Eksperter: Tror ikke Daimler vil gå på Volkswagen-smell

Tysk påtalemyndighet gikk tirsdag til aksjon mot bilprodusenten på grunn av mistanke om utslippsjuks. Daimler risikerer i verste fall bot på en milliard euro, langt mindre enn det Volkswagen måtte ut med, mener analysesjef i tysk bank.

RAZZIA: Tysk påtalemyndighet gikk tirsdag til aksjon mot Daimlers kontorer. Her Daimler-sjef Dieter Zetsche i en Mercedes Maybach 6 ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

– Det blir dårlig omdømme av denne typen saker, men jeg tror ikke det er så dramatisk, sier Jon Winding-Sørensen, grunnlegger og redaktør i Bilforlaget.

Tirsdag gikk tysk påtalemyndighet til aksjon mot flere av kontorene til Daimler AG, som eier Merzedes-Benz.

– Undersøkelsene starter som følge av mistanke om bedrageri og lovstridig markedsføring tilknyttet mulig manipulering av utslippssystemene i personbiler med dieselmotor, skriver Daimler AG i en melding.

Winding-Sørensen oppfatter saken slik at det er noe med markedsføringen Daimler har gjort som skal være ulovlig.

– Jeg oppfatter det ikke som noe mer alvorlig enn at de nå forsøker å finne ut om Daimler har skrytt opp dieselbilene sine, sier Winding-Sørensen.

Han tror ikke en slik sak vil ha store konsekvenser for bilsalget.

– Om bilsalget går ned nå, så er det fordi at folk ikke trenger biler. Hos Volkswagen fikk utslipssaken lite konsekvenser for bilsalget globalt, bortsett fra i USA, sier biljournalisten.

– Lavere risiko enn for Volkswagen

Analysesjef Jürgen Pieper i den tyske banken Bankhaus Metzler, som følger bilbransjen og Daimler, er ikke veldig overrasket over utviklingen.

Les også

VW-sjefen etterforskes etter utslippsjuks

– Det er ikke 100 prosent overraskende ettersom vi visste at tysk påtalemyndighet ser nærmere på Daimler. Dagens hendelser kan klassifiseres som en «stigende sannsynlighet» for at noe galt kan bli funnet, skriver Pieper i en epost til E24.

Pieper tror ikke Daimler risikerer å havne i en lignende situasjon som Volkswagen, som måtte ut med titalls milliarder etter dieselskandalen høsten 2015.

– Den finansielle risikoen er betydelig lavere enn for Volkswagen ettersom tyske domstoler aldri ville priset en dieselskandale (hvis den skulle være av lignende karakter) som deres amerikanske motparter. Vi ville trolig snakket om en milliard euro eller mindre, mener analysesjefen.

Han deler også Winding-Sørensens vurdering av at saken trolig ikke får store konsekvenser for salget.

– Og forbrukerne i de fleste land ser ut til å tilgi en slik «feil» ganske raskt, legger Pieper til.

saken fortsetter under

PÅ BESØK: Razziaen mot Daimler kommer dagen etter forbundskansler Angela Merkels besøk ved Daimlers batterifabrikk for elbiler i Kamenz, sør for Berlin.

Ble kjent i mars

Ifølge Handelsblatt ble etterforskningen av Daimler offentlig kjent i mars, og bilprodusenten avviste da anklagene.

Selv informerte Daimler i resultatrapporten for første kvartal om etterforskningen fra europeiske og amerikanske myndigheter koblet til utslippssystemer i dieselbiler.

Dette inkluderte påtalemyndigheten i Stuttgarts etterforskning av Daimler-ansatte på grunn av mistanke om bedrageri og ulovlig markedsføring.

Mistankene mot Mercedes og Daimler kommer i kjølvannet av den store dieselskandalen i Volkswagen som ble avslørt av amerikanske myndigheter i 2015.

Siden den gang har myndigheter verden rundt startet undersøkelser av en rekke bilprodusenter med mistanke om juks tilknyttet utslippene til dieselmotorer.

Les også

Diesel-razzia hos Mercedes

Les også

AP: Volkswagens dieselbot: 2,8 milliarder dollar

Les også

Volkswagen sitter igjen med 288.000 ubrukelige juksebiler i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om