Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016

Silicon Valley lager jordskjelv i bilindustrien, mens smartklokke-produsentene skal passe på helsen din.

NY VIRKELIGHET: Oculus-gründer Palmer Luckey løfter sine mye omtalte VR-briller foran pressen i San Fransisco i juni 2015. Til neste år blir brillene allemannseie.

Eric Risberg Ap
  • Karl Wig
Publisert:,

E24 har bedt ledende norske teknologihoder om å se inn i spåkulen, og det er bare å glede seg:

Her er fem av de viktigste teknologiske utviklingstrekkene i året som kommer.

1. Virtual Reality tar av.

Hittil har du kunnet lese mye om VR-briller, men i butikkhyllene har det vært slunkent. Men i første del av 2016 kommer mye omtalte Oculus Rift og flere andre VR-produkter for salg.

– Hittil har det vært mange prototyper og mye skriverier, men nå løsner det endelig. 2016 blir utvilsomt et stort år for VR-briller, sier fagredaktør Kurt Lekanger i Mediehuset Tek til E24.

TEKNO-EKSPERT: Fagredaktør Kurt Lekanger i Mediehuset Tek.

Foto: Tekn.no

– Det er jo fortsatt egentlig bare et leketøy, men det kommer til å bli populært i året som kommer – det er det ingen tvil om, sier teknologiekspert Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad til E24.

2. Bærbar smarteknologi tar livsviktige skritt.

Smartklokker er ikke noe nytt. De har faktisk prydet nerdete håndledd helt siden 2001.

De siste årene har mobilgiganter som Samsung og LG kommet på banen.

Apple Watch ble lansert år, og har gitt salgsbyks – men fortsatt klarer anmelderne å styre sin entusiasme. For mens smartklokkene er blitt mer populære, er de stadig like uviktige.

SPILLFREMTIDEN: En mann prøver ut Sonys PlayStation VR. I 2016 kommer flere VR-produkter endelig på markedet.

Michael Sohn Ap

Men den bærbare smartteknologiens store fortrinn – den fysiske nærheten til kroppen – vil fortsette å rendyrkes i 2016. Og ekspertene tror vi kommer et skritt nærmere en forestående helserevolusjon.

TEKNO-EKSPERT: Odd Richard Valmot i Teknisk ukeblad.

– Samling av helsedata er et megaspor nå. Økende bruk av smartklokker- og armbånd gjør at vi stadig genererer mer statistikk om vår egen kropp via sensorer som måler puls, bevegelse, søvn, skritt og annet, sier Vamot.

– Det kommer bare flere og flere sensorer, og vi tror 2016 kan bli det første året hvor smartklokker- og armbånd begynner å gi viktig informasjon til legen din, sier Lekanger.

Og for for teknologigiganter som Apple, Samsung og Google er helsedata i ferd med å bli «big bucks» .

– Bare tenk: Hvor mye er du villig til å betale Apple for å bli varslet om prostatakreft tidsnok for å redde livet? spør Vamot.

Jo da – treffsikre prognoser om sykdommer er fortsatt noen år unna. Vamot sier vi først må få plassert smartteknologien under huden.

HJELPER KROPPEN: Apple-høvding Tim Cook la stor vekt på helsefunksjoner da Apple Watch ble lansert tidligere i år. I 2016 vil smartklokker- og armbånd ta nye skritt mot en helserevolusjon, tror eksperter.

Josh Edelson Afp

3. Smarttelefonen er den nye PC-en – og det nye nettbrettet.

Etter at Apple lanserte den første iPaden i 2010, begynte flere å spå den bærbare PC-ens plutselige død. Og jo da – PC-produsentene sliter. Mens Acer leverer dårlige resultater, legger Toshiba sin produksjonen ned.

Men de siste par årene har også nettbrett-salget vært haltende. Men salget av forvokste mobiltelefoner har gått unna.

Hva skjer?

– Det har vært en trend i flere år, som vil fortsette i 2016: Mobiltelefonen er både den nye PC-en, og det nye nettbrettet, sier Lekanger.

– Mobilen blir stadig kraftigere, og har dessuten blitt fysisk større. Det har etablert seg en ny «normalstørrelse» rundt 5,5 tommer. Mobiltelefoner er i ferd med å bli den eneste dingsen vår.

Nye Lumia-telefoner har nå fått støtte for både tastatur og overføring av skjermbilde til for eksempel TV-en. PC-erstatningen er dermed i ferd med å bli komplett.

PC-ERSTATNING? Her er Samsung Galaxy S6 Edge.

Andrew Burton Afp

4. Bil-bonanzaen fortsetter i Silicon Valley.

Googles førerløse biler blir stadig smartere. Apple snapper opp viktig kompetanse på elmotorsykler, elbiler og batteriteknologi, og har åpenbart noe stort i ermet.

Og i november kjørte E24s biljournalist rundt i Tesla uten å ha hendene på rattet.

Ja, nerdene i Silicon Valley har blitt bilfrelste og fått tradisjonelle aktører til å skjelve i buksene.

Og kampen trappes ytterligere opp i året som kommer.

– Apple kommer ikke til å ha en Tesla-utfordrer klar i 2016, men de er i gang. Teknologikjempene har forstått at de like godt kan lage biler, i all tid de sitter på ny og viktig teknologi. Bilindustrien elektrifiseres, og om noen år vil batteriytelsen være doblet. Imens jobber «alle» med selvkjørende biler, sier Valmot.

5. OLED får sitt store TV-gjennombrudd.

Mens 2015 var året hvor 4K-oppløsning begynte å bli allemannseie, tror Lekanger 2016 blir året hvor OLED-panelteknologi tar over stafettpinnen for dagens LCD-skjermer.

– OLED gir ekstremt bra svartnivå: Områder i bildet som skal være svarte, er helt svarte. Dessuten har TV-ene ekstremt god kontrast, forteller eksperten.

Mens LCD-paneler er belyst bakfra eller fra siden, er det selve pixlene som lyser i OLED-paneler. I tillegg til bedre billedkvalitet, gjør det at TV-ene kan lages millimetertynne – og dessuten bøyelige.

Teknologien er slett ikke ny, men problemet har vært å produsere OLED-panelene store nok uten at prisen blir sekssifret.

– 55-tommer store OLED-TV-er har allerede kommet under 20.000 kroner. Vi tipper OLED-TV-er i god størrelse kanskje kan komme ned i 12.000 kroner innen året er omme, og dermed slå gjennom i massemarkedet.

FOR FOLK FLEST: Prisen på OLED ventes endelig å bli lav nok til at den nye TV-teknologien blir allemannseie. Her sees en supertynn skjerm fra LG som ble avduket i fjor.

Hannibal Hanschke Reuters

Her kan du lese mer om

  1. Silicon Valley
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Denne tatoveringen vet om du er stressa

  2. Tek-bransjen samlet i Las Vegas: Her er teknologitrendene i 2017

  3. Strømmer til strømmetjenester – mener TV-«zapping» vil dø ut

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror ikke smarttelefonen vil se så forskjellig ut om fem år

  6. – Vi har lyst til å revolusjonere arbeidslivet