Volkswagen-jukset i USA: Gjelder 240.00 biler

240.000 biler kan ha fått installert programvare, som fører til juks med utslippstall, før de er blitt solgt i USA.

JUKSE-PROGRAMVARE: Amerikanske myndigheter har avslørt juks med utslippstall ved hjelp av programvare som er blitt innstallert i biler i USA.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det amerikanske miljødirektoratet EPA mener det er installert programvare i bilene som kniper igjen utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Les også

Norske eksperter om Volkswagen-skandalen: – Fremstår forbrytersk

Modellene utgjør 23 prosent av salget

Til sammen skal det være snakk om 240.000 kjøretøyer som kan ha fått programvaren installert før de ble solgt i USA. Modellene utgjorde 23 prosent av salget av VW i USA i august, og konsernet risikerer opptil 18 milliarder dollar i bot fra amerikanske myndigheter. Summen tilsvarer om lag 145 milliarder kroner.

Volkswagens toppsjef Martin Winterkorn har beklaget saken og sier han tar anklagene svært alvorlig.

– Jeg er personlig svært lei meg for at vi har misbrukt tilliten som kundene våre og samfunnet for øvrig har vist oss, sier han.

Toppsjefen opplyser videre at selskapet har igangsatt en gransking for å komme til bunns i saken. Salget av firesylinders dieseldrevne VW og Audi er inntil videre stanset i USA.

Volkswagen-aksjen falt mandag 17,14 prosent på børsen i Frankfurt. Tidligere på dagen var nedgangen på over 20 prosent, selskapets største i løpet av én dag noensinne.

Les også

Tysk analytiker om Volkswagen-skandalen: – Nå må vi finne ut av hvem som er ansvarlig

– Trussel mot folkehelsen

Programvaren i bilene skal ha redusert utslippene av blant annet nitrogenoksider under testing.

– Å bruke en mekanisme i biler for å omgå utslippsreglene er ulovlig og en trussel mot folkehelsen, sier Cynthia Giles fra EPA.

Myndighetene i Tyskland ba mandag flere tyske bilprodusenter om informasjon for å finne ut om flere har jukset med utslippstallene.

– Vi venter pålitelig informasjon fra produsentene, slik at myndighetene kan etterforske om tilsvarende manipulasjon har funnet sted i Tyskland eller Europa, sa Andreas Kuebler, talsmann for det tyske miljødepartementet.

Les også

Tyskland sjekker bilutslipp

Testes i Sør-Korea

Myndighetene i Sør-Korea skal måle utslippene fra tre av Volkswagens bilmodeller for å finne ut om programvaren er installert også der.

Utslippstestene skal skje i midten av oktober, opplyser kilder i landets miljødepartement til nyhetsbyrået Yonhap. Sørkoreanske myndigheter vil teste om utslippstallene som er oppgitt stemmer med virkeligheten. Bilmodellene som skal testes, er Golf, Jetta og Audi A3 sedan.

Programvaren i de amerikanske bilene skal først ha blitt oppdaget av organisasjonen International Council on Clean Transportation. Organisasjonen gjorde amerikanske forskere oppmerksom på saken, og de oppdaget forskjeller mellom oppgitte og reelle utslippstall når de gjennomførte egne tester av dieselbilene.

Volkswagen Norge hadde mandag ikke anledning til å kommentere saken overfor NTB.

Les også

Sør-Korea tester Volkswagens biler

Les også

Volkwagens toppsjef beklager dieseljuks: – Jeg er personlig svært lei meg

Les også

VW anklages for å ha lurt utslippstester med «sofistikert programvare»

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tyskland sjekker bilutslipp

  2. Sør-Korea tester Volkswagens biler

  3. Styreleder i VW etterforskes for utslippsskandalen

  4. 700.000 Seat-biler omfattes av utslippsjukset

  5. – Fremstår forbrytersk