Skandalene som felte Uber-sjefen

En lekket video som viser Travis Kalanick i bråk med en av sine ansatte og beskyldninger om teknologi-tyveri er bare noen av skandalene som han har måttet håndtere de siste månedene. Etter et mareritt-år forlater nå Uber-gründeren sjefsstolen.

FERDIG: Uber-grunnlegger Travis Kalanick trekker seg fra sjefsposten etter stort press fra investorene.
Publisert:

I 2009 grunnla han taxiappselskapet Uber sammen med Garrett Camp. Onsdag morgen ble det kjent at Travis Kalanick trekker seg fra sjefsposten i Uber, etter mer eller mindre å ha blitt presset ut av investorene.

En uke tidligere varslet Kalanick at han ville ta en timeout fra selskapet på ubestemt tid.

Et mareritt-år

Kalanicks avgang kommer etter at en rekke skandaler har blitt rullet opp i Uber – og blitt knyttet tett til toppsjefen – den siste tiden:

  • Kalanick har blitt beskyldt for å tolerere et arbeidsmiljø hvor det forekommer seksuell trakassering.

Det startet med et blogginnlegg av en tidligere ansatt i selskapet, Susan Fowler, i februar i år, hvor hun pekte på det hun mener er en utbredt ukultur i Uber. I blogginnlegget hevdet Fowler at hun og flere kolleger er blitt utsatt for seksuell diskriminering.

I kjølvannet av publiseringen hyret Uber inn den tidligere statsadvokaten Eric Holder til å granske selskapet. I forrige uke kom Holders rapport, som inneholder detaljerte anklager fra både nåværende og tidligere ansatte om upassende oppførsel som seksuell trakassering, hevn og mobbing.

Les også

Ny toppsjef forlater Uber

Selskapet står overfor minst tre søksmål der tidligere ansatte anklager Uber for seksuell trakassering eller verbalt misbruk. 20 ansatte skal ha blitt sagt opp som følge av etterforskningen av anklagene. I forrige uke sa også forretningsdirektør Emil Michaels opp sin stilling.

Ifølge søksmålet tok en tidligere Waymo-leder med seg tekniske data da han sluttet for å starte et konkurrerende selskap som i dag går under navnet Otto. Denne avtalen skal ha vært verdt 680 millioner dollar, tilsvarende nærmere 5,7 milliarder kroner. Waymo slo i mai seg sammen med bildelingstjenesten Lyft i kappløpet om å gjøre selvkjørende biler tilgjengelig for folk.

Uber har som følge av søksmålet blitt ilagt et forbud mot å ta i bruk teknikk fra Waymo, ifølge Digital.se.

  • Uber etterforskes av amerikanske myndigheter for omgåelse av taxi-lovgivningen ved hjelp av et hemmelig tillegg i programvaren i appen. Uber har bekreftet at de bruker programvaren kalt «Greyball», som skal ha vært godkjent av Ubers jurister.
  • Uber skal ved en feil ha betalt sjåførene sine for lite i en periode på to og et halvt åt. Ifølge The Wall Street Journal må selskapet nå ut med flere titalls millioner dollar som følge av dette.
  • I februar ble det sluppet en video som viser Kalanick i bråk med en av sjåførene i selskapet. Videoen ble raskt spredt i sosiale medier. Kalanick har sagt unnskyld til sine ansatte og sagt at han skal be om hjelp til å få en bedre lederstil.

Verdsatt til milliarder

– Jeg elsker Uber mer enn noe annet i verden, men på dette vanskelige tidspunktet i mitt personlige liv har jeg akseptert investorenes forespørsel om å tre av, sier Kalanick i en uttalelse onsdag.

Les også

Uber bekrefter bruk av omstridt program i Norge

I tillegg til at han nå altså må se seg ferdig som sjef i selskapet han selv var med og grunnla, mistet Kalanick moren sin i en båtulykke forrige måned. 2017 har med andre ord vært et år fylt med tragedier så langt for mannen som har gjort oppstartsbedriften Uber til en suksess.

Til tross for alle skandalene vokser fortsatt Ubers virksomhet, skriver Bloomberg. Taxiappselskapet er verdsatt til 69 milliarder dollar, og Kalanick selv skal være god for 6,7 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire's Index.

Kalte Uber boob-er

Kalanick fikk ideen til Uber i 2008, ifølge Business Insider. Under oppstarten av tjenesten «UberCab» fungerte Kalanick som en rådgiver i et team med tre andre.

I 2010 ble UberCap lansert i San Francisco og ble umiddelbart en suksess. I desember 2010 ble Kalanick sjef i selskapet, og de hadde da lykkes med å hente 11,5 milliarder dollar i kapital. Deretter spredte tjenesten seg raskt til flere amerikanske byer, og på slutten av 2011 ble Uber også lansert i Paris.

Kalanick beskrives av dem som kjenner ham som en hensynsløs og arrogant person, skriver Business Insider.

I 2014 fikk han mye oppmerksomhet for å ha kalt Uber «boob-er» i et intervju med GQ – fordi suksessen med selskapet angivelig har gjort ham så attraktiv blant kvinner.

Nå må medgründeren forlate sjefsstolen, men han fortsetter som medlem i Uber-styret.

Roser Kalanick

Styremedlem i Uber, Bill Gurley, kaster massiv ros etter den nylig avgåtte sjefen for Uber, Travis Kalanick.

I en tweet, skryter Gurley av Kalanick, og sier få entreprenører vil gjøre mer.
– Det vil være mange sider i historiebøkene dedikert til @travisk – veldig få entreprenører vil ha satt et så tydelig avtrykk på verden, skriver Gurley.

Ifølge New York Times var det fem investorer som absolutt krevde at Kalanick måtte gå av nå. Deriblant selskapet Benchmark, der Gurley selv er partner.

Les også

Uber-sjefen trekker seg

Les også

BI-forsker om Ubers fremtid: – Modellen har kommet for å bli

Les også

Uber truer med å trekke seg ut av Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om