Datasenter utvider for 330 mill. – kan bli milliardinvestering

Green Mountain bruker 330 millioner på å utvide datasentrene på Rennesøy og Rjukan, og har planer som kan gi investeringer på opptil én milliard på Rjukan alene.

BYGGER UT: Green Mountain skal bygge ut datasentrene på Rjukan og Rennesøy for 330 millioner kroner, og har planer om mer. Det kan bli investert på opptil én milliard på Rjukan alene, forteller administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain (t.v.), sammen med administrerende direktør Dagfinn Ringås i leverandøren Schneider Electric.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Vi ser nå resultater av myndighetenes arbeid med en datasenterstrategi, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain til E24.

– Risikoen knyttet til skatt på verk og bruk er fjernet, og vi har blitt likestilt med kraftkrevende industri når det gjelder elavgiften, sier han.

Det bidrar til at Green Mountain nå setter i gang utbygginger til en samlet verdi av 330 millioner kroner i samarbeid med leverandøren Schneider Electric, og selskapet har planer om flere investeringer fremover.

– Green Mountain skal vokse. Vi gjør nå to store investeringer på Rennesøy og Rjukan, sier Gyland.

Utvidelsen av datasenteret på Rjukan med to nye bygg gjøres for å betjene en ikke navngitt europeisk industrikunde.

Regjeringen presenterte i år sin datasenterstrategi nettopp hos Green Mountains anlegg på Rennesøy, etter tidligere å ha tatt grep for å redusere elavgiften for datasentre.

Les mer: IT-næringen og næringsministeren jubler over Microsofts norske datasentre

(saken fortsetter under illustrasjonen)

NYE BYGG: Dette er en skisse av kommende utbygginger som Green Mountain planlegger på Rjukan.

Illustrasjon: Green Mountain

Opptil én milliard kroner

Green Mountains utbygginger inkluderer to nye bygg på Rjukan i Telemark, hvert med en kapasitet på to megawatt, og en utvidelse på rundt tre megawatt i selskapets datasenter i de tidligere Nato-fjellhallene på Rennesøy i Rogaland.

Etter utvidelsen vil Rjukan-anlegget ha en total kapasitet på seks megawatt. Green Mountain har kapasitet til å bygge ut 12–15 moduler på to megawatt hver på Rjukan, totalt opptil 30 megawatt, ifølge direktøren.

Selskapet vurderer å bygge ut enda flere moduler på Rjukan, og skal etter planen ta en avgjørelse om dette allerede neste år.

– Vi kan fort se investeringer på én milliard kroner på Rjukan, sier Gyland.

Les også

IT-næringen og næringsministeren jubler over Microsofts norske datasentre

– Ekstremsport

Green Mountain har signert 19 nye kunder i år, og rundt 80 prosent av kontraktsverdien kommer fra internasjonale kunder, ifølge Gyland. Selskapet har salgskontakter i Canada, Spania og Storbritannia.

Mye av utstyret skal leveres av Schneider, som lover rask oppstart. Planen er å være ferdig 1. april 2019.

– Prefabrikkerte moduler gjør at dette kommer til å være svært raskt oppe og kjøre. De skal være klare om et halvt år, sier administrerende direktør Dagfinn Ringås i Schneider Electric Norge til E24.

Les også

Siv Jensen: Vanskelig å hindre «kryptorabatt» til datasentre

– Å få dette opp på seks måneder er ekstremsport, legger han til.

Kan bygge nytt datasenter

Green Mountain vurderer også å bygge sitt tredje datasenter i Norge, men sier at det ikke nødvendigvis skal lokaliseres i Rogaland eller Telemark. En avgjørelse om et nytt datasenter vil trolig også bli tatt i 2019.

– Vi ser nå på et tredje anlegg i Norge sammen med Schneider. Vi håper å ta en avgjørelse neste år, og da kan det i så fall åpnes tidlig i 2021, sier Gyland.

– Vi jobber aktivt mot det internasjonale markedet. Vi venter flere investeringer, og samarbeidet med Schneider vil da bli utvidet, legger han til.

Les også

Basefarm selges til telekomgiganten Orange for 3,2 milliarder kroner

– Bidrar til vekst

Nye investeringer er godt nytt for leverandørene til datasenterindustrien, og bidrar til økt aktivitet i kommunene som er vertskap for dem.

– Dette bidrar til vekst hos oss og i partnerapparatet. Schneider har 600 ansatte i Norge og et stort leverandørnettverk som involveres, både tavlebyggere og installatører, sier Ringås.

– Datasenter er bygg, men svært avanserte sådan. Vi bruker den samme kompetansen når vi bygger sykehus og andre kritiske bygg, som også har høye krav til oppetid, sier han.

Green Mountains eksisterende datasenter på Rennesøy i Rogaland har en kapasitet på 25 megawatt, hvorav rundt halvparten er utnyttet, og dagens datasenter på Rjukan har en kapasitet på to megawatt.

Les mer: Krever dyr opprusting av kraftnettet: Datasentre skaper hodebry

Her kan du lese mer om

  1. Næringsliv

Flere artikler

  1. Volkswagen åpner datasenter på Rjukan: – Veldig viktig for Norge

  2. – Måtte takke nei

  3. – Ta grep for å redde situasjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. Ber Oljefondet diskutere kull med GE: – Ikke mulig å bygge flere kullkraftverk

  6. Vil ha grønn vekst etter coronakrisen: – Det Norge lever av, går ut på dato