Aftenposten: Overvåker Norges fremste finansmiljø

Svært avansert overvåkingsutstyr skal være plassert på Tjuvholmen og Aker Brygge.

OVERVÅKES: Det er fanget opp falske basestasjoner som kan overvåke mobiltrafikk, på Aker Brygge i Oslo.
Publisert:

Aftenposten, som lørdag avslørte at det er plassert overvåkningsutstyr utenfor Stortinget og statsministerens bolig, skriver søndag kveld at de nye signalene er fra det mest avanserte utstyret de har funnet til nå.

Ifølge avisen er det fanget opp signaler fra en såkalt IMSI-catcher eller falsk basestasjon både på Aker Brygge og Tjuvholmen. Signalene kommer i rundt 20 sekunder, før de forsvinner og blir borte i en lengre periode.

Med overvåkningsutstyret kan man tappe tekstmeldinger, avlytte samtaler eller hente ut data fra en mobil den fanger opp signalene til.

Sikkerhetsekspert Kyrre Sletsjøe, som leder CEPIA Technologies, sier at mobilavlytting på Tjuvholmen og Aker Brygge er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel.

Les også

Norges Bank bruker kryptering mot overvåking

Flere store norske og internasjonale banker, meglerhus, advokatfirmaer og andre selskaper holder til på Aker Brygge og Tjuvholmen. Blant annet har Kjell Inge Røkke-eide Aker ASA hovedkontor der.

Ukjent eier

Det var lørdag at Aftenposten første gang skrev om falske basestasjoner som var plassert i Oslo sentrum, med rekkevidde til Stortinget, statsministerens bolig og regjeringskvartalet.

Hvem som eier utstyret, er ikke kjent, men ingen norske myndigheter avisen har vært i kontakt med, sier at det er utstyr som tilhører dem.

Les også

– Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

Ifølge norsk lov er det bare politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som har hjemmel til å bruke slikt utstyr.

– Vanskelig å avdekke

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa lørdag at mobilspionasjen ikke var kjent for sikkerhetstjenesten tidligere, og hun sa videre at mobile basestasjoner er vanskelig å avdekke.

– Man kan ha med seg en koffert, sitte i en bil utenfor en bygning og sånn sett avlytte en samtale. Det ville være svært vanskelig å være på stedet å avdekke det, sier PST-sjefen til NTB.

Les også:

Overvåkningsavsløringen: Peker mot Kina og RusslandRegjeringen vil gi politiet økt mulighet til overvåkingAp vender tommelen ned for utvidet rett til overvåking

Publisert: