Med denne 3D-printeren stiger figurene opp av den flytende massen

Carbon3D ble inspirert av «Terminator 2» da de skulle utvikle en ny 3D-printer.

STIGER OPP: Med den nye teknolgien ser det ut som objektene kommer ut av intet.
Publisert:

Det har i flere år blitt snakket om å kunne «skrive ut» ting, ikke bare tekst og bilder i 2D-format.

Skal man tro ekspertene er denne nye teknologien på full fart inn i mange næringer. Den kan for eksempel skrive ut en ny del på en oljeplattform, om noe er defekt. Da slipper selskapene å bestille opp og lagre slike deler.

Men ifølge gründerne bak Carbon3D er det ett stort problem med de nye printerne, de bruker for mye tid.

Les også

Norske Espen satser stort på 3D-print i San Francisco: – «Alle» kan kjøpe seg 3D-printer

- Feil navn

De ble inspirert da de så filmen «Terminator 2», der en robot stiger opp av en flytende masse. Resultatet er en 3D-printer der det den «skriver ut» ser ut som om det blir dratt opp av intet.

De har også skrevet en forskningsartikkel om teknologien, som har blitt publisert av forskningsmagasinet Science.

– Vi mener at den vanlige 3D-printingen har fått feil navn, det er egentlig bare 2D-print om igjen flere ganger, sier Joseph DeSimpone, kjemiprofessor ved University of North Carolina og North Carolina State, og en av gründerne bak Carbon3D.

– Utviklingen har for det meste blitt drevet av mekaniske ingeniører, som har funnet ut hvordan de kan lage ting lag for lag for å lage et objekt. Vi er to kjemikere og en fysiker, så vi kom inn i arbeidet med et annet perspektiv, sier han til Washington Post.

Videoen er gjengitt med tillatelse fra Carbon3D.


100 ganger raskere

Ifølge forskningsartikkelen blir objektene laget 25 til 100 ganger raskere med denne teknologien enn den tradisjonelle 3D-printerteknologien.

Les også

Sjekk ut Microsofts gærne fremtids-prosjekt

De caller den nye prosessen CLIP, «continuous liquid interface production technology».

I prosessen plasserer de et basseng med syntetisk harpiks over et digitalt lysprojektorsystem. Et spesielt vindu mellom harpiksen og lyset gjør at både lys og oksygen kan gå gjennom det, litt som en kontaktlinse.

For å lage et objekt, projiserer CLIP spesifikke mengder lys og oksygen. Lyset gjør at harpiksen stivner, og oksygenet gjør at det ikke kan stivne.

Ved å kontrollere lyset og oksygenet samtidig kan de lage intrikate former i en del, og ikke lag for lag, slik andre 3D-printere gjør.

Håper på gjennombrudd

Dette gjør også at objektene får en glatt overflate.

DeSimone håper at denne printeren, som kan lage små objekter med jevn overflate, kan føre til gjennombrudd i både smarttelefon- og aktivitetsarmbåndteknologien, ved at den kan lage små sensorer. Han sier at den også for eksempel kan brukes til å lage mikronåler og andre objekter som blir brukt innenfor medisinsk behandling.

FORKLARING: Slik forklarer Carbon3D sin printer.
Les også

Her er verdens rikeste teknologi-milliardærer

Les også

Denne bilen er 3D-printet

Les også

Tar 3D-skjermen til et nytt nivå

Publisert: