Gruppesøksmål mot Volkswagen

Det første søksmålet i «dieselgate» er nå et faktum.

DIESELPUSHERE: Volkswagen har i årevis forsøkt å få amerikanere til å kjøpe diesel med lovnader om hvor miljøvennlig det skal være. Her er Volkswagens fabrikk i Chattanooga, Tennessee avbildet.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Sky News melder at et advokatfirma i Chicago nå har gått til gruppesøksmål mot Volkswagen i USA for å ha brukt ulovlige metoder for å lure de offentlige utslippstestene i landet.

Skandalen omtales som «dieselgate». Volkswagen har innrømmet at de har brukt programvare i bilenes motorstyring for å omgå amerikanske utslippskrav. I USA har de lenge hatt langt strengere utslippskrav enn i Europa, som har gjort det vanskelig å selge dieselbiler på det amerikanske markedet.

Bilene skal ha blitt programmert slik at de oppdaget når de ble kjørt gjennom den standardiserte utslippstesten. Når bilene så merket at de kjørte på vanlig vei igjen, skal motoren ha endret modus, slik at ytelsene til motoren økte og dieselforbruket gikk ned. Men dette skal også ha ført til at NOx-utslippene (nitrogenoksider, som forårsaker det som kalles lokale partikkelutslipp), skal ha steget til nivåer som er opp til 40 ganger det tillatte utslippsnivået i USA.

I motsetning til CO2, som ikke er helseskadelig, forårsaker nitrogenoksider både astma, lungesykdommer og smog. Lignende tester av BMW-modeller, som ble solgt i USA med dieselmotor, skal ha vist at de innfridde utslippskravene. Foreløpig ser det dermed ut til at dette er en skandale som bare omfatter Volkswagen.

Les også: Slik avslørte den lille miljøorganisasjonen bilgigantens dieseljuks

Mener kundene taper penger

Det er Robert Clifford, partner ved advokatfirmaet Clifford Law, i Chicago som har sendt inn gruppesøksmålet til den føderale domstolen i nordlige Illinois.

Ifølge Sky News sier advokaten at konsekvensene for kundene som har kjøpt de aktuelle dieselbilene i USA har vært «massive» og at bilene deres har falt i verdi som følge av avsløringene.

Søksmålet er sendt inn på vegne av to kunder som mener de ikke ville kjøpt bilene hvis de hadde visst at de ikke var så miljøvennlige som lovet. Amerikansk rettspraksis åpner for at antallet kunder i søksmålet kan øke kraftig.

Selve søksmålet og tilhørende rettsdokumenter har foreløpig ikke blitt offentliggjort av den føderale domstolen i Illinois.

Har satt av milliarder til krisehåndteringen

Det var det amerikanske miljødirektoratet, EPA, og miljømyndighetene i California, som i forrige uke varslet Volkswagen om at de mener selskapet har brutt den amerikanske Clean Air-loven og lokale utslippskrav i California. Da mente myndighetene det var snakk om snaue 500.000 VW- og Audi-modeller som hadde blitt solgt med den aktuelle dieselmotoren i USA.

Tyskland og Sør-Korea er blant landene som nå undersøker om VW-bilene solgt i deres land imøtekommer lokale krav.

Avsløringene viser at Volkswagens biler langt ifra har levd opp til slagordet «Clean Diesel», som selskapet har brukt i sin amerikanske markedsføring i årevis.

– Vårt selskap har ikke vært ærlig overfor myndighetene og kundene våre (...) Som tysker kan jeg si at vi har «totally screwed up» (vi har dritt oss ut, journ.anm.), sa Volkswagens USA-sjef Michael Horn, da han presenterte en ny Passat-modell for det amerikanske markedet i New York denne uken.

Selv om det er snakk om en halv million biler i USA, mener Volkswagen det er rundt 11 millioner biler som er utstyrt med denne dieselmotoren på verdensbasis. Selskapet har ifølge Autoblog foreløpig satt av 6,5 milliarder euro (60 milliarder kroner) for å håndtere krisen.

Volkswagens toppsjef, Martin Winterkorn, er onsdag kalt inn til et krisemøte i Volkswagens styre for å diskutere skandalen.

Les også

Bloomberg: Winterkorn må forklare seg

Les også

Volkswagen leier inn Deepwater Horizon-advokater

Les også

Bilbransjens største tabber

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Tysk påtalemyndighet etterforsker Volkswagen

  2. – Tre nye Volkswagen-topper må gå

  3. Volkswagen kaller tilbake 147.139 biler i Norge

  4. Volkswagen og Audi fratas miljøpriser

  5. Ytterligere 800.000 VW-biler kan være rammet