Romkappløpet

Uvær kan forsinke SpaceX-romferd til lørdag

SpaceXs første bemannede romferd kan bli utsatt til lørdag på grunn av uvær. Meteorologene sier det kun er 40 prosent sjanse for godt nok vær til oppskyting, onsdag.

SpaceXs Falcon 9-rakett med Crew Dragon-fartøyet i toppen står klar til onsdagens planlagte oppskyting på rampe 39A ved Kennedy Space Center i Florida.
  • NTB
  • Vetle Halvorsen
Publisert:

Kathy Lueders, som leder Nasa-programmet for kommersielle romferder, sier forberedelsene til onsdagens planlagte oppskyting går bra, i det minste på bakken.

– Nå må vi bare finne ut hvordan vi kan kontrollere været, sier hun.

Prognosene som gir 40 prosent sjanse for trygge værforhold, inkluderer ikke alle forhold langs kysten av USA og Canada og over Atlanterhavet bort til Irland.

Tilbake til verdensrommet

Onsdagens oppsktyting er en siste test av SpaceXs Crew Dragon-romfartøy. Målet for turen er både å teste fartøyet - og å docke med den internasjonale romstasjonen ISS.

Dersom alt går etter planen blir det første gang astronauter tar av fra USA siden romfergens siste oppskytning i juli 2011. Siden da har Nasa kjøpt plass til sine astronauter på russiske Soyuz-fartøy.

Har redningsfolk klare i England

Om nødvendig kan utskytingsmekanismene i romfartøyet brukes helt fram til det forlater jordas atmosfære og går i kretsløp. Om fartøyet må evakueres, trengs det rolige vindforhold og vann å lande i.

Ifølge Lueders vil SpaceX ha minst to redningsskip utstasjonert utenfor Florida-kysten, mens Nasa vil ha to militære transportfly som står klare. I tillegg vil flere fly utstasjoneres i New York og England, for å kunne bistå en potensiell redningsaksjon i havet.

Visepresident Hans Koenigsmann i SpaceX sier oppskytingen vil vurderes nøye opp mot globale værmodeller. Bedre vær skal være i vente både ved oppskytingsrampen i Florida og langs østkysten av USA de neste dagene. Neste mulighet for oppskyting er lørdag.

Les også

SpaceX gjør seg klar til sin første bemannede ferd

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Romkappløpet
  2. Elon Musk
  3. SpaceX

Flere artikler

  1. SpaceX gjør seg klar til sin første bemannede ferd

  2. NASA og SpaceX klar for historisk romferd

  3. SpaceX-kapselen har koblet seg til ISS

  4. Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

  5. Virgin Galactic øker prisene på romferd