Winterkorn etterforskes

Tyske myndigheter har åpnet etterforskning av den nylig avgåtte Volkswagen-sjefen Martin Winterkorn.

HVOR MYE VISSTE HAN? Det store spørsmålet i Volkswagen-saken er om tidligere konsernsjef Martin Winterkorn kjente til jukset? Tyske påtalemyndigheter mener det grunn til å tro at han visste noe.

Odd Andersen
  • John Thomas Aarø
  • Morten Abrahamsen
Publisert:

Martin Winterkorn gikk av som konsernsjef for Volkswagen-gruppen i forrige uke etter at dieselskandalen ble kjent. Et av de store spørsmålene i skandalen er hva Winterkorn kjente til, og nå har tyske myndigheter offisielt åpnet en etterforskning, melder Bloomberg og tyske medier.

De skal etterforske påstander om svindel, som en følge av at Volkswagen har manipulert utslipp fra deres dieselmotorer. Målet er å finne ut hvem som har vært ansvarlig for manipuleringen.

Mandag ble det kjent at jukset også gjelder en rekke modeller fra Audi. Totalt 2,1 millioner kjøretøy fra Audi skal være utstyrt med programvaren.

Mange modeller

Blant Audi-modellene som er berørt er A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 og Q5. Dieseljukset til Volkswagen er knyttet til to liters dieselmotorer som ble laget i henhold til Euro 5-kravene, med internkoden EA 189. Det gjelder ikke Euro 6-motoren som kom på markedet i 2014, som etter det gradvis har blitt introdusert i de mange modellene fra Volkswagen-gruppen.

Mer bilstoff på E24 BIL

– Jeg har blitt kjent med at Audi har gitt tall totalt, men har ingen informasjon om hvordan dette kan påvirke Norge. Det jeg kan si er at dette gjelder motorer av EU5-generasjonen, sa informasjonssjef Marius Tegneby hos Audi i Norge til E24.

Volkswagen har suspendert forsknings- og utviklingssjefene i kjernevirksomheten VW, samt i Audi og Porsche, opplyser kilder med kjennskap til saken.

Permitteringer

Representantskapet til Volkswagen ble sist fredag enig om å permittere en rekke ansatte i påvente av en oppklaring av utslippsjuksskandalen. De berørte ble ikke navngitt, men nyhetsbyrået Reuters melder mandag at det dreier seg om sjefene for forskning og utvikling i VW, Audi og Porsche.

Fredag ble det kjent at Porsche-sjef Matthias Müller tar over ledelsen av den tyske bilgiganten.

– Min mest presserende oppgave er å vinne tilbake tilliten til Volkswagen-konsernet – ved å komme til bunns i hva som er skjedd, og med maksimal åpenhet, samt å trekke de riktige konklusjonene fra dagens situasjon, sa Müller, i en pressemelding fredag.

Winterkorn hadde for kun få måneder siden en intern maktkamp med daværende styreformann i Volkswagen, Ferdinand Piëch. Piëch er barnebarn av Ferdiand Porsche og da han valgte å ta avstand fra Winterkorn, var det ventet at han ville få sparken. Men Piëch hadde ikke avklart dette med resten av styret i VW-konsernet. Winterkorn overlevde kuppforsøket og Ferdinand Piëch var den som ble tvunget til å gå av. Det skulle i stedet bli dieselskandalen som kostet Winterkorn jobben.

Les også

Tyskland legger press på Volkswagen

Les også

– De befinner seg i et omdømmehelvete

Les også

– Volkswagen-feil har vært kjent siden 2011

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Vant maktkamp i vår, nå kan VW-sjefen miste jobben

  2. Toppsjefen i Volkswagen trekker seg

  3. – Tre nye Volkswagen-topper må gå

  4. Porsche-sjef Matthias Müller blir ny VW-sjef

  5. Audi sier 2 millioner biler er omfattet av utslippsjuks