SVT: Tusenvis mister jobben i Ericsson

Ledelsen i den svenske telekomgiganten Ericsson presenterer tirsdag en ny plan for å kutte kostnader. Det skal være snakk om en nedbemanning som vil ramme flere tusen ansatte.

KUTTER IGJEN: Den kjente telekomgiganten Ericsson må nok en gang kutte kostnader. Arkivbilde av Ericssons hovedkontor i Kista utenfor Stockholm.
Publisert:

Det er Sveriges Television som melder at 3.000 til 4.000 ansatte i Ericsson vil miste jobben når Ericsson legger frem nye kuttplaner tirsdag.

Ifølge kanalen skal hele eller deler av fabrikkene i Kumla og Borås legges ned. Den svenske regjeringen skal allerede ha blitt orientert om det som vil bli Ericssons største innsparingsplan noensinne.

Med disse kuttene blir i realiteten all produksjonen Ericsson har i Sverige borte, ifølge kanalen. Videre melder de at ledelsen vil lansere en stor plan som innebærer at Sverige skal spille hovedrollen i en stor satsing på forskning og utvikling.

Ericsson har ifølge selskapet selv 118.000 ansatte globalt. Kuttene som nå kommer vil ifølge SVT ramme hver femte ansatt i Sverige.

Nyheten fra SVT kommer knapt to uker etter at Svenska Dagbladet omtalte en internrapport de hadde fått tak i. Der kom det frem at selskapet trolig ville legge ned de to fabrikkene i Borås og Kumla som et ledd i forsøket på å spare penger. Totalt jobber det om lag 1.200 personer på de to fabrikkene. I tillegg kommer kutt i forsknings- og utviklingsavdelingene.

Ericsson har 15.000 ansatte i Sverige.

Fra mobil- til teknologileverandør

Ericsson har i flere tiår vært ledende på mobilteknologi og mobilnett. Selskapet var på 90-tallet én av Nokias største konkurrenter, før finnene etterhvert dominerte markedet fullstendig.

Etter å ha sittet med nesten halve mobilmarkedet på midten av 90-tallet gikk det etter hvert dårligere, og Ericsson opprettet en mobildivisjon med Sony. Ericsson solgte seg etter hvert ut, og i 2012 overtok Sony de siste aksjene Ericsson hadde i samarbeidsselskapet Sony Ericsson.

Det Ericsson har fortsatt å satse på etter at mobileventyret var over har hovedsaklig vært utviklingen og utbyggingen av mobilnett. Ericsson har vært leverandør til mobiloperatører verden over. I tillegg har de utviklet og solgt diverse utstyr og programvare for telekomindustrien.

Selv om dette har vært en solid virksomhet for Ericsson er kuttene som skal presenteres tirsdag langt ifra det første i selskapets historie.

Les også

Analytiker om Ericssons fremtid: – Vil bli turbulent fremover

I mars i fjor annonserte selskapet en omfattende prosess for å kutte kostnader og omorganisere selskapet, der målet var å redusere bemanningen med 2.200 stillinger. I juli i år annonserte Ericsson at toppsjefen Hans Vestberg gikk av med øyeblikkelig virkning.

Da viste styreleder Leif Johansson til at Hans Vestberg hadde ledet selskapet gjennom en betydelig omstilling både internt og i bransjen, men at styret mente det nå var behov for en ny leder når «selskapet akselererer gjennomføringen av strategien».

I andre kvartal rapporterte Ericsson et fall i omsetningen mot året før på 11 prosent. For å blant annet møte det de beskrev som et fall i investeringene i mobilt bredbånd, skal selskapet i 2017 spare ni milliarder svenske kroner, en dobling fra det tidligere sparemålet. De løpende driftskostnadene skal ned fra 63 milliarder svenske kroner i 2014 til 53 milliarder ved utgangen av 2017.

Diskusjonen og ryktene om hva Ericsson vil gjøre har pågått en stund, og den svenske næringsministeren, Mikael Damberg, har allerede vært ute og uttalt seg i media:

– Jeg tror det finnes store forventninger til at Ericsson er tydelige på at man ser seg selv som en aktør som skal lede utviklingen mot det digitalt oppkoblede samfunnet, og ikke minst når det kommer til den viktige 5G-teknologien, sa han fredag til Dagens Industri.

Publisert:

Her kan du lese mer om