Norsk teknologieventyr: Blir radarpar med verdens største PC-produsent

Norske Novelda skal levere radarbaserte sensorer til Lenovos nyeste flaggskip-laptop. Nå jakter teknologiselskapet opp mot 150 millioner kroner til ny vekst.

GJENNOMBRUDD: Novelda har fått verdens største PC-produsent på kroken. F.v. kommersiell direktør Eirik Lystad Hagem, adm. direktør Jan-Bjørnar Lund, applications manager Fredrik Kervel, styremedlem Jan-Erik Hæreid fra Alliance Venture og finansdirektør Henrik Rosenlund.
Publisert: Publisert:

– Dette er det største kommersielle gjennombruddet i firmaets historie, og er selvfølgelig kjempespennende, sier Jan-Bjørnar Lund, administrerende dirtektør i Novelda, til E24.

Teknologiselskapet i Nydalen har utviklet det de selv omtaler som verdens mest pålitelige sensor for å registrere menneskelig nærvær.

Nå slippes nyheten om at Noveldas «human presence sensor» er integrert i PC-giganten Lenovos nyeste flaggskip-laptop for bedriftsmarkedet, ThinkPad X1 Nano, som kommer for salg internasjonalt i november.

Les på E24+

Disse aksjene gjorde det best ved forrige nedstenging

Kinesiske Lenovo er verdens største PC-produsent. Den radarbaserte sensorfunksjonen levert av Novelda sørger for å slå laptopen av og på avhengig av brukerens nærvær, og er en av de store nyhetene i forbindelse med lanseringen.

– Hovedgrunnen til at vi er inne hos en så stor aktør som Lenovo er at vi har den mest pålitelige sensoren. De fleste PC-brukere vet at det er forferdelig irriterende med ting som ikke fungerer, sier Lund.

Prises til 1,2 milliarder

Totalt er det investert om lag 500 millioner kroner i Novelda siden 2004, inkludert 400 millioner i egenkapital og 100 millioner i offentlige tilskudd og innovasjonsmidler.

Blant de største eierne er Alliance Venture, statlige Investinor og Runar Vatne gjennom Vatne Equity. Andenæsgruppen og fondet Norron sitter også på mindre poster, mens gründerne kontrollerer rundt ti prosent.

For å finansiere videre vekst, planlegges det en emisjon på 100–150 millioner før jul. Samtidig skal antall ansatte dobles fra dagens nivå på 58 hoder.

– VERDENSLEDENDE: Noveldas sensor er basert på et ultrabredbånd radarsystem, komprimert på en integrert krets.

– Vi har en solid og støttende aksjonærbase, og ser for oss at mesteparten av dagens kapitalbehov vil bli dekket av disse, sier finansdirektør Henrik Rosenlund.

Han opplyser at en børsnotering per dags dato ikke ligger i planene, men kan bli aktuelt i løpet av 2021.

Basert på nylig omsetning i gråmarkedet verdsettes Novelda til rundt 1,2 milliarder kroner.

– Verdensledende

– Hjertet i sensoren er denne her, sier Eirik Lystad Hagem, kommersiell direktør i Novelda, og peker på en knøttliten chip på møtebordet.

– Dette er vår patenterte teknologi, et komplett ultrabredbånd radarsystem, komprimert ned på en integrert krets. Dette er veldig, veldig vanskelig å lage. Vi har et verdensledende team av ingeniører med en nisjekompetanse som ingen andre er i nærheten av, sier Lystad Hagem.

– Presence detection er en sentral funksjonalitet for Thinkpad X1 Nano. Vi valgte Noveldas sensor siden de gir den beste kundeopplevelsen, sier Yasumichi Tsukamoto, direktør for kommersielle produktløsninger i Lenovo.

Lystad Hagem gir en demonstrasjon av hvordan det hele fungerer. Radaren i sensoren, som sitter i toppen av laptop-skjermen, registrerer bevegelser i nærheten og kobler dermed inn maskinens eget ansiktsgjenkjenningssystem.

Les også

Får ting til å føle

Dermed er du allerede pålogget når du setter deg ned foran skjermen med en kopp kaffe i den ene hånden og et wienerbrød i det andre.

– Dette sparer deg for veldig mye tid til manuell innlogging. Og siden radaren bruker så lite strøm kan den være på hele tiden, i motsetning til ansiktsgjenkjenningen, sier Lystad Hagem.

Han drar sammenligningen til Apples Face ID, som låser opp skjermen på telefonen automatisk ved hjelp av en ansiktsskanner.

– Face ID kunne ikke stått på hele tiden, da ville batteriet gått tomt med en gang. Men den trigges av et akselerometer, som fanger opp bevegelse og skjønner at du løfter opp mobilen til ansiktet, sier Lystad Hagem.

Les på E24+

«Corona-vinnerne»: Slik tilpasser de seg den nye normalen

ThinkPad X1 Nano vil heller ikke gå i låsemodus hvis du blir sittende i dype tanker en stund. Noveldas radar er så sensitiv at den fanger opp pustebevegelser fra brystkassen, selv om du sitter helt stille.

– Det er jo bare irriterende når PC-en skrur seg av uten at du ønsker det. Det er derfor Lenovo og andre PC-produsenter er opptatt av å få til såkalt human presence detection bra, fordi det løfter brukeropplevelsen, sier Lund.

– Dessuten sparer man opp til en times daglig batteritid, siden maskinen går raskere i hvilemodus når man forlater den. For IT-sikkerheten er det også positivt, legger han til.

MED SIDEN 2009: Alliance Venture og Jan-Erik Hæreid (t.v.). Her med Noveldas kommersielle direktør Eirik Lystad Hagem.

– Behøvde fokus

Novelda ser også betydelig muligheter innen andre bransjer som tilbyr løsninger til smarte bygg og digital helse. Ambisjonen er en omsetning på minst en milliard kroner i 2024.

Prisen per sensor i Lenovo-leveransen ligger på «noen få dollar». Hagem viser til at analysebyrået Gartner estimerer et globalt salgsvolum for premium bærbare PC-er på 80 millioner enheter i året.

– Vi kan ta en stor del av den milliarden i inntekter bare i dette markedet alene, sier Lystad Hagem.

Les på E24+

Økt appetitt for norsk tech i internasjonal venture

Venture-forvalteren Alliance kom inn på eiersiden i Novelda for 11 år siden. Alliance-partner og Novelda styremedlem Jan-Erik Hæreid sier at selskapet opprinnelig jobbet med et for vidt bruksområde for teknologien sin.

– Vi har utfordret selskapet på å ha tilstrekkelig fokus. Med så kompleks teknologi må man bruke veldig mye ressurser på å forstå bruksområdet og jobbe med kunden for å få frem sluttproduktet. Det har de lykkes med nå, sier Hæreid.

Han er ikke i tvil om at selskapets sensor blir standard i alle Lenovos PC-er på sikt. Det vil i så fall utgjøre hele 25 prosent av det globale markedet.

– Lenovo kunne ikke forsvart denne investeringen hvis de ikke planla for et slikt løp. Det er som med bilprodusenter. Du begynner med å implementere nye ting i de dyreste bilene, og til slutt er det inne i alle modellene, sier Hæreid.

SKAL DOBLE: Novelda og adm. direktør Jan-Bjørnar Lund (t.h.) skal doble antall ansatte i løpet av det neste året. Her med test-ingeniør Magnus Drageseth.
Publisert:
Gå til e24.no