FBI-sjefen: Facebook kan bli plattform for overgripere

Facebook mener de vil gjøre internett til et tryggere sted ved å kryptere innhold. – Vi vil miste muligheten til å finne skurkene, sier FBI-sjefen.

MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
  • André Haugen
Publisert:,

Facebook har planer om å kryptere store deler av kommunikasjonen på plattformen. Det får sjefen i FBI til å steile.

Christopher Wray fortalte politi- og barnevernsansatte fredag at han frykter planene vil føre til et «lovløst rom, som ikke er skapt av det amerikanske folket eller deres representanter, men av eierne i ett stort selskap», ifølge Reuters.

Han sa også at Facebooks forslag vil være en drøm som går i oppfyllelse for «barnepornografer».

Myndighetene i USA, Storbritannia og Australia har nå sendt et åpent brev til Facebook, ifølge The Guardian.

Der ber de om at Facebook ikke går videre med planene om å utvide krypteringen uten å sikre at myndighetene får tilgang til innholdet.

Les på E24+

Les også: (+) Økonomien etter Trumps inntog i Det hvite hus

2.500 pågripelser i fjor

Facebook-sjef Mark Zuckerberg forsvarte planene under et ukentlig videomøte med ansatte. Han tror selskapet vil være i stand til å identifisere overgripere, selv med kryptering, ved å bruke de samme verktøyene de bruker for å hindre valgpåvirkning.

Sosiale medier er en kilde til millioner av tips om overgrep mot barn årlig. Bare i fjor meldte Facebook om overgrep 16,8 millioner ganger til myndighetene i USA. Det er anslått å ha ført til over 2.500 pågripelser, ifølge BBC.

Flere akademikere, eksperter og personverngrupper har hyllet planene om å kryptere innholdet på Facebook, og har advart om at alternativet kan være massiv ulovlig overvåkning.

Vil endre norsk lov

Her i Norge har Kripos-sjef Ketil Haukaas etterlyst den samme meldeplikten for tjenesteleverandører som gjelder i USA. I dag har norske nettselskaper ingen plikt til å rapportere det hvis de oppdager overgrepsmateriale.

Dette ble også fremhevet av Kripos i en rapport om seksuell utnyttelse av barn og unge over internett tidligere i år.

– Den eneste grunnen til at vi får meldinger hvis overgrepsmateriale deles på for eksempel Facebook eller Instagram, er fordi USA har strenge regler for meldeplikt. Heldigvis for oss følger bedriftene de samme reglene også overfor norske brukere, sa Haukaas til VG i april.

Han avviste da at dette ville være et brudd på privatlivets fred.

– Mange er bekymret for at Storebror skal se det. Problemet få tenker på, er alle lillebrødrene som ser deg og jakter på bilder av deg.

Amerikanske og allierte myndigheter vil hindre krypteringUSA, Storbritannia og Australia mener Facebook planer truer sikkerhetenSliter med å identifisere mistenkte i hundrevis av overgreps-tips – Kripos fortviler (april)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. YouTube strammer inn reglene: – Da vi fikk vite om det stoppet vi umiddelbart

  2. Facebook truer med å nekte australiere å dele nyheter

  3. Kripos om Hydro-hackingen: Har potensielt forhindret angrep mot andre bedrifter

  4. Annonsørinnhold

  5. Zuckerberg vil be om nye nettregler for gigantene

  6. Amazon og politiet setter ansiktsgjenkjenning på vent i et år