Google vil gi hele verden internett via luftballonger

Skal seile i stratosfæren, styres med vinden og sola og gi milliarder av mennesker tilgang på informasjon.

Publisert:

- Ideen kan høres litt vill ut - det er litt derfor prosjektet også heter «Loon» - men det er solid vitenskap bak dette. Vi tror faktisk det er mulig å bygge en ring av ballonger som flyr rundt jorden på vinder i stratosfæren, og som gir tilgang til internett for jorden under, skriver Mike Cassidy, prosjektleder for «Project Loon», i et blogginnlegg på Googles egne sider.

IT-giganten er nå i gang med et pilot-prosjekt på New Zealand som vil gi noen tidlige svar på eksperimentets sannsynlighet for å lykkes.

To tredeler av verdens befolkning, 4,7 milliarder mennesker, har i dag ikke tilgang til internett. Det er disse Google mener kan bli inkludert i det globale informasjonsfelleskapet dersom prosjektet virkelig får luft under vingene og lander trygt.

Den økonomiske oppsiden for verdens ledende søkemotor er trolig heller ikke helt ubetydelig.

Les også: Google dro inn 19 milliarder på tre mnd.

Skal styres av vind- og solenergi

Å «tenke stort» og «ut av boksen» er næringslivs-mantra som ofte forblir mantra uten innhold som virkelig evner å ta selskap og samfunn fremover.

«Project Loon» må imidlertid kunne betraktes som en virkeliggjøring av begge deler.

Ballongene er tenkt å flyte på vinder 20 kilometer over jordoverflaten og skal kunne styres ved hjelp av vind- og solenergi. Slik skal de igjen kunne ledes til vinder som beveger de i den retningen man ønsker å sende ballongen.

En markant utfordring gjenstår imidlertid fremdeles: at ballongene til enhver tid er inne rekkevidde for de med behov for internettilgang.

- Vi løser dette med komplekse algoritmer og mengder av datakraft, hevder Cassidy i bloggen.

Les også: Google kjøper trafikk-app for 7,5 milliarder kroner

Vellykkede tester

Det er «Google X», det svært hemmelighetsfulle forskningslaboratoriet bak eksperimenter som Google Glass og selvstyrende biler, som står bak «Project Loon».

Nettstedet TechCrunch skriver at Google mener prosjektet kan være løsningen for steder der naturen setter begrensninger for de tilkoblingsmulighetene som finnes i dag, at det vil bidra til å opprettholde kommunikasjonslinjer ved naturkatastrofer og at det vil kunne senke prisen der internett i dag er helt uoppnåelig for mange.

Selve ballongen, 15 meter bred og 12 meter høy, er fylt med heliumgass. En spesialantenne mottar signalene fra ballongene og signalene går fra ballong til ballong, skriver The Guardian.

Testene som er gjort på New Zealand skal ha vært vellykkede. 50 testpersoner skal ha kunnet koble til trådløst internett fra telefonene sine via ballongene oppe i luften, skriver ABC News.

Les også:

Publisert: