Fra bar til oppstartsselskap: Gründere vil gjøre det lettere å bemanne utelivsbransjen

Fellesforbundet er bekymret for at tjenesten dytter bransjen mot å bli et løsarbeidersamfunn.

Foto: Sigrid Moe/ E24
  • Sigrid Moe
Publisert:

– Vi har sett samme problem over alt i bransjen, ikke bare i Norge, sier Kristian Midjås, som er daglig leder i oppstartsselskapet Staffers.

Midjås og hans medgründere Thom Berglund og Christian Wright har til sammen rundt 20 års erfaring fra restaurant- og utelivsbransjen.

– Det er alltid mye jobb med å få fylt alle vaktene, og å finne flere ekstrahjelper når det trengs. Det har vært vanlig å bruke nettverk, så selv før vi startet Staffers ble vi spurt av venner og bekjente om vi kjente noen som kunne ta vakter, Midjås.

Bekymring

Gjennom deres app kan kafeer, restauranter og barer legge ut ledige vakter og knytte til seg nye potensielle arbeidstagere.

– Vi vil gjøre det lettere for folk å få foten innenfor døren i bransjen, og lettere for bedriftene å finne arbeidskraft, sier Berglund.

Les på E24+

The Economist: Facebooks planlagte nye valuta blir heller bitcoin 0.5 enn bitcoin 2.0

Appen, som i dag hovedsakelig fins i Oslo-området, har velkjente aktører som Stortorvets Gjæstgiveri, Restaurant Eik, Taket på Steen & Strøm, Bar Tjuvholmen og Bar Vulkan på samarbeidslisten.

Gründerne forteller at tjenesten har vært i gang for fullt siden februar i år, med 110 bedrifter og 1.400 brukere. Den har allerede vakt reaksjoner hos fagforeningen Fellesforbundet.

– Det bekymrer oss at utelivs- og restaurantbransjen er en bransje som allerede er utsatt med tanke på bruk av deltidsstillinger. En app som denne vil kunne føre til at flere vil unngå å ansette fast, fordi de har lettere tilgang til vikarer, sier ungdomssekretær Lene Myhrvold i Fellesforbundet til E24.

MØTTES I BRANSJEN: Gründerne (f.v.) Christian Wright, Kristian Midjås og Thom Berglund traff hverandre i utelivsbransjen, ble venner, og har nå startet selskap sammen.

Foto: Sigrid Moe/E24

Løsarbeidersamfunn?

Og uten fast ansettelse er det flere rettigheter arbeidstageren mister, forklarer hun.

– Det er ikke sykelønn og ikke tjenestepensjon. Får de skikkelig opplæring, eller er det forventet at de bare skal møte opp og jobbe? spør Myhrvold.

Forskjellen på Staffers og et klassisk bemanningsbyrå, er at du i et byrå er fast ansatt i byrået, men at Staffers kun er en plattform som formidler behov.

– Problemet med appen er at det er behov for den, at bedrifter har lyst til å bruke den. Jeg er redd for at utelivs- og serveringsbransjen kan bli et løsarbeidersamfunn, sier Myhrvold.

Loven

Gründerne sier at de aldri ville ha startet tjenesten om den var på kant med loven, og de hadde tidlig i utviklingsprosessen kontakt med advokater for å sikre at deres tjeneste er lovlig.

– Vi tror at arbeidsgiverne helst vil ha ansatte som kjenner arbeidsplassen og oppgavene, og da lønner det seg å ansette folk fast. Staffers er et rekrutteringsverktøy både for å fylle tomme hull i skjemaet og for å finne faste ansatte, sier Midjås.

De forteller at de ønsker å være på lag med arbeidstagerne.

Les også

Datatilsynet bekymret for overvåkning på arbeidsplassen

– I denne bransjen betyr ikke CV så mye. Bedriftene vil at du skal ta en prøvevakt, der de kan se hvordan du jobber på gulvet, og om du passer inn. Disse prøveskiftene har for noen vært en gråsone, der blant annet noen har opplevd å ikke få betalt. Om du blir booket til prøvevakt gjennom oss, så får du alltid betalt. Vi har også dokumentasjon på arbeidsforholdet, om det skulle være noen problemer, sier Berglund.

Betalingen

Lønnen arbeidstagerne tjener gjennom vakter i appen blir betalt fra arbeidsgiver til arbeidstager. Staffers fakturerer arbeidsgiveren et beløp tilsvarende 18 prosent av timelønnen direkte.

– Det skal alltid være gratis for arbeidstagere, og arbeidsgiverne betaler bare når de faktisk ansetter noen. På den måten kan de slippe den lange, kostbare ansettelsesprosessen, med annonser, CV-er og intervjuer, og finne folk raskere, sier Midjås.

Les også

Oppstartsselskap hjelper andre fra konkurs – inngår samarbeid med storbank

Gründerne jobber nå med å utvide området til appen til det de kaller «sommerbyene» – Kragerø, Tønsberg og Sandefjord, der det er ekstra behov for sesongarbeidere om sommeren. Til høsten står landets største byer for tur, og neste sommer er planen å lansere i første svenske by.

– Vi håper også å kunne få på plass et samarbeid med NAV, sier Midjås, og forklarer at de også ønsker at tjenesten skal kunne gi folk som står utenfor arbeidslivet lettere tilgang til jobb gjennom å få prøvevakter gjennom appen.

På sikt håper de også å kunne gå inn i flere bransjer.

Les også

Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner

Les også

Verdens mest verdifulle startup vil utvikle smarttelefon

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Gründere
  3. Digitalisering

Flere artikler

  1. Virke positiv til ny bemannings-app: – Virker som en innovativ løsning

  2. – Vi vil også rydde opp i bransjen

  3. Bemanningstjenesten Staffers har hentet 3,5 millioner kroner

  4. Dansk-startet bemanningsbyrå vil bli størst i Norge: Mener konkurrenter utnytter juridisk gråsone

  5. Ny rapport: Mener deltidsstopp vil kvele næringslivet