Advarer medietopper på London-tur
Cxense-sjefen ber norske medie-topper droppe Facebook og heller ta turen til Solli plass.
Onsdag denne uken var 65 nordiske medietopper på besøk hos Facebook i London.
Der fikk de presentert Facebooks nye medieløsninger, inkludert «Instant articles» som skal la Facebook-brukere lese avisartikler direkte i Facebook på mobiltelefonen.
Konsernsjef Ståle Bjørnstad i Cxense mener de heller burde tatt turen til Cxence som har sine kontorer på Solli plass i Oslo.
– Det er jo ganske dyrt å reise til London. Pundet er dyrt og hotellene er dyre der, sier Bjørnstad, før han blir alvorlig.
Facebook doblet resultatet i forrige kvartal
– Jeg mener at kunnskap om leserne digitalt er ekstremt viktig å beholde. Publiserer man gjennom Facebook, mister man den kunnskapen. Baksiden av medaljen er at man mister innsikt i brukeradferden. Langsiktig er det ingen god måte å bygge en merkevare på, sier han.
– Kan miste verdier
Han maner norske mediehus i jakt på inntekter til ikke å velge løsninger med Facebook som gir kortsiktige inntekter, men som samtidig gjør at man mister viktige verdier.
Cxense leverer teknologi som gjør at mediehus kan tilpasse sitt innhold til den enkelte bruker. Forskjellen er at med Cxense sin løsning beholder mediet kunnskapen om leserne og de kan beholde alle inntektene fra annonsesalg, eller lignende.
– Vi vet at de nettmediene som bruker vår teknologi får betydelig økning i tid brukt på nettmediene, sier Bjørnstad og nevner Wall Street Journal som et eksempel.
Apple lover mobilbrukerne bedre søvn
Og dersom den enkelte bruker er inne på sidene lengre, innebærer det muligheter for økte inntekter fra annonsesalg og brukerbetaling.
Så langt er det lite som tyder på at mediene vil lytte til Bjørnstads advarsler.
Dagbladet har allerede sagt at de vil publisere på Facebooks plattform.
Digitalredaktør Ola Stenberg i VG sier til Dagens Næringsliv torsdag at de er interessert i å teste ut et samarbeid med Facebook.
– Penger å hente
Førsteamanuensis Erik Wilberg ved BI sier til E24 at han skjønner godt at norske medieledere dro på «pilegrimsreise» til London og at han regner med at flere norske medier vil eksperimentere med at Facebook-samarbeid.
– At det er penger å hente, det tror jeg. For mindre norske aviser tror jeg det er mye å hente, sier han før han legger til:
– Det er i alle fall slik jeg ser det i dag.
Likte ikke politi-bilde - sendte selfie
Han deler ikke Bjørnstads frykt for at mediene mister kunnskapen om sine egne brukere.
– Jeg tror de dataene kan komme til mediene likevel, sier Wilberg.
Men ikke alle norske medier er like lystne på et Facebook-samarbeid.
Klassekampen, som har økt opplaget i 15 år på rad, var ikke med på pilegrimsreisen.
– Jeg føler dette er strategiske veldig uriktig, sier Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen til Dagens Næringsliv. Han viser til at Facebook og Google kan få et monopol og at mediene blri prisgitt andres redaksjonelle policy og prispolitikk.
Redaktøransvar
Wilberg ser på utfordringen knyttet til den redaksjonelle styringen og viser til eksempelvis Facebooks restriktive politikk knyttet til bilder av nakenhet.
– Hvem er det som blir sittende med redaktøransvaret? Skal man ikke kunne vise bilder fra Frognerparken?, spør han retorisk.
– En ting er helt sikkert. Det er ingen vei utenom digital tilnærming. Både Google og Facebook er blitt så store at de er vanskelig å komme utenom, sier han.
Men Wilberg tror EU eller USA eller begge kommer til å begrense Facebooks og Googles monopolposisjon gjennom internasjonal lovgivning.
– Ingen små land kan gjøre det. Men EU og USA kan gjøre det, sier han.