Android truet av aggressive konkurrenter

Apple puster konkurrentene i nakken, og kinesiske Xiaomi vil begrave både Android og Samsung.

LANG KAMP: Samsung og Apple har lenge kjempet om å være verdens mestselgende smarttelefon. Nå kan de begge bli utkonkurrert av kinesiske Xiaomi.

Kim Hong-ji
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Markedet for smarttelefoner har lenge vært preget av hard konkurranse, men likevel har det Google-utviklede operativsystemet Android klart å skaffe seg stadig større markedsandeler i samarbeid med smarttelefonprodusenten Samsung.

Nå begynner imidlertid konkurrentene å puste de to selskapene i nakken, skriver CNBC.

Siden lanseringen i september har iPhone 6 klart å stjele markedsandeler fra konkurrentene. Apple kontrollerer nå hele 47 prosent av det amerikanske markedet, viser en ny undersøkelse fra analyseselskapet Kantar Worldpanel.

Samtidig har Androids markedsandel i løpet av 2014 falt med to prosent i USA, og med tre prosent i Europa. Størst var fallet i Storbritannia der kjøp av smarttelefoner med Android falt med hele 6,7 prosent.

Les også

Samsung: – Innen 2017 vil alle produktene være koblet til Internett

Samsung faller

Torsdag morgen kom også nyheten om at smarttelefonprodusenten Samsung, som lenge har vært verdens mestselgende telefon med Android, for første gang på tre år kommer til å ha lavere profitt enn året før.

Ifølge selskapet kommer profittfallet i fjerde kvartal til å være på 37,5 prosent sammenlignet med året før.

Årsaken er hard konkurranse fra både Apple og andre aktører.

– Kundene er trette av Android og akkurat som Symbian opplevde for få år siden har Android nå blitt for populært for sitt eget beste, sier mobilanalytiker Niel Mawston i Strategy Analytics til CNBC.

Han mener både forbrukerne og smarttelefonprodusentene nå har blitt litt lei av Android og heller vil ønske å se etter nye aktører på markedet.

Les også

Tror Apples smartklokke blir en flopp

Kinesisk utfordrer

Apple er ikke det eneste selskapet som puster markedslederne i nakken. I løpet av 2014 har kinesiske Xiaomi doblet inntektene sine til 12 milliarder dollar, eller om lag 85,2 milliarder kroner, skriver Bloomberg.

I fjor triplet Xiaomi salget av smarttelefoner til 61,1 millioner telefoner, og selskapets verdi er nå estimert til 45 milliarder dollar. Som Apple har også Xiaomi sitt eget operativsystem, som riktignok bygger på Android ,ved navn MIUI.

– Xiaomi følger i fotsporene til Apple og Samsung, og er i ferd med å bevege seg inn i smarthus-markedet. Vi kan forvente oss at Xiaomi vil bygge et økosystem av MIUI enheter med fokus på alt fra applikasjoner for hjemmet, kontoret og bilen, sier Mawston til Bloomberg.

Han tror det er mulig at Xiaomi vil skyve enten Samsung eller Apple ut av veien innen kort tid til tross for at Xiaomi foreløpig har størsteparten av sin kundebase i Asia.

Kjøpt mye

Xiaomi ble lenge kalt lille Apple fordi de i likhet med konkurrenten ønsker å knytte kundene til seg gjennom å tilby både enhetene og programvaren som brukes.

For å få til dette har Xiaomi det siste året brukt flere millioner på å kjøpe opp diverse selskaper som skal sikre videre utvikling av selskapets eget musikkprogram og andre applikasjoner.

– Vi tror at investering i nye selskaper vil la oss bygge andre typer produkter uten at vi må gjøre all design og utvikling, sier Xiaomi-direktør Bin Lin til Bloomberg.

Han har tidligere gjort det klart at Xiaomi og operativsystemet deres MIUI ønsker å vokse kraftig i årene som kommer.

Les også:

– Apple-klokken kommer for salg i marsSaksøker Apple for mindre lagringsplass enn lovetSamsung: – Innen 2017 vil alle produktene være koblet til InternettTror Apples smartklokke blir en flopp

Les også

Samsung: – Innen 2017 vil alle produktene være koblet til Internett

Les også

Apple skrur opp prisen med 35 prosent i Russland

Les også

Analytikere: Denne smarttelefonen lå under flest juletrær

Publisert:

Flere artikler

  1. Borgerkrig i Android-leiren

  2. Apple og Samsung står likt for første gang på fire år

  3. Rapport: Kinesiske smarttelefonprodusenter med ny rekordinntekt

  4. Annonsørinnhold

  5. «Kinas Apple» med comeback på dag to

  6. Xiaomi setter ny verdensrekord i salg av smarttelefoner