Telia tapte kampen om Broadnet: EQT selger til seg selv for over åtte milliarder

Telegiganten Telia nådde ikke opp når EQT satte i gang en budkamp for det norske fiberselskapet Broadnet. Fondet endte med å selge til et annet EQT-fond.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det svenske private equity-fondet EQT selger nå fiberselskapene Broadnet og HomeNet for drøye åtte milliarder kroner, får E24 bekreftet av flere kilder.

De Broadnet-ansatte ble informert om oppkjøpet i et allmøte klokken 10:00 tirsdag, og EQT har også bekreftet transaksjonen i en melding tirsdag formiddag.

Det er EQT V og VI-fondene som selger etter at de kjøpte selskapet i februar 2012. Kjøper er EQTs infrastrukturfond III.

E24 erfarer at den svenske telegiganten Telia har vært en av budgiverne, men det skal også ha vært andre finansielle og industrielle interessenter i prosessen.

At man ikke frem er åpenbart en skuffelse for Telia, som ikke har lagt skjul på at de ønsker å kjøpe seg inn i fastnettmarkedet i Norge.

Da Telia-sjef Johan Dennelind var på Norgesbesøk i februar, var han åpen på at Telia ønsker seg en posisjon i fastnettmarkedet i Norge, slik de har i de andre nordiske landene de er til stede i. Han uttalte også at Telia kunne komme til å kjøpe noe i Norge allerede i år.

Når Broadnet-kjøpet ikke ble noe av for Telias del vil spekulasjonene om Telia kan klare å få kjøpt aktører som Get (og TDC Norge) eller Altibox blusse opp igjen.

Det var Deutsche Bank som bisto EQT i prosessen for å skaffe interessenter både i Norden og internasjonalt.

HomeNet er en del av Broadnet og er merkevaren ut til privatmarkedet. Selskapene vil bli solgt sammen og ikke skilt som følge av prosessen. Selve transaksjonen er ventet gjennomført i mai.

Broadnet-konsernet leverer fiber til over 55.000 norske husholdninger, samt mange bedrifter i over 90 norske byer og tettsteder. Selskapet ble mye omtalt i forbindelse med den såkalte Nødnett-saken, som endte med bot fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

EQT Infrastructure III eier allerede nederlandske Delta, danske GlobalConnect og amerikanske Lumos Networks innenfor telekomsektoren.

Les også

Fjordkraft har sikret seg 50.000 mobilkunder

Stigende resultater

EQT ønsker ikke å kommentere salgsprisen overfor E24, men E24 får opplyst av kilder med innsyn i detaljene i transaksjonen at salgsprisen ligger på drøye 14,5 ganger brutto driftsresultat (EBITDA).

Dette er en ganske høy multippel i et oppkjøp.

Broadnet-konsernet har i perioden 2014 til 2017 økt omsetningen fra 1,4 til 1,7 milliarder per år og økt brutto driftsresultat fra 330 til 550 millioner, etter det E24 får opplyst.

Dermed ender kjøpesummen på i overkant av åtte milliarder kroner.

– Transaksjonen er kommet i stand gjennom en budprosess med høy interesse fra flere finansielle og industrielle aktører. Vi mener interessen var et solid bevis på den gode jobben som er gjort i Broadnet de siste årene, sier Norgessjef i EQT, Anders Misund, i en uttalelse.

– Vi er stolte av å ha vært del av Broadnets reise de siste seks årene. Vi er særdeles imponert over Broadnet-organisasjonens evne til omstilling, noe de har bevist gang på gang de siste årene, fortsetter Misund.

EQT-toppen mener etterspørselen etter fiber bare vil øke, og at Broadnet er posisjonert til å ta «betydelige andeler» av dette markedet.

– Salget er et bevis på den fremgangen vi har hatt de siste årene. Gjennom hardt arbeid fra alle ansatte og støtte fra våre eiere har vi snudd et selskap i motvind til en markedsleder innenfor vår bransje. Røde tall er snudd til sunn drift, vi investerer massivt i utbygging og utvikling, og selskapet er klart for videre vekst, sier Broadnet-sjef Martin Lippert i en uttalelse.

Les også

Telia legger ned Chess: – Har nok falt litt mellom to stoler

Broadnet vil fortsette Telia-samarbeidet

– Nå har vi fått en langsiktig eier som vil støtte oss i vår videre utvikling, og det er veldig positiv. Vi har hatt en veldig solid utvikling de siste tre årene med et høyt investeringsnivå. Det vil fortsette med vår nye eier, sier Martin Lippert, sjef i Broadnet til E24.

De siste par årene har Telenor skrudd opp farten markant i sin fiberutrulling, og sammen med Altibox og Broadnet utgjør selskapene de kanskje viktigste fiberaktørene i Norge.

– Hvordan tror du investeringsnivåene og konkurransen vil utvikle seg i dette markedet fremover?

– Det er en konkurranse som er til stor fordel for det norske samfunnet, og man vil trenge investeringer for videre vekst. Vi går inn i litt andre områder enn våre konkurrenter, gjerne områder som ellers ikke ville fått fiberdekning. Det er en strategi som har fungert godt, sier Lippert, og legger til at Broadnet står for rundt 12 til 15 prosent av alt nysalg i fibermarkedet privat i Norge.

Samtidig som Telia arbeidet med å prøve å kjøpe Broadnet, har de to selskapene også inngått tette samarbeid som sikrer Telia alternativ fiberinfrastruktur i Norge, slik at ikke mobilnettet deres er helt avhengig av fibernettene til Telenor.

I tillegg har Telia inngått et samarbeid med et annet EQT-selskap, kalt Tampnet, som leverer 4G- og fiberløsninger til oljenæringen og offshore-installasjoner. Tampnet er ikke en del av Broadnet-salget, får E24 opplyst.

– Vil samarbeidet med fiber fortsette som før, selv om Telia altså ikke kjøper dere?

– Ja. Det å være en støtte til både Ice og Telia er en vesentlig del av vår strategi og det vil vi fortsette med. Derfor er det også viktig for oss å ha en eier som EQT som har både appetitt til investeringer og et langsiktig perspektiv på satsingen, sier Lippert.

Han forklarer at det også er «full fart» i både privat- og bedriftsmarkedet for fiberutrulling om dagen.

– Er det plass til både dere Altibox og Telenor i det norske fibermarkedet fremover?

– Ja, det er det helt sikkert. Det er fortsatt mer vekst å hente i både privat- og bedriftsmarkedet de neste tre til fem årene, sier Lippert.

Les også

Fikk nei i departementet: Skal fortsatt detaljreguleres

Les også

Brenner penger i høyt tempo

Les også

Vil være ute av Asia i løpet av året

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om