SVIDD AV 4 MRD: Think begjært konkurs i Norge

Elbilprodusenten Think greier ikke betale regningene sine og har begjært seg selv konkurs. Selskapet har ikke greid å skaffe nye investorer.

Publisert:

- Vi begjærte oss selv konkurs i dag morges, sier pressekontakt for Think, James Andrew til E24.

- Vi trengte mer penger og har vært i dialog med mulige investorer, men greide ikke å få inn ny kapital slik at vi kunne fortsette driften, legger han til.

Produksjonen av Think-bilene, som fant sted i Valmet i Finland, ble stanset allerede i mars, og det er uklart hva som nå vil skje.

- Det er vanskelig å forutse hva som vil skje videre. Det er oppnevnt en bobestyrer som skal se på eiendelene og verdiene i selskapet, så får det bli opp til han å avgjøre hvordan situasjonen best kan løses, sier Andrew.

Det er også uklart hva konkursbegjæringen vil få å si for den opprinnelig norske elbilprodusentens heleide amerikanske datterselskap.

Think har gått konkurs to ganger tidligere (se oversikt nederst i saken), og har gjennom hele sin 20 år lange historie slitt med å få virksomheten til å gå godt.

Misfornøyde kreditorer

Selskapets kreditorer har vært misfornøyde i lengre tid. For halvannen uke siden sa daglig leder Per Axéll i det svenske selskapet AQ Wiring Systems til E24 at selskapet ikke hadde betalt regningene sine siden februar.

Selskapet han leder er leverandør av alle kablene til Think-bilene.

- Styret har vært fullstendig klar over at det manglet finansiering for de satsinger og bestillinger som ble gjort. Dette handler om grovt svik og styret bør stilles til ansvar, sa Axéll.

Svidd av fire milliarder

Legger man sammen kapitalinnsprøytningene som er gjort i Think siden 1999 kommer man til at selskapet totalt har brent i overkant av fire milliarder kroner:

1999 - Ford ble hovedaksjonær og investerte 800 millioner kroner i Think i løpet av de fire årene de var inne på eiersiden. Siden masse produksjonen av Think City begynte dette året, har selskapet produsert i overkant av 2500 biler.

2003 - Ford bestemte seg for å trekke seg ut av elbilsektoren, og solgte seg helt ut av Think. Kjøper var sveitsiske Kamkorp.

2006 - Think ble slått konkurs. Boet ble kjøpt opp av en gruppe kjente norske investorer, anført av Alf Bjørseth, Jan-Olaf Willums og dagens styreleder Reidar Langmo.

2007 - Think hentet inn 520 millioner kroner. Petter Stordalen, Stein Erik Hagens Canica, Atle Brynestad og flere andre investorer kom inn som eiere.

2009 - Selskapet unngikk en tredje konkurs ved at to amerikanske selskaper, batteriteknologiselskapet Ener1 og investeringsselskapet Rockport Capital, skjøt inn 1,4 milliarder kroner, og kom inn som storeiere.

2010 - Hentet inn 1,3 milliarder kroner i nok en emisjon.

2011 - Største eier er Ener1, med 25,5 prosent av aksjene. Stein Erik Hagens Canica er nest største aksjonær med 9,52 prosent, Rockport Capital er tredje største aksjonær med 8,21 prosent av aksjene.

Les også:

Har ikke betalt regninger siden februar

Har brent over 4 mrd siden starten

Publisert:
Gå til e24.no