo er ett av de europeiske bilmerkene som har fått hardest medfart på salgsstatistikken så langt i år. Arkivbilde av Alfa Romeo Mito GTA på bilutstillingen i Genève i 2009.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

En tradisjonsrik europeisk bilindustri har blitt hardt rammet av de dårlige tidene og høye arbeidsledigheten i Europa. Flere produsenter som Opel og Renault som er svært avhengige av hjemmemarkedet har slitt kraftig.

Selv om mange produsenter tjener godt på eksport til andre deler av verden, ble det tirsdag offentliggjort tall som viser hvor vanskelig situasjonen er på hjemmebane.

I mai ble det solgt 1.042.742 millioner nye biler i Europa. Det er en nedgang på 5,9 prosent og er det lavete salgstallet på 20 år.

Det viser nye tall fra den europeiske bilprodusentenes forening - ACEA. Man må faktisk helt tilbake til 1993 for å finne et så lavt salgstall, og da lå salget under én million biler for mai måned.

Les også: Bilproduksjon: - Storbritannia på vei til å gå forbi Frankrike

Ser man på de samlede salgstallene vi har for 2013 så langt, er det heller ikke lystig lesning for europeisk bilindustri.

Fra januar til mai ble det solgt litt over 5,4 millioner bilen, en nedgang på 6,8 prosent fra samme periode i 2012. I hver måned, unntatt april, har salget vært lavere enn tilsvarende måned i fjor.

Bransjetallene tirsdag kommer bare en drøy uke etter at forskere ved Duisburg-Essen-universitetet i Tyskland spådde at bilsalget for hele 2013 vil bli det dårligste på 30 år.

Britene kjøper mer

Ser man på salgsstatistikken for hvert enkelt land i Europa er det noen få som skiller seg ut. I perioden januar til mai var det bare i Belgia (opp 3,9 prosent), Danmark (opp 6,9 prosent), Estland (opp 18 prosent), og Storbritannia (opp 9,3 prosent) at salget økte sammenlignet med samme periode i fjor.

Blant produsentene er det også store forskjeller. Blant andre Honda (opp 10,6 prosent), Jaguar Land Rover (opp 13,1 prosent), Kia (opp 2,4 prosent) og Daimler (Mercedes) (opp 2,3 prosent) kunne notere seg en salgsøkning i årets fem første måneder.

Volkswagen-gruppen (ned 3,3 prosent), Peugeot-Citröen (ned 13,9 prosent), Renault (ned 5,9 prosent), Ford (ned 12,8 prosent), Fiat-gruppen (ned 9,5 prosent) og BMW-gruppen (ned 2,6 prosent) så alle at salget falt.

Les flere bilsaker her

Ny coupé - nytt tall- Privatleasing har eksplodert30 millioner GolfFerrari-sjef: - Mexico det nye KinaForsatt nedgang for Volvo15.000 kjøpte ny Porsche i mai100.000 vil prøve BMW i3

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Bilsalget: Fortsatt nedtur iSpania og Frankrike

  2. Bilsalget i Europa fortsetter å skyte fart

  3. Bilsalget i Europa stiger- for første gang på lang tid

  4. Bilsalget i Europa vokser for første gang siden 2007

  5. Bilsalget i Europa stiger for tiende måned på rad