Slik beskytter du privatlivet ditt mot julegavene

Produkter som kobles til internett kan spionere på deg, ifølge Mozilla. Slik kan du beskytte privatlivet ditt mot julegavene. 

FARE FOR PRIVATLIV: Flere populære selskaper, som Amazon, lagrer og deler informasjon om forbrukerne.

Foto: Beck Diefenbach Reuters
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:,

Flere digitale produkter som kobles mot internett kan samle inn privat informasjon om brukeren. Dette gjelder blant annet telefoner, lesebrett og spillkonsoller.

Mozilla, selskapet nettleseren Firefox, har laget en guide som viser hvor høyt en rekke populære digitale produkter scorer på privatliv.

Under halvparten består testen

Forskerne i Mozilla har undersøkt 70 av de mest populære produktene på markedet. De har sjekket om produktene kan spionere på brukeren, om man kan stille inn på privatlivsinnstillingene og hva som skjer hvis noe går galt, skriver USA Today.

Av de 70 produktene nådde kun 33 minimumskravene. Blant disse var spillkonsollene Nintendo Switch og Sony PS4, smarthøyttaleren Google Home og Apple TV.

Amazon scorer dårlig

Amazon når ikke opp i Mozilla-testen. Via nettbrettet Fire HD deler selskapet informasjon med tredjeparter. Amazon sletter heller ikke informasjon selskapet lagrer om forbrukeren og ber ikke automatisk brukeren om å lage passord når de begynner å bruke enheten.

Også smarthøyttaleren Echo Show lagrer informasjon om brukeren og deler den med tredjeparter.

For å beskytte sitt eget og venners privatliv ved bruk av smarthøyttalere kan man som forbruker for eksempel si nei til å laste opp kontaktene fra mobilen inn på høyttaleren selv om høyttaleren ber om det, ifølge The Guardian.

Apple får en bedre enn Amazon vurdering på produkter som iPad og Apple Watch. Selskapet deler likevel, i likhet med Amazon, informasjon med tredjeparter, noe som trekker selskapet ned.

Les på E24+

De skal gjøre livet vårt enklere, men så langt er det få som har tatt dem i bruk

Lyspærer kritiseres

Lyspærer som styres over det trådløse nettet kan også være en trussel mot brukerens privatliv.

Mozilla er bekymret for at uvedkommende får tilgang på informasjon om når du har på eller av lyset. Da kan de vite når du er hjemme eller når du sover, skriver USA Today.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at én av lyspærene var Philips Hue. Denne skal imidlertid møte Mozillas minimumskrav.

Ta deg god tid

Teknologijournalist i The Guardian Alex Hern anbefaler forbrukere å bruke litt ekstra tid før de begynner å bruke julegavene sine.

Hvis forbrukerne ser gjennom innstillingene kan man få en forståelse for hvor mye informasjon selskapene får om dem.

Ofte kan man tettere kontrollere hvordan data om deg blir brukt, skriver Hern.

Han anbefaler å trykke “nei” på flere innstillinger det digitale produktet foreslår, og heller komme tilbake til privatlivsinnstillingene senere hvis man er usikker.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Disse fire øyeblikkene kan bli avgjørende for kryptovalutaens fremtid

 2. Derfor er personvern fortsatt en umulig drøm

 3. Betalt innhold

  Derfor blir ikke Netflix en del del av Apple TV

 4. Annonsørinnhold

 5. Med bompenger for elbiler fjernes et av de mest effektive incentivene

 6. – Jeg burde kanskje ha gått litt før