Datahobby ble til kunstsuksess for norske Espen

Hobbyinteressen for data og design satte i gang en kunstsuksess for nordmannen Espen Kluge. Nå vil han la alle med en mobil eller nettbrett lage sin egen musikk.

FRA HOBBY TIL LEVEBRØD: Den unge kunstneren Espen Kluge sier at rike briter og amerikanere er blant kjøperne av hans verk. Her «Silver Portrait».
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Espen Kluge har skapt interesse utenlands med sin kunstform som baserer seg på 3D-modeller som lages på datamaskinen. Deretter lager han trykk av det i begrensede opplag, som selges på det digitale kunstgalleriet Onsitegallery.

Nå har nettstedet The Verge omtalt kunsten til rogalendingen.

Espen Kluge

– Dette var egentlig et eksperiment som jeg begynte med i fjor. Jeg ville gjerne gjøre noe med det hver dag og det var tenkt mer som et læringsprosjekt, men så har det blomstret ut ifra det, sier Kluge til E24.

Han forteller at han solgte en del i fjor og at interessen også har vært ganske stor i år.

– Hvem er det som har kjøpt kunsten din?

– Jeg har solgt til firmaer som kjøper kunst for sine kunder, så noen av verkene henger i luksuriøse boliger i blant annet England, men kundene er for det meste privatpersoner, både i USA og Europa.

– Digitalkunst har jo vært populært de siste årene og når man setter det inn i konteksten «fine art» som jeg har gjort, er det mange i kunstmiljøet som også ser det interessante og nyskapende i denne kunstformen, sier han

– Hobby siden tenårene

Kluge har ikke noen teknisk utdannelse, men interessen har han hatt i årevis.

– Data har vært en hobby siden tenårene og både musikk og design har alltid stått hjertet mitt nært. Men det er jo utrolig kjekt at man kan tjene litt penger på noe sånt.

Han forteller at han ofte begynner med programmet Cinema 4D, som brukes i alt fra reklame til spillutvikling.

– Så prøver jeg å kombinere det med flere prosesser, som for eksempel med Photoshop og Corel Painter, sier Kluge og legger til:

– Også prøver jeg å overraske meg selv hver gang.

Han sier at han liker å modellere ansikter fordi det er utfordrende, samtidig som han ikke vil lage noe som er fotorealistisk.

Satser på musikk

Selv om den norske kunstneren er utdannet i Fine Arts og musikkomposisjon, så er det programvare han nå bruker mesteparten av tiden sin på.

– Jeg er vel litt «jack of all trades», sier kunstneren og humrer.

Gjennom Qluge Software utvikler han nå programvare som skal gjøre det mulig for personer uten musikalsk erfaring å komponere egen musikk, selv for de som ikke har den teoretiske musikkunnskapen i bunn.

– Blir det litt som Apples Garageband?

– Ja, det finnes noen likheter, men på grunn av en helt unik design-innovasjon vil brukeren oppleve at tiden fra idé til høytaler er mye kortere en med Garageband og andre musikkprogrammer, noe som jeg tror vil gi kunstformen en mye bredere brukergruppe, sier Kluge om appen han planlegger å slippe for iPhone og iPad i februar.

Han sier at han har sikret seg 300.000 i etablererstøtte fra Innovasjon Norge og at han har en inkubatorrolle på Innovasjonsparken i Stavanger, som også er på eiersiden i oppstartsbedriften.

Foreløpig har han jobbet på egen hånd

– Jeg har jobbet litt med investorer, men tilbudene har ikke vært så attraktive fordi det er i en så tidlig fase. For investorene er jo risikoen høyere jo tidligere fase en bedrift er i, sier han.

Les også:

Han skal styre nesten alt hos GoogleBer politikerne vente med å heve tollgrensen på netthandelMobilshopping tar av: Hvert tredje nettkjøp skjer fra mobilTesla-sjef advarer mot kunstig intelligens

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Coronakunsten

  2. Kryptokunst får klimakritikk: – Jeg fikk dårlig samvittighet

  3. Kryptokunst kan omsettes for milliarder: – Boblen vil sprekke

  4. - Bonus om kunsten stiger i verdi

  5. Betalt innhold

    Bjarne Melgaard skal selge kryptokunst: – Naturligvis et økonomisk motiv