Gründer etterlyser grep: – Det er kritisk for oss om vi ikke kan ha folk på jobb

Permitteringer og lån er tiltak som ikke passer oppstartsbedrifter, mener gründerfabrikk. Nå kreves det egne grep for å redde de unge vekstbedriftene.

Heidi Frost Eriksen er en av tre gründere bak teknologiselskapet Greps. Hun forteller at de i gründermiljøet er ganske kjent med å jobbe hjemmefra fra før.
Publisert: Publisert:

– Vi prøver så langt vi kan å ikke permittere. Det siste vi trenger er folk som ikke jobber. Om vi permitterer, er det som å trekke oksygenet ut av lufta vår, sier Heidi Frost Eriksen, som er medgründer og daglig leder i Greps.

Det to år gamle oppstartsselskapet måler programmeringsferdighet hos utviklere, og hjelper selskaper som skal rekruttere utviklere eller bruke konsulenter.

Verktøyet er basert på 15 år med forskning fra Simula Research Laboratory og Universitetet i Oslo.

Nå jobber også Eriksen fra hjemmekontor, og det lille selskapet er midt i en finansieringsrunde.

Les på E24+

Toppledere med kriseerfaring: Slik leder du i coronakrisen

Etterlyser grep

Hun forteller at noen investorer opererer som vanlig, men at det er flere som sitter på gjerdet.

– Vi må, som alle andre, finne ut hvor vi kan kutte kostnader nå. Vi må få pengene til å strekke lengre. Om vi skal beholde teknologifortrinnet i bedriften vår, så må vi fortsette å utvikle teknologien, og da må folk være på jobb, sier Frost Eriksen.

Hun etterlyser grep fra regjeringen som kan hjelpe gründerne gjennom de første månedene av coronakrisen. Ifølge Abelia kan det komme en egen pakke for oppstarts- og vekstbedrifter fredag.

– Det er mange oppstartsselskaper som oss, selskaper med unik teknologi, betalende kunder og et globalt potensial. Det er derfor utrolig viktig at regjeringen kommer med en pakke som tar oss gjennom denne første bølgen, så ikke gode selskaper dør fordi de ikke klarer å betale lønn til ansatte, sier Frost Eriksen.

Les også

Sjømatbedriftene: Mowi og Lerøy utnytter coronakrisen

Det er flere som krever oppmerksomhet når det er hjemmekontor, ikke bare barna, men også husholdningens firebeinte.

Lån

Mange av tiltakene som legges frem for å hjelpe næringslivet handler om å gi flere gunstige lån.

Nærings- og fiskeridepartementet la mandag frem krisepakke til små og mellomstore bedrifter, og der settes blant annet Innovasjon Norge-renter ned, og at de kan etablere innovasjons- og risikolån med lavere krav til sikkerhet enn tidligere.

– For oss, som i fjor fikk oppstartslån fra Innovasjon Norge, blir det negativt å legge enda et lån oppå det gamle. For høy belåningsgrad kan også slå negativt ut for private investorer når krisen er over. Jeg håper regjeringen i neste pakke kan se på tilskudd, og ikke lån som virkemiddel, sier Frost Eriksen.

Hun mener at Innovasjon Norge bør droppe kravet om eksterne investorer for å få godkjent utviklingsprosjekter.

– Vi trenger tiltak på veldig kort sikt. Ikke fond man kan søke på til høsten. Vi må berge frem til sommeren i første omgang, og unngå å miste folk, sier Frost Eriksen.

Les også

DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen

Utenlandske ansatte

Selskapet har i dag syv ansatte fra fem land, og dermed har heller ikke alle ansatte rett på dagpenger om det skulle bli permitteringer.

– Vi er, som andre, redd for hvor lenge dette varer.

Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, har skrevet et brev til næringsminister Iselin Nybø, med innspill til tiltak for oppstarts- og vekstbedrifter.

Dette gjorde de etter at næringsdepartementet i forrige uke varslet at de ville legge frem en egen tiltakspakke tilpasset oppstartsselskaper og vekstbedrifter.

Alexander Woxen, som er administrerende direktør i gründerfabrikken StartupLab, har vært med på å utarbeide tiltakene med Abelia.

– Innen teknologi, er det mange oppstartsselskaper som opplever kundesvikt, og tregere beslutningsprosesser, men kundegrunnlaget forsvinner ikke nødvendigvis av denne krisen. Det gjør at permitteringer fungerer dårlig, da stopper du virksomheten, og så er det ingenting å gå tilbake til etterpå, sier Woxen til E24.

Opsjon og skatt

Han sier at om tilgangen til kapital sannsynligvis blir lavere fordi investorer nå realiserer tap, og det gir lavere investeringsvilje.

Woxen frykter at en generasjon gründere kan gå tapt, men også at økosystemet kan blir såpass svekket at den ikke evner å omsette overflødig arbeidskapasitet inn til nye bedrifter.

– Tiltakene som foreslås koster ikke det offentlige mye. Å gjøre noe med opsjonsordningen, slik at ansatte kan gå ned i lønn, og heller få betalt i aksjer, heller enn at de blir permittert og lønnsbyrden legges på det offentlige, burde være åpenbart, sier Woxen, som også trekker frem skatteincentiver for å få investorer til å ta risikoen ved å investere i oppstart- og vekstselskaper som et godt tiltak.

Slik rammer coronakrisen norske bedrifter:

Publisert:
Gå til e24.no