Volkswagen-sjef: – Vi har «driti» oss ut fullstendig

Volkswagens sjef i USA, Michael Horn, føler seg trygg på at den tyske bilprodusenten skal klare å gjenvinne kundenes tillit etter avsløringene om triksing med utslippsdata.

TUKLET MED PROGRAMVAREN: Administrerende direktør Micheal Horn legger seg paddeflat etter amerikanske myndigheter avslørte omfattende utslippsjuks.

Kevin Hagen
  • NTB
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Mandag kveld lovet han at Volkswagen skal gjøre opp for seg mens han spaserte rundt på et råflott arrangement i New York der bilprodusenten promoterte sin 2016-modell Passat, ifølge Financial Times.

På arrangementet delte Volkswagen ut tysk øl, kringler og annen mat til forhandlere og pressefolk, som også ble skjemt bort med en konsert av Lenny Kravitz. Langt vanskeligere blir det nå å beholde et godt forhold til kundene.

– Vi har «driti» oss ut fullstendig, innrømmet sjefen for Volkswagens amerikanske avdeling.

– Vi har alle dummet oss ut. Vi må fikse bilene, unngå at dette skjer igjen og rette opp i situasjonen. Vi er forpliktet til å gjøre det som må til for å gjenvinne tilliten, sa Horn ifølge Financial Times.

Les også

Volkswagen-jukset i USA: Gjelder 240.00 biler

143 milliarder forduftet

Horn er i tillegg avhengig av tilliten i markedet, etter å havnet i unåde blant investorene. Mandag mistet Volkswagen nesten en fjerdedel av markedsverdien etter skandalen var et faktum.

Aksjen falt hele 23 prosent på Frankfurt-børsen, og stengte til den laveste aksjekursen på over tre år, ifølge Bloomberg.

Avisen skriver at over 15,6 milliarder euro, eller 143,5 milliarder kroner, forduftet i markedsverdi mandag.

Omfattende gransking

Det amerikanske miljødirektoratet EPA uttalte før helgen at bilprodusenten har installert programvare i sine dieselbiler som kniper igjen utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Avsløringene har ført til at amerikanske myndigheter innleder etterforskning av både Volkswagen og andre bilprodusenter. Myndighetene i landet sier at bilprodusenten, verdens største målt i salgstall, risikerer bøter på opptil 18 milliarder dollar (148 milliarder kroner).

Også tyske og sørkoreanske myndigheter har bestemt seg for å undersøke Volkswagens dieselbiler.

Les også

Norske eksperter om Volkswagen-skandalen: – Fremstår forbrytersk

Unngikk miljøsnakk

Da Horn presenterte den nye Passaten, unngikk han naturlig nok å skryte av de miljøeffektive sidene ved dieselmodellen. Han trakk fram bilens sensorteknologi, som skal hjelpe førerne å parkere og unngå ulykker, og det virket ikke som om alle forhandlerne som var til stede har latt seg skremme av den nylige avsløringen.

– Jeg måtte trekke meg fra et par handler den samme dagen (som avsløringen). Men jeg tror ikke dette vil påvirke oss på lang sikt. Bilen har en vanvittig ytelse, sa en av forhandlerne til nyhetsbyrået Reuters.

Les også

Tysk analytiker om Volkswagen-skandalen: – Nå må vi finne ut av hvem som er ansvarlig

Stort verditap

Like oppløftende er ikke utsiktene for Volkswagens økonomi etter skandalen. Mandag stupte selskapets aksjeverdi over 17 prosent på børsen i Frankfurt, noe som ifølge FT tilsvarer over 120 milliarder kroner (13 mill. euro).

Selskapets toppsjef Martin Winterkorn har beklaget saken og sier han tar anklagene svært alvorlig.

– Jeg er personlig svært lei meg for at vi har misbrukt tilliten som kundene våre og samfunnet for øvrig har vist oss, sier han.

Toppsjefen opplyser videre at selskapet har igangsatt en gransking for å komme til bunns i saken. Salget av firesylinders dieseldrevne VW og Audi er inntil videre stanset i USA.

Les også

Tyskland sjekker bilutslipp

Les også

Sør-Korea tester Volkswagens biler

Les også

Volkwagens toppsjef beklager dieseljuks: – Jeg er personlig svært lei meg

Publisert:

Flere artikler

  1. Frankrike vil ha europeisk gransking av Volkswagen

  2. Winterkorn går ikke av

  3. Volkswagens USA-sjef: – Nå må vi lære

  4. Norske forhandlere kan tjene 130 millioner på Volkswagen-skandalen

  5. Gruppesøksmål mot Volkswagen