Google gjør et nytt forsøk på å kapre Kina

IT-giganten skal åpne ny versjon av Play Store i løpet av neste år, sier kilder i selskapet. 

VANSKELIG: Google trakk seg ut av Kina i 2010 som følge av uenigheter med myndighetene i landet. Nå gjør selskapet et nytt forsøk på å kapre markedet.

Marcio Jose Sanchez
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,Få av de store amerikanske IT-selskapene har klart å skaffe seg varig fotfeste i Kina. Tidligere i år meldte Facebook at deres sider er utilgjengelige flere steder i landet, og Apple har lenge slitt med å ta igjen lokale aktører på salget av smarttelefoner.

Nå gjør imidlertid Google et nytt forsøk på å vinne de kinesiske kundene ved å åpne app-butikken Play Store i landet for første gang siden selskapet trakk seg ut i 2010, skriver Wall Street Journal.

De siste månedene skal selskapet ha vært i kontakt med app-utviklere i Kina og gitt beskjed om at de håper å lansere en god og effektiv app-butikk i landet, sier kilder som er kjent med saken til avisen.

Google selv har foreløpig ikke ønsket å kommentere på saken.

Kommer sent inn

- Selskapets forsøk på å komme inn på dette markedet er fortsatt på et tidlig stadie og det er store hindringer som står i veien for dem, blant annet sterk konkurranse. Google går inn i et meget presset marked med svært sterke spillere, sier direktør Mark Natkin i det kinesiske analyseselskapet Marbridge Consulting til Wall Street Journal.

Kinas IT-marked er kjent for å ha svært sterke egne aktører som Tencent og Alibaba som har gjort seg kjent også utenfor Kina til tross for at de kun opererer på dette markedet.

Mye penger

Play Store er en av de raskeste inntektskildene til Google, og bidro til en årlig 50 prosent vekst i inntektskategorien «andre», ifølge selskapets rapport for tredje kvartal.

Det kan derfor være mye å tjene på en ekspansjon inn i Kina for selskapet.

- Vi har mange samarbeidspartnere i Kina, som vi treffer ofte. Vi jobber ut ifra andre grunnlag i Kina, så det er usikkert hvor lang tid det vil ta å utvikle dette markedet, men vi er opptatt av å gjøre som best vi kan, sa direktør for Android Sundar Pichai til Wall Street Journal tidligere i år.

Han beskrev da det kinesiske app-markedet litt som «Ville Vesten», men understreket at selskapet likevel hadde sine øyne rettet mot det.

Les også:

Dette ser Google etter når de skal sparke ansatte– Nå vil Facebook ta over arbeidstiden ogsåIT-giganter kaster seg inn i kampen mot ebolaTysk mediekonsern gir opp kampen mot Google

Her kan du lese mer om

  1. Google
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Google trekker ingeniører ut av Russland

  2. Googles resultat skuffer

  3. – Har godt av flere sterke aktører i det norske markedet

  4. Annonsørinnhold

  5. Så store er sosiale medier sammenlignet med verdens befolkning

  6. Aksjefall for Apple, Google og Facebook: Frykter USA-gransking av teknologikjempene