Slik bestemmer Google-sjefene hva som skal «glemmes»

Siden retten til å bli glemt av Google ble innført for ett år siden, har selskapet mottatt over en million forespørsler, men kun fjernet en tredjedel så langt.

IKKE HELT BORTE: Selv om Google vedtar at du skal «glemmes», blir linkene i utgangspunktet kun slettet fra lokale søkemotorer og ikke internasjonale google.com.

Susana Bates
Publisert:

For nøyaktig ett år siden onsdag besluttet EU-domstolen at europeiske borgere skulle ha rett til å søke om å få fjernet linker som kom opp når en søkte på sitt eget navn fra Googles søkemotorer.

Ifølge dommen er det IT-giganten selv som må behandle de forespørslene som kommer inn. EU-domstolen ønsket heller ikke å sette noen retningslinjer for hva som skulle fjernes og ikke. Dermed innførte Google et ukentlig onsdagsmøte i Europa hvor en spesialavdeling diskuterer hvilke henvendelser som blir vedtatt og ikke, skriver Wall Street Journal (krever innlogging).

Dette har ført til at selskapet i løpet av det siste året har mottatt over én million forespørsler fra brukere rundt omkring i Europa. Så har Google vedtatt å fjerne 35 prosent av forespørslene, mens 50 prosent er blitt avvist. 15 prosent av forespørslene er fortsatt under vurdering.

– Vi har gjort vårt beste i arbeidet med å fylle en rolle vi aldri ba om å få, og som vi heller ikke ønsker oss, sa sjef for personvern i Europa Peter Fleischer i Google under en konferanse i Berlin, ifølge Wall Street Journal.

To grupper avgjør

Størsteparten av forespørslene om å bli «glemt» sendes til Google gjennom selskapets egne spesiallagde nettsider.

Selskapet har det siste året utarbeidet retningslinjer for hva som skal fjernes. Blant annet skal referanser til små forbrytelser som skjedde for lenge siden fjernes. I tillegg skal det mer til for å fjerne linker relatert til kjendiser, enn «vanlige» folk.

– Deretter sendes de til en stor gruppe advokater og ingeniører ved selskapets europeiske hovedkontorer i Dublin, hvor de enkleste sakene blir avgjort, sier en talsperson for Google til Wall Street Journal.

Les også

EU gransker nettgiganter som Google og Facebook

Et eksempel på en enkel sak var en kvinne som henvende seg til selskapet etter at et bilde hvor hun solte seg toppløs på ferie, hadde blitt publisert uten hennes samtykke.

Også henvendelsen om å få fjernet linken til en avisartikkel fra en person som hadde havnet i avisen for et tyveri flere år tidligere, ble raskt vedtatt av selskapet.

– Vi får mange enkle saker. En liten sak om et butikktyveri, eller en liten sak om noe annet. Slike saker kommer inn, blir tatt ned og folk går videre, sier Fleischer til Wall Street Journal.

– Vanligvis er det stor enighet i gruppen om en henvendelse, men det har hendt at vi er svært splittet.

De vanskeligere sakene går videre til Googles seniorpanel hvor eksperter fra flere steder i verden er med i avgjørelsen om de ulike sakene.

– Ofte henter vi også inn eksperter utenifra, som for eksempel advokater med ekspertise på spesielle felter, forteller en talsperson for selskapet avisen.

I begge gruppene blir sakene diskutert før gruppen stemmer over om linken skal fjernes eller ikke.

Blir ikke helt borte

Selv om Google bestemmer at din henvendelse skal vedtas og at linken fjernes, vil du ikke bli fullstendig glemt, skriver Wall Street Journal.

Det er nemlig slik at Google kun fjerner linken fra din lokale Google-søkemotor, altså google.no, men linken vil fortsatt være å finne om du søker med den internasjonale søkemotoren google.com.

Les også

Disse informasjonskapslene får du ikke fjernet. Selv om du sletter dem

Dette har ført til at mange europeiske instanser mener selskapet tar for lett på det ansvaret de fikk pålagt av EU-domstolen.

– Posisjonen deres er nødt til å endre seg, sier leder Isabelle Falque-Pierrotin i det franske kontrollorganet CNIL til Wall Street Journal.

Mange mener også det bør diskuteres hvem som faktisk skal ha ansvar for ta avgjørelsene om hva som skal slettes og ikke.

Foreløpig er det ikke meldt at saken skal opp for EU-domstolen på nytt. Det er heller ikke klart om det vil komme noen nye regler for å bli «glemt» av Google.