Apple økte overskuddet med 6,5 milliarder kroner

Apple klarte å sikre et saftig overskudd før salget av iPhone kom skikkelig i gang. Selv om aksjonærene kan juble, må selskapet erkjenne at iPad-salget fortsetter å falle.

LEVERTE VARENE: Konsernsjef Tim Cook (t.v.) kan feire knallsterke tall i selskapets fjerde kvartal som sluttet 27. september. Bildet er fra avdukingen av iPhone 6 og AppleWatch i september, sammen med U2.

Marcio Jose Sanchez
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Apple annonserte mandag kveld sine resultater for fjerde kvartal, som med sitt avvikende regnskapsår var slutt den 27. september.

I kvartalet leverte selskapet et overskudd på 8,5 milliarder dollar, noe som er 13 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Målt per aksje endte resultatet på 1,42 dollar, noe som er godt over forventningen som lå på 1,31. På samme tid i fjor leverte selskapet et resultat på 1,18 dollar aksjen.

Omsetningen økte også til solide 42,1 milliarder dollar, som er 5,7 prosent mer enn ventet.

Selv om Apple lanserte nye smarttelefoner (iPhone 6 og 6 Plus) i kvartalet, rakk de såvidt å få solgt telefonen i to uker før regnskapet ble avsluttet. Salget i Kina hadde derimot ikke kommet i gang, ettersom lanseringen der skjedde 17. oktober. Dette vil trolig gi et løft til regnskapet for Apples første kvartal.

Apple-aksjen endte opp 2,14 prosent mandag, før tallene ble sluppet. I etterhandelen på Wall Street fortsetter aksjen å stige.

- Med fantastiske nyvinninger i våre iPhones, iPads og Mac'er, i tillegg til iOS 8 og OS X Yosemite (programvaren for telefoner, nettbrett og mac'er, journ. anm.) har vi den sterkeste produktporteføljen noensinne når vi nå går inn i julesesongen, sier konsernsjef Tim Cook i en pressemelding.

iPad-salget faller - tjener mer på Mac

Selskapets nye iPad'er vil først synes i regnskapet for inneværende kvartal. Nye modeller til tross, i de to forrige kvartalsrapportene fra Apple har salget av nettbrettet iPad vist en negativ utvikling. Omsetningen på iPad-segmentet har falt i hele fire av de fem foregående kvartalene, ifølge Wall Street Journal.

Dette gjentok seg også denne gang, der både salg i antall nettbrett og salg i omsetning falt. Faktisk tjente Apple mer på salget av Mac enn iPad i kvartalet som gikk. Det har ikke skjedd siden iPad tok igjen Mac-salget i tredje kvartal 2011.

Sammenlignet med samme periode i fjor er iPad-salget ned 13 prosent i antall enheter og 14 prosent i omsetning. I samme periode har salgsinntektene fra de tradisjonelle Mac-maskinene økt med 21 prosent.

Apple solgte 12,3 millioner iPad-nettbrett, ned fra 14,08 millioner enheter i samme periode i fjor. Salget av smarttelefonen iPhone fortsatte derimot å skyte i været. Salget endte på 39,3 millioner enheter, en økning fra 33,8 millioner i samme periode i fjor.

Forrige uke annonserte selskapet en solid oppgradering til det store nettbrettet iPad Air, mens det mindre iPad Mini kun fikk mindre oppgraderinger.

De to store faktorene som kan drive selskapets vekst neste år vil være betalingstjenesten ApplePay i tillegg til smartklokken AppleWatch. Betalingsløsningen ble lansert for brukerne mandag, og der tar Apple en provisjon for hver handel. Smartklokken AppleWatch skal lanseres til kundene på nyåret.

Disse to produktene og løsningene er helt nye kategorier for Apple, og kan drive inntjeningen enda et hakk høyere enn det iPhone og dagens produkter kan klare alene.

Les også:

- Sim-kortet vil snart døApples «Siri» vil lære norsk: Søker etter norske utviklereForskere advarer mot talestyringssystemer i bilen6,1 millimeter tykk Apple-nyhetiPhone 6 kan ha løftet Kinas eksport

Her kan du lese mer om

  1. Apple
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sterke kvartalsresultater for Apple

  2. Venter kraftig fall i iPhone-salget

  3. Nå ville det kostet 80 prosent av Oljefondet å kjøpe Apple

  4. Annonsørinnhold

  5. Ti år siden iPhone snudde tek-bransjen på hodet: – Tror Apple vil ha en «the next big thing»

  6. Her stopper «seiersrekken» for Apple