IPhone-lansering i kveld: Nå følger markedet Apple-sjefen med argusøyne

Apple-aksjen er styrket på forventninger om den største iPhone-overhalingen på mange år. Samtidig knyttes det stor usikkerhet til effekten av en skyhøy prislapp.

SPENT: Tirsdagens iPhone-lansering kan bli den viktigste på flere år. Forventninger om en gedigen overhaling skal innfris – og flere analytikere er nervøse for hvordan prislappen blir tatt imot.

Foto: Marcio Jose Sanchez AP
 • Karl Wig
Publisert:

Sjelden har forventningene vært høyere enn når Apple-sjef Tim Cook entrer scenen til «The Steve Jobs Theater» ved IT-gigantens nybygde hovedkvarter i California klokken 19 tirsdag norsk tid.

Ikke minst blant investorene.

De siste tre månedene – mens lekkasjer, iPhone-dummymodeller og analytikerspådommer har sittet løst – har Apple-aksjen løftet seg over ti prosent, fra rundt 145 dollar til over 160 dollar.

Historien har vist at Apple-aksjen gjerne faller på Nasdaq når bekreftede fakta omsider erstatter en ryktemølle i høygir. Det skjedde for eksempel etter iPhone 7-lanseringen for ganske nøyaktig ett år siden.

Enn så lenge har slike skuffelser alltid blitt fulgt av en lansering med solide salgstall som nok en gang blidgjør investorene, og fører Apple-aksjen tilbake på stø kurs oppover.

Men i år kan fallhøyden være ekstra stor:

 • Den siste tiden har det bygget seg opp forventninger om intet mindre enn en gedigen iPhone-overhaling, sammenfallende med smarttelefonens tiårsjubileum.
 • Men også salgsprisen ventes å bli jekket opp i et nytt, hittil ukjent farvann i smarttelefon-sammenheng. Det gir analytikerne hodebry med å beregne hvor mange iPhone-brukere som faktisk velger å oppgradere, skriver Bloomberg.
Les også

Nyhetsbyrå: Ny iPhone 12. september

Én time ut i tirsdagshandelen er aksjen ned 0,37 prosent.

«iPhone X»

Siden første generasjon iPhone ble lansert i 2007, har alle påfølgende modeller hatt større arealflater over og under skjermen. Disse gir plass til hjem-knappen, sensorer og høyttaler, men gjør også at telefonene har hatt store dimensjoner i forhold til skjermstørrelsen.

I år er det bredt ventet at Apple for første gang vil skrelle vekk disse områdene, og heller la en stor skjerm strekke seg fra kant til kant av telefonen. Det betyr at hjemknappen, et klassisk iPhone-kjennetegn, også må vekk.

Men det ventes en rekke andre nyheter. Her er de viktigste:

 • 5.8 tommers OLED-skjerm (Apple har brukt LCD-teknologi i alle tidligere telefoner)
 • Ny konstruksjon i glass, vannavstøtende og med støtte for trådløs lading
 • Ny ansiktsgjenkjennelsesteknologi med 3D-sensorer som erstatter fingeravtrykksleseren i dagens hjemknapp
 • Et nytt brukergrensesnitt på programvaresiden, også dette som erstatning for hjemknappen

Den nye telefonen, som mange tror vil hete iPhone X (romertall som henviser til tiårsjubileet), ventes dessuten normale oppgraderinger av innmaten: Blant annet A11-prosessor, tre gigabyte minne og overhalt kamerasystem.

Les også

Samsung kaster seg på ny tekno-bølge: Spår nytt «smarttelefon-øyeblikk»

Varsler prissjokk

Men alle nyvinningene har også fått analytikere til å varsle prishopp – og kanskje den dyreste smarttelefonen verden har sett hittil.

Ifølge et regnestykke fra Citi Research er Apples materialkostnad trolig hundre dollar høyere for «iPhone X» enn for dagens iPhone 7.

Skal Apple opprettholde en profittmargin på 46 prosent, må telefonen få en startpris på 1000 dollar i det amerikanske markedet.

Det betyr fort over 10.000 kroner med norsk skatte- og avgiftsnivå.

– Det er ingen overraskelse at Apple har den høyeste profittmarginen i historien. I år får vi testet priselastiteten til vanlige forbrukere, sier analytiker Wayne Lam til Financial Times.

Rett før helgen mottok teknonettstedene Macrumors og 9to5Mac det som skal være en lekkasje av iOS 11, den nye utgaven av Apples mobile operativsystem. Koden til denne programvaren bekrefter angivelig mange av ryktene om Apples nyeste telefon-

Det henvises blant annet til «Face ID» i koden, som etter sigende er navnet på Apples nye ansiktgjenkjenningssystem.

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Sjekk Apple-aksjens elleville kursoppgang i år

 2. Nyhetsbyrå: Ny iPhone 12. september

 3. iPhone 8 lanseres trolig til høsten: Dette er spådommene

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror Apple vil lansere tre nye iPhoner: – De vil heller tjene mye enn å selge mye

 6. Samsung varsler svak iPhone X-etterspørsel