Prestisjeuniversitet sier nei til Huawei-penger

Sikkerhetsbekymringer gjør at Oxford University stopper Huaweis støtte til forskningsprosjekt. Telenor, som leder et forskningsprosjekt der Huawei deltar, sier de følger med på situasjonen.

UTVIKLING: Huawei er sentral i utviklingen av 5G-teknologien i Europa. Samtidig er det flere land som stenger det kinesiske selskapet ute fra utvikling av infrastruktur.
Publisert: Publisert:

Anklager om spionasje og tyveri av teknologi gjør at det stormer rundt kinesiske Huawei i en rekke vestlige land.

Nylig takket det engelske prestisjeuniversitetet Oxford nei til overføringer verdt 692.000 pund. Det utgjør nesten 7,7 millioner kroner.

Utestengingen fra Oxford bli møtt med liten forståelse fra det kinesiske selskapet.

– Som er privateid teknologiselskap, med en sterk tradisjon for forskning og utvikling, så mener vi at samarbeid, i likhet med vitenskap, skal være basert på bevis, sier en talsperson for Huawei i Storbritannia til The Times.

Oxford-prosjektet er imidlertid ikke det eneste forskningssamarbeidet Huawei er inne i. Selskapet deltar blant annet i det europeiske forskningsprosjektet 5G VINNI, ledet av Telenor, opplyser Huawei.

– For øvrig har vi ikke forskningssamarbeid med utdanningsinstitusjoner i Norge, skriver kommunikasjonssjef for Huawei i Norge, Vidar Brein-Karlsen, i en SMS til E24.

Les også: (+) Er Europas viktigste elv er i ferd med å tørke ut?

Telenor følger situasjonen

Telenor understreker at 5G-prosjektet, som er koordinert av dem, ikke mottar finansiering fra Huawei, slik Oxford University har gjort.

– Vi følger situasjonen rundt leverandørdebatten. Selv om dette er et forsknings- og innovasjonsprosjekt forholder det seg til retningslinjer gitt av myndigheter i de land som prosjektet dekker, uttaler kommunikasjonssjef i Telenor Group, Hanne Knudsen.

DELTAR: Samtidig som Huawei ikke bidrar direkte til forskning i Norge, så er de med i forskningsgruppen som utvikler 5G-nett, opplyser kommunikasjonssjef i Huawei Norge, Vidar Brein-Karlsen.

Målet med 5G-VINNI, som er helfinansiert av EU, er at det skal bygges ende-til-ende 5G-nett i Norge som ett av fire land i Europa.

– Prosjektet vil benytte avansert 5G-teknologi fra flere leverandører, deriblant Huawei, Ericsson, og Nokia. Test-nettverket i prosjektet er ikke koblet til mobiloperatørers kommersielle nettverk, opplyser Telenor-toppen.

Les også

Huawei-grunnleggeren avviser spionanklager

Spionasjeanklager

Den kinesiske telegiganten har den siste tiden vært i hardt vær. Politiets sikkerhetstjeneste mener Huawei ikke bør få bygge ut 5G-nettverk i Norge. Det kinesiske selskapet reagerer på sin side på at man åpner for å utelukke et selskap bare på grunn av opprinnelsesland.

Påtalemyndigheten i USA etterforsker Huawei for å angivelig ha stjålet forretningshemmeligheter, noe selskapet nekter. I tillegg gjør spionasjefrykt at det kinesiske selskapet er hindret fra å installere utstyr på de store amerikanske nettverkene i frykt spionasje.

Les også

Advarer mot Huawei-kjøp: – Lar regjeringen det skje, har den ikke forstått sitt ansvar

Sjefen for Huawei i Polen ble i starten av januar pågrepet, mistenkt for spionasje på vegne av kinesiske myndigheter.

Bygger sikkerhetssenter

Etter stormen rundt selskapet og risiko for å bli utestengt fra norsk 5G-utbygging, har Huawei nå besluttet å bygge et sikkerhetssenter i Norge, skrev E24 tidligere denne uken.

–Vi håper med dette å bevise at det ikke er noen grunn til å tro at sikkerheten er dårligere med oss som leverandør enn med andre aktører i markedet. Huawei vil aldri gi noen lands myndigheter tilgang til informasjon, sier Huawei Norges sikkerhetssjef Tore Larsen Orderløkken i en melding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om