USA: Beste bilsalg på 10 år

Det kan se ut som bilmarkedet i USA har ristet av seg finanskrisen. November følger opp sterke tall fra måneden før.

SOM VARMT HVETEBRØD: Bilsalget går strykende i USA. Her fra en Chrysler-butikk i Chicago, Illinois. Chrysler-gruppen økte med 16 prosent i november.

SCOTT OLSON
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:

Det amerikanske bilmarkedet i november var sterkt. Man må tilbake til 2003 for å finne et høyere tall, og det var kun 84.000 biler unna å være den beste november noensinne, som var i 2001, melder Automotive News.

Dette følger opp oktober som kunne vise til en økning på 11 prosent fra året før, og var det beste resultatet for den måneden siden før finanskrisen.

I USA slår de sammen statistikken for personbiler og lette lastebiler, og med 1,24 millioner solgte enheter må man tilbake til februar 2007 for å finne en like god måned. Det var ti måneder før resesjonen startet i USA. Tallet til og med november er på 14.223.373 kjøretøy, åtte prosent bedre enn for ett år siden, ifølge tall fra Automotive News Data Center.

Nesten alle øker

- Etterspørselen var sterk på alt fra biler til crossovere, sier Kurt McNiel, salgssjef for General Motors, i en melding. Merket er det største i det amerikanske markedet og økningen fra november i fjor var på 14 prosent, med totalt 212.060 biler. Så langt i år har de levert 1.499.420 biler, som er ni prosent bedre enn i 2012.

Mer bilstoff på E24 BIL

Så å si alle merker kan notere seg for oppgang i salget. Ett unntak er Volkswagen. For hele gruppen sank salget med åtte prosent i november, her er det merket Volkswagen som trekker ned. De gikk tilbake 16 prosent i forrige måned.

Noe av årsaken skal være at Volkswagen ikke gir like gode finansieringspakker som mange av de andre merkene i samme segment. Sjefen for Volkswagen i USA, Jonathan Browning, har sagt at han ikke vil følge det han kaller de «super aggressive» incentivene som konkurrentene har lansert.

Les også: Kina hindrer nedtur for Volkswagen

Ulikt Europa, gjør dette blant annet at Subaru er betydelig større enn Volkswagen i USA i november.

I begynnelsen av året mente analytikere at totalsalget i 2013 ville ende på 15,8 millioner biler, nå ser det ut til at det riktige blir 16,4 millioner. Mellom 1999 og 2007 lå bilsalget i USA hele veien over 16 millioner enheter i året.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Bilsalget i Europa vokser for første gang siden 2007

  2. Bilmarkedet i USA kan levere like gode årstall som i 2006

  3. Volkswagen større enn Toyota

  4. Europeere digger SUV-er

  5. Full fart i EU-bilsalget