Eksperter skeptiske til bruk av AI-apper fremfor lege

Såkalte symptomsjekk-apper har skapt internasjonal skepsis. Norske eksperter etterspør testing av programvaren, mens appene selv mener de er testet godt nok.

Bilde av appen Your.MD, som gjennom kunstig intelligens sjekker symptomer for brukere.
 • Julia Thommessen
Publisert: Publisert:

De siste årene har flere «lege-apper» som bruker kunstig intelligens til å sjekke symptomene brukeren legger inn, kommet på markedet.

Appene forteller som regel brukeren om vedkommende trenger å oppsøke lege for symptomene vedkommende erfarer, eller om det er ufarlige symptomer.

Nylig skrev det amerikanske nettstedet Quartz om bekymringer knyttet til selskapet Babylon Health, som gjennom appen GP at Hand gjør nettopp dette. I artikkelen problematiseres blant annet selskapets raske vekst, noe flere mener har gått på bekostning av kvaliteten på programvaren.

En talsperson i Babylon Health sier til E24 at teknologien til selskapet godkjennes av leger, og av selskapets partner NHS (det britiske helsevesenet).

– Programvaren som brukes i symptomsjekk-appen GP at Hand er fagfellevurdert, og vi reguleres av NHS, samt helsevesenene i landene vi opererer i. Hundrevis av leger jobber med oss – de ville ikke ha tillatt oss å tilby en tjeneste som ikke var trygg, sier han til E24.

– Vi oppdaterer systemet med ny data med få ukers mellomrom, og fortsetter å utvikle programvaren.

Les også

To norske produkter på liste over årets beste oppfinnelser

Bør være samme krav til teknologi som medisin

– Det finnes nok mange helse-apper som har hatt et større fokus på å være først på markedet, og dermed ikke har testet nok på forhånd, sier Kirsten Bach, førsteamanuensis ved NTNU, til E24.

Hun er selv med på å utvikle en lege-app som tar i bruk kunstig intelligens for å hjelpe mennesker med ryggsmerter, men forteller at den ikke skal lanseres før de er sikre på at har et produkt med en kjent effekt først.

– En ny algoritme bør stilles samme krav til som en ny medisin eller en lege. Man forventer at legen har bestått eksamen, og det samme bør man forvente om helseteknologi, sier Bach.

Også legen Wasim Zahid er skeptisk til appene som har kommet på markedet, og sier at de må testes og godkjennes på samme måte som medikamenter og medisinsk utstyr.

Kirsten Bach ved NTNU.

– Fare for at folk føler seg trygge på feil diagnose

– Det må være en forutsetning at appene er testet og godkjent av et kontrollorgan. Grunnen til at medikamenter er reseptbelagt eller at medisinsk utstyr sertifiseres er jo at det må være krav til dokumentasjon, så det må gjelde teknologien og, sier Zahid til E24.

Zahid beskriver seg selv som en teknologioptimist. Likevel sier han at han er skeptisk til apper som sjekker symptomer ved hjelp av kunstig intelligens.

– Faren ved å selge dårlige produkter er at folk kan tro de har en diagnose de ikke har eller at diagnoser oversees. Den store faren er at folk kan føle seg trygge på en feil diagnose, og la være å gå til legen – og hvem har ansvaret da, spør Zahid.

Henrik B. Pettersen er styreleder i den norsk-britiske lege-appen Your.MD, som har Orkla Investeringer, Smedvig Capital og lege Jørgen Skavlan med på eiersiden. Også denne appen har en såkalt symptomsjekk-funksjon.

Les også

Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land

Henrik B. Pettersen i Your.MD.

EU-godkjent programvare

– Noen apper, som Babylon Health, har nok hatt et større fokus på marked enn utvikling, men vi har jobbet for å være trygge på teknologien før vi presenterer den for et større marked. Det er vi nå, sier Pettersen til E24.

Ifølge Pettersen er Your.MDs programvare registrert i Det europeiske legemiddelbyrå (EMA) som et «klasse 1 medisinsk utstyr».

På Your.MDs nettsider skrives det at barn, gravide og mennesker med langtidssykdommer ikke kan bruke appen. Årsaken til dette har ikke Pettersen noe svar på, men han presiserer i en e-post til E24;

– Your.MD har prioritert gruppene som klarer seg selv i større grad. Barn, gravide og mennesker med kroniske sykdommer bør ikke bruke appen da deres tilstander ofte bør følges opp tettere av medisinsk personell.

Les også

EU planlegger teknologifond for 35 milliarder

Les også

Elon Musk: – Vår hjernechip kan «fikse» autisme og schizofreni

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. helseteknologi
 2. Startups
 3. Medisin
 4. Teknologi
 5. App
 6. Programvare
 7. Medisinsk utstyr

Flere artikler

 1. Bruker kunstig intelligens i jakten på kreftsvulster

 2. «Siri-gründeren» med ny helse-start-up: – Vil gjøre slutt på så mye lidelse

 3. Vil endre hvordan folk sover

 4. Betalt innhold

  Aksjene for deg som vil investere i biotek

 5. Betalt innhold

  Ekspertenes biotekfavoritter i urolige tider