Varierer gjennom uken: Sjekk når det er billigst å fylle tanken

Alle mann til pumpene! Søndag kveld og mandag morgen er drivstoffet billigst gjennom uken. Men du må til stasjoner som har konkurranse. Dette viser en tall fra Konkurransetilsynet.

Billigste dag i uken: Søndag kveld og mandag morgen er billigste dag å fylle på viser statistikken.
 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Jørn Kaalstad
Publisert:

Velg rett. Prisen på bensin vaker rett under 15 kroner literen. Men det er penger å spare på å fylle riktig dag i uken.

For tendensen er klar: Dyrest er det på torsdager. Billigst er det på søndag og tidlig mandag.

I motsetning til de aller fleste andre produkter har drivstoffprisene i områder med en viss konkurranse hatt en svært lik utvikling uken igjennom.

Det er konklusjonen både i en tidligere rapport fra Konkurransetilsynet og fra en av Norges fremste eksperter på temaet, økonomiprofessor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH.)

– Det er til dels mye å spare på å følge syklusen, og fylle når det er billigst om du greier deg med en tank i uken, sier han til VG.

Selv om dataene er noen år gamle, mener han det ikke er noe grunn til å tro at kurven ser annerledes ut i dag.

Fast syklus. – Dette er en fast ukesyklus som nærmest ble etablert over natten etter påske i 2004. Våre data slutter i 2008, men ser vi på prisbildet via ulike nettsteder som følger drivstoffprisene er det samme mønsteret på plass fremdeles, sier han til VG/Dine Penger.

For tre år siden la Konkurransetilsynet frem en rapport om drivstoffmarkedet i Norge. Nå har de på nytt samlet prisdata for å se om konkurransen i markedet med disse prissyklene er god nok.

– Det stemmer at vi nå er i ferd med å gjøre en ny rapport på drivstoffmarkedet i Norge. Det henger sammen med at det er et marked med få aktører som vi følger nøye med tanke på å få maksimal konkurranse i markedet.

Den siste rapporten fra Konkurransetilsynet var basert på mer enn 30 000 innrapporterte priser.

Slik varierer prisen gjennom uken

Kurvene under viser bensinprisene gjennom uken fra mandag morgen til søndag kveld. Det er en markant stigning i prisene etter lunsj mandag og torsdag formiddag. Torsdagsstigningen er ikke like høy fordi den ikke inntreffer hver uke. Dette er rett og slett en korrigerer fra kjedene når priskonkurransen i starten av uken har vært for tøff.

Konkurranse avgjør: Den røde kurven viser bensinstasjoner som ikke ligger i områder der konkurransen er stor. Den viser at her er prisene høyere og svinger mindre.

Den blå kurven viser prisen der konkurransen er stor. Den viser stor variasjon og gjennomgående lavere priser.

Forutsetninger: Sammenligning av bruttomargin i kroner pr liter gjennom uken for stasjoner uten andre stasjoner innen 10 minutters kjøretid (rød strek), og stasjoner med mer enn tre andre stasjoner innen 10 minutters kjøretid (blå strek). Den oppgitte marginen er pumpepris minust moms, avgifter, innkjøpspris og transportkostnader. VG/Dine Penger har avrundet marginen til nærmeste 10 øre.

Se hvordan bensinprisen er bygget opp: Derfor må du betale 15 kroner literen


Lokale priskriger. Professor Frode Steen mener det er kjedenes hovedkontorer gjennom prisstøtte til de lokale priskrigene som i realiteten skaper denne syklusen.

De støtter lokale bensinstasjoner når kurven går nedover og trekker støtten tilbake når kurven (og prisene) spretter opp.

Hvorfor de gjør det har han flere teorier på.

– En av grunnene til at kjedene gjør dette kan være at de da kan skille mellom ulike typer kunder, de som er mer prisbevisste og vet om syklusen og er bevisste på å fylle når det er billigst på søndager og mandag morgen, og i den andre enden de er mindre prisbevisste og som ikke er bevisst på syklusen.

Om alle er bevisst kurven og fyller opp bilen når det er billigst må bensinstasjonene begynne å tenke nytt, mener Steen.

Husk reisefradraget: Reisefradraget gis til alle - også de som sykler, tar buss, sitter på med andre eller har firmabil. Les mer her!

– I den grad dette er noe kjedene tjener på er det viktig at ikke alle forstår ukemønsteret. Hvis alle hadde fulgt syklusen og fylt når det var billigst ville, slik jeg tenker, kjedene måtte forandre syklusen.

Økonomieksperten som har forsket mye på drivstoffprisene mener at det ikke er den enkelte stasjon, men kjedene sentralt, som bestemmer prisdannelsen.

Les også:Slik får du én krone i bensinrabatt

Styrt av hovedkontorene. – Ifølge den informasjonen vi har fått tilgang til om systemet, har de lokale stasjonene lite de skulle ha sagt i denne prissettingen. Selv prisreduksjon gjennom uken er i stor grad styrt fra hovedkontorene i Oslo.

De lokale stasjonene er i stor grad begrenset til å observere priser lokalt, melde inn og få prisstøtte for å kunne følge konkurransen. Slik sett kan man si at drivstoffprisene på tvers av mer enn 1800 bensinstasjoner i all hovedsak er utført av fire kjedekontor i Oslo.

Seniorrådgiver i Konkurransetilsynet, Jan Petter Fedje, er ikke udelt enig i dette.

– Der det er noen som eier bensinstasjonen, har de stor grad av frihet til å sette prisene selv. De kjedestyrte stasjonene blir styrt derfra. Samtidig er det den lokale konkurransen som er den viktigste driveren. Du kan ikke ta 30–50 øre mer for literen for samme vare enn det konkurrenten gjør.

Dette koster drivstoffet

Her er kjedenes veiledende priser på drivstoff oppdatert søndag formiddag. Prisene kan forandres fra dag til dag. Pris på pumpen er også påvirket av transporttillegg og hvilke margin den enkelte stasjon velger å ta ut.

Statoil:

 • 95 Blyfri: 14,98 kroner per liter
 • Diesel: 13,60 kroner
 • 98 Blyfri: 15,73 kroner

Shell:

 • 95 Blyfri: 14,97 kroner per liter
 • Diesel ekstra: 13,08 kroner per liter
 • 98 Blyfri V Power Nitro+: 15,96 kroner per liter

Unox YX

 • Bensin blyfri 95: 14,98 kroner per liter
 • Diesel: 13,61 kroner per liter
 • 98 Blyfri: 15,34 kroner per liter

Esso

 • Oppgir ikke listepriser
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Fra 16,40 til 12,74 kroner literen

 2. NHH-professor: – Dette har vi sett over lang tid

 3. Mæland: – Fyll drivstoff når prisen er lavest

 4. Circle K setter opp bensinprisene igjen: – Det er «all-time high»

 5. Konkurransetilsynet griper inn i drivstoffmarkedet