Kodak står opp fra graven

Selskapet er en brøkdel av hva det en gang var og skal nå fokusere på bedriftsmarkedet.

STÅR OPP FRA GRAVEN: Men filmdivisjonen i Kodak er solgt. Nå skal selskapet fokusere på bedriftsmarkedet og teknologi for trykk og utskrift av bilder.

SCOTT OLSON
  • Eirik Winsnes
Publisert:

Det var historien om en pionér og innovatørs fall som kom til en ende da ikoniske Kodak i januar 2012 søkte om konkursbeskyttelse.

Da overgangen fra analogt til digitalt fotografi for alvor skjøt fart, hang ikke den gamle markedslederen med. Flere comeback-forsøk og titusenvis færre ansatte senere, måtte selskapet søke beskyttelse fra kreditorer under det som i USA kalles «Chapter 11».

Nå gjenoppstår imidlertid selskapet i en ny og slankere form, skriver The Financial Times.

Les også: Kodak tilbudt tre milliarder for patenter

Ikke det samme selskapet

En rett i New York godkjente mandag Kodaks plan for reorganisering. Selskapet kan dermed tre ut av konkursen den har befunnet seg de siste 19 månedene.

Det som tidligere var selskapets kjernevirksomhet, film og annet kamerautstyr, er imidlertid solgt og overtatt av en av selskapets største kreditorer, et britisk pensjonsfond.

Kodak skal heretter hovedsaklig fokusere på å utvikle og selge teknologi for trykk og utskrift av bilder til bedriftsmarkedet.

- Kodak er et de mest kjente navnene i amerikansk næringsliv og konkursen er en tragedie i amerikansk økonomi. Nå kan selskapet forhåpentligvis starte på veien tilbake til den posisjonen det en gang hadde, sa dommer Allan J. Gropper i retten ifølge Bloomberg.

Les også: Kodak saksøker Apple

Sa opp 47.000 ansatte

Planen som retten har godkjent innebærer at 4,1 milliarder dollar i gjeld slettes og det nye selskapet vil i stor grad være eid av en gruppe kreditorer. Kreditorgruppen mottar 85 prosent av aksjene i selskapet, i følge Financial Times anslått å ha en verdi på 400 millioner dollar, drøyt 2,3 milliarder kroner.

En rekke aksjonærer sitter igjen med smuler av hva de en gang eide.

Selskapet gjenoppstår med omtrent 8500 ansatte, halvparten av antallet i januar 2012, etter nedskjæringer og salg av store deler av virksomheten. I tiåret før konkursen var et faktum hadde selskapet kvittet seg med totalt 47.000 ansatte, skriver Bloomberg.

Inntektene hadde samtidig blitt halvert fra 2005 til 2011.

Les også:

  • Kodak i fokus
  • Kodak mot konkurs
  • Kameraene taper for mobilene
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. Endelig digitalisert: Kodaks blockchain-øyeblikk

  2. Advokater og rådgivere har tjent 12 mrd. på Lehman-konkursen

  3. Nå skal Kodak produsere legemidler – aksjen tredoblet på Wall Street

  4. Apple kjøper selskap med teknologi for selvkjørende biler

  5. – Apple planlegger en elbil