Er USAs mest lønnsomme eksport cash?

Verdien av dollarsedler holdt i utlandet utgjør cirka 450 milliarder dollar, skriver Holberg Fondene. 

DOLLAR: Man antar at 65 prosent av alle 100-dollar sedler befinner seg utenfor USA.

HOLBERGFONDENE
 • Kjetil Melkevik
Publisert: Publisert:

Forrige uke så vi på hvordan verdien av utestående dollarsedler har økt kraftig de siste årene. Til tross for at volumene i den digitale delen av økonomien har mangedoblet seg, fortsetter altså kontantbeholdningen å vokse. Om man måler samlet verdi av utestående amerikanske dollarsedler er det i dag 42 prosent mer kontanter i omløp i enn hva det var for fem år siden.

Økningen har først og fremst kommet i form av 100-dollar sedler. I dag utgjør 100-dollar sedlene 77 prosent av de utestående kontantvolumene, mens det tilsvarende tallet i 1990 var 52 prosent. Dette er en utvikling som får amerikanske myndigheter til å rynke på nesen. Hvem er det som faktisk bruker 100-dollar sedler i dag?

Det er rimelig å anta at de fleste større (ærlige) transaksjoner gjøres i dag med kredittkort, sjekk, faktura eller digitale løsninger. Det er imidlertid enorme verdier i omløp knyttet til den såkalte «svarte økonomien» som også innbefatter kriminell virksomhet som narkotikahandel. I Mexico har det eksempelvis vært gjort enkeltbeslag av narkotikapenger på flere hundre millioner dollar, holdt i 100-dollar sedler.

Som man ser av grafen over er verdien av dollarsedler holdt i utlandet cirka 450 milliarder dollar. Man antar at 65 prosent av alle 100-dollar sedler befinner seg utenfor USA.

Enkelte vil derfor hevde at amerikanske dollar kanskje er en av USAs mest lønnsomme eksportartikkel de siste årene. Denne eksporten vil kunne se ut som en svært rimelig måte å finansiere det amerikanske driftunderskuddet, til null prosent rente.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring

Flere artikler

 1. Nå skal Zimbabwe trykke sin egen versjon av amerikanske dollar

 2. Kontantkrise – lager «zombiepenger»

 3. Betalt innhold

  Slik skulle Hitler knekke den britiske økonomien med jødisk hjelp

 4. Han mistet bitcoins verdt 2,1 milliarder

 5. Betalt innhold

  The Economist: De rike landene må planlegge for en fremtid uten kontanter