Telia gir ikke opp: Drømmer fortsatt om norsk bredbånd

Etter utbytter og aksjekjøp har Telia-konsernet fortsatt godt med reserver for å kunne kjøpe seg inn i det norske bredbåndsmarkedet. Telia Norge-sjefen ser fortsatt muligheter etter at Broadnet glapp.

Konsernsjef Johan Dennelind (t.v.) avbildet med Norgessjef Abraham Foss på Telias kontorer i Nydalen tidligere i år.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Det er gått 10 dager siden private equity-fondet EQT annonserte at de hadde solgt det norske bredbåndsselskapet Broadnet. Mange i bransjen hadde ventet at det var Telia som skulle vært kjøperen, men det var det ikke.

EQT solgte nemlig Broadnet internt til infrastrukturfondet sitt for drøye åtte milliarder kroner.

Telia har lenge vært åpne på at de ønsker å få en posisjon i det norske bredbåndsmarkedet, ettersom Norge er det eneste av hovedmarkedene deres hvor de kun eier mobilnett. Selv om skuffelsen dermed må ha vært stor over at EQT ikke ville selge til dem, har Telia vært ordknappe i kjølvannet av nyheten.

I tillegg til Broadnet har det vært spekulert i om Telia kan komme til å forsøke å kjøpe Get, som i dag er en del av TDCs norske virksomhet. TDC er i ferd med å bli tatt over av en gruppe investorer og pensjonsfond. Det kan ende med at TDC tas av børs og restruktureres. Den andre virkelige store bredbåndsaktøren i Norge er Altibox-alliansen, men det er usikkert om den er til salgs.

Telia Norge-sjef Abraham Foss er fortsatt ordknapp når E24 spør om det var surt at de ikke fikk kjøpt Broadnet:

– Vi kan bekrefte at vi har vært inne i den prosessen, og det er i tråd med Telias strategi og det vi har uttalt tidligere. Jeg vil ikke si mer enn at vi registrerer utfallet i saken, sier Foss til E24.

– Ser dere fortsatt andre oppkjøpsmuligheter i Norge?

– Absolutt, sier Foss.

Les også

Telia finner frem sjekkheftet: Kjøper tilbake aksjer for 13,9 mrd.

Har mer krutt i krigskassen

Telia slapp fredag resultatene for første kvartal. Ifølge analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities leverte telekonsernet et brutto driftsresultat (EBITDA) som lå to prosent over det analytikernes konsensusforventning lå på.

Telia har solide finanser om dagen siden selskapet snart er i mål med sitt storstilte nedsalg i Eurasia-regionen. Konsernsjef Johan Dennelind indikerte tidligere i år at prosessen kan være ferdig i løpet av året, og med milliarder inn i kassen fra alle salgene har Telia per første kvartal en gjeldsgrad 1,3 målt som nettogjeld delt på brutto driftsresultat.

Med en så lav gjeldsgrad har Telia nå lansert et tilbakekjøpsprogram der selskapet skal kjøpe tilbake aksjer som tilsvarer tre prosent årlig av dagens markedsverdi, ifølge Arctic-analytikeren. I rene tall er det snakk om å kjøpe tilbake aksjer for fem milliarder svenske kroner over tre år, eller 13,9 milliarder norske kroner totalt.

Dette kommer på toppen av et ekstraordinært utbytte på 2,30 svenske kroner per aksje på toppen av det årlige utbyttet på 3,45 svenske kroner.

Selv om det nå går milliarder ut til aksjonærene, vil ikke Telia øke gjeldsgraden til mer en 1,8 ganger brutto driftsresultat etter å ha kjøpt aksjer for 15 milliarder svenske kroner.

– Gjennom tilbakekjøpsprogrammet sikter vi mot økt avkastning til aksjonærene samtidig som vi opprettholder handlingsrommet for disiplinert og verdiskapende M&A (oppkjøp og fusjoner, journ.anm.), sa konsernsjef Johan Dennelind fredag.

Les også

Fjordkraft har sikret seg 50.000 mobilkunder

Kvesser knivene mot Telenor

Telia Norge-sjef Abraham Foss er fornøyd med starten på året og mener det er god fremdrift på flere felt, selv om han også trekker frem noen punkter de mener de må jobbe videre med.

Telia har allerede brukt en god slump penger på å kjøpe bedriftsoperatøren Phonero i Norge. Nå er alle kundene overført fra Telenors til Telias nett, og Telia mener de dermed oppnår kostnadsbesparelser på 400 millioner kroner årlig.

Selv om noen Phonero-kunder ble mistet på veien, viser regnskapsrapporten som kom fredag at Telia har bremset kundefrafallet som de opplevde i fjor, da nesten 100.000 kunder forsvant, primært i lavprissjiktet.

Telia kjøpte i fjor bedriftsoperatøren for å styrke seg i kampen om bedriftsmarkedet mot Telenor, som er desidert størst i dette segmentet.

– Men jeg vil understreke at vi traff på forventningene vi hadde i dette caset, sier Foss om at noen Phonero-kunder forsvant under migreringen og fortsetter:

– Vi forventet aldri å kunne gjennomføre en så stor overgang uten av det ble churn (kundefrafall, journ.anm.), fortsetter han.

I første kvartal klarte Telia imidlertid å skaffe 8.000 flere abonnenter, mens kontantkort falt med 11.000. Dermed ble nettoen «bare» 3.000 færre kunder.

Oppgangen i antall abonnementer forklares blant annet av at Telia fikk et påfyll fra de rundt 38.000 Nextgentel-kundene som de fikk overført i første kvartal.

– I den underliggende trenden ser vi noe bedring, men vi er ikke helt der vi vil være ennå, sier Foss.

Les også

Telia legger ned Chess: – Har nok falt litt mellom to stoler

Jobber med både abonnementstilbudet og salgstrykket

Telia Norge-sjefen sier at han ønsker å styrke seg både i privat- og bedriftsmarkedet fremover, men av litt forskjellige årsaker:

– I privatmarkedet jobber vi hardt for å bedre posisjonen vår. Vi er fornøyd med veksten i databruk og tjenestetilbudet vi har, men vi ønsker å bedre markedsposisjonen, sier han og fortsetter:

– I bedriftsmarkedet er vi fornøyd med den underliggende markedsutviklingen, men der står vi i en annen posisjon når det gjelder hvordan vi utfordrer den store aktøren.

– Er det økt salgstrykk eller nye løsninger som er viktigst for dere for å bli større i bedriftsmarkedet?

– Vi jobber bredt, blant annet gjennom å delta i flere kundedialoger i forskjellige kanaler. I første kvartal har vi forsterket distribusjonen vår ut mot små og mellomstore bedrifter gjennom egne butikker og partnere. I tillegg utvikler vi også verdiforslagene våre vi tilbyr i markedet, sier Foss.

Han peker også på at det å bygge merkevare og troverdighet i bedriftsmarkedet er et arbeid som ikke er gjort på et år eller to.

Les også

Fikk nei i departementet: Skal fortsatt detaljreguleres

Les også

Brenner penger i høyt tempo

Les også

Telenor fyller krigskassen etter milliardsalget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
  2. Telekom

Flere artikler

  1. Telia blar opp milliarder for norsk bredbånd

  2. Telia finner frem sjekkheftet: Kjøper tilbake aksjer for 13,9 mrd.

  3. Oppkjøpsraidet fortsetter: Blar opp 8,5 mrd. for Bonnier Broadcasting

  4. Vokser takket være Get-kjøpet

  5. Telia-konsernet skuffer, men i Norge er det full gass